Διεθνή

Αναβρασμός σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο για το μακελειό στη Γάζα – Έκρηξη οργής και διαδηλώσεις

Κλιμάκωση της κρίσης - Ο ισραηλινός στρατός επιμένει ότι η Ισλαμική Τζιχάντ, ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο - Νέα εντολή εκκένωσης

Parallaxi
αναβρασμός-σε-όλο-τον-μουσουλμανικό-κ-1071180
Parallaxi

Η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, που σκότωσε τουλάχιστον 200-300 ανθρώπους, έχει προκαλέσει μια χειμαρρώδη καταδίκη σε όλο τον αραβικό κόσμο, με ακόμη και συμμάχους να κατηγορούν το Ισραήλ για την επίθεση, παρά τις αρνήσεις του.

Οι καταγγελίες συνέπεσαν με οργισμένες διαδηλώσεις στον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Λιβύη, την Υεμένη, την Τυνησία, την Τουρκία, το Μαρόκο, το Ιράν και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Η Χαμάς απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι «προσπαθεί σκληρά να αποφύγει την ευθύνη για τη βάναυση σφαγή που διέπραξε». Ο ισραηλινός στρατός όμως δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται και ότι η έκρηξη προκλήθηκε από λάθος πυροδότηση παλαιστινιακής ρουκέτας. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα δήλωσε ότι έχει “αποδείξεις” ότι οι μαχητές ήταν υπεύθυνοι για την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας.

Ο πύραυλος που δεν εκτοξεύτηκε έπεσε στο πάρκινγκ έξω από το νοσοκομείο. Αν ήταν αεροπορική επιδρομή, θα υπήρχε κρατήρας εκεί. Αντίθετα, η πύρινη έκρηξη προήλθε από την κεφαλή του πυραύλου που δεν εκτοξεύτηκε και το αχρησιμοποίητο προωθητικό του“, είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Ο Χαγκάρι είπε ότι οι πληροφορίες του Ισραήλ θα μοιραστούν σεε Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, τα οποία δημιούργησαν δεσμούς με το Ισραήλ στις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, καταδίκασαν την «ισραηλινή» επίθεση. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν έντονα την ισραηλινή επίθεση… που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ νωρίς την Τετάρτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν «εξέφρασε την καταδίκη του Βασιλείου για τον ισραηλινό βομβαρδισμόύ». Το Μαρόκο, μια άλλη χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 2020, το κατηγόρησε επίσης για την επίθεση, όπως και η Αίγυπτος. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Ahli Arab, που οδήγησε «στον θάνατο εκατοντάδων αθώων θυμάτων». Χαρακτήρισε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» μια «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τερματίσει τις συνομιλίες για πιθανούς δεσμούς με το Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, χαρακτήρισε την έκρηξη «ειδεχθή έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Η Ιορδανία είπε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό», ενώ το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, καταδίκασε τη «βίαιη σφαγή».

Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατηγορώντας επίσης το Ισραήλ, το χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες να «σταματήσουν αμέσως αυτή την τραγωδία». «Ποιο διαβολικό μυαλό βομβαρδίζει σκόπιμα ένα νοσοκομείο και τους ανυπεράσπιστους τροφίμους του;» έγραψε στο X, παλαιότερα στο Twitter.

Το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός κύματος φονικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που σκότωσε 1.400 ανθρώπους.

Το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν κάλεσε σε «ημέρα οργής» κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας τη νύχτα, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με τον Λίβανο να ενώνεται με άλλα αραβικά κράτη κηρύσσοντας ημέρα εθνικού πένθους.

Το Ιράκ, το οποίο επίσης κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές, ζήτησε «άμεση και επείγουσα απόφαση» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες. Η Αλγερία καταδίκασε την επίθεση ως «βάρβαρη πράξη» που πραγματοποιήθηκε από «δυνάμεις κατοχής».

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο «απεχθές έγκλημα», ενώ αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο τόνισε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε στο Ισραήλ με την ελπίδα να σταματήσει η εξάπλωση του πολέμου. Ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την άφιξή του και αργότερα είπε ότι για την έκρηξη δεν φαινόταν να φταίει το Ισραήλ. «Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς», είπε στον Νετανιάχου σε δηλώσεις του ενώπιον των ΜΜΕ.

“Λουσμένη” στο αίμα η Γάζα

Οι γιατροί στη Γάζα αν και αντιμέτωποι με λιγοστές ιατρικές προμήθειες έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις στους ορόφους των νοσοκομείων, συχνά χωρίς αναισθησία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσουν βαριά τραυματισμένα θύματα μιας τεράστιας έκρηξης που σκότωσε αμάχους που βρίσκονταν σε νοσοκομείο εν μέσω βομβαρδισμών και αποκλεισμού της περιοχής.

Η έκρηξη άφησε ανατριχιαστικές σκηνές. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν καταφύγει στο al-Ahli και σε άλλα νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας, ελπίζοντας ότι θα γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς αφού το Ισραήλ διέταξε όλους τους κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών να εκκενώσουν τη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ο Ghassan Abu Sitta, ένας πλαστικός χειρουργός που εργάζεται στο al-Alhi, είπε ότι άκουσε μια δυνατή έκρηξη και η οροφή του χειρουργείου του κατέρρευσε. «Οι τραυματίες άρχισαν να πέφτουν επάνω μας», έγραψε στο Facebook. Είδε εκατοντάδες νεκρούς και βαριά τραυματισμένους. «Έβαλα ένα τουρνικέ στο μηρό ενός άνδρα που του έκοψαν το πόδι και μετά πήγα να φροντίσω έναν άνδρα με διαμπερές τραύμα στον αυχένα», είπε.

Ο χώρος του νοσοκομείου γέμισε σορούς, φωτιά κατέκλυσε το κτίριο, ενώ το γρασίδι ήταν σπαρμένο με κουβέρτες, σχολικά σακίδια και άλλα αντικείμενα. Το πρωί της Τετάρτης η σκηνή της έκρηξης ήταν γεμάτη καμμένα αυτοκίνητα και το έδαφος μαύρο από συντρίμμια. Ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν εσπευσμένα περίπου 350 θύματα στο κύριο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το οποίο ήταν ήδη κατακλυσμένο από τραυματίες από άλλα χτυπήματα, δήλωσε ο διευθυντής του, Mohammed Abu Selmia.

Κι ενώ οι εικόνες αυτές κάνουν τον γύρο του κόσμου, συνεχίεται η ανταλλαγή των πυρών. Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα συνεχίστηκαν την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε πόλεις στη νότια Γάζα που το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει ως «ασφαλείς ζώνες» για τους Παλαιστίνιους αμάχους.

(AP Photo/Abed Khaled)

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 3.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και 11.000 τραυματίστηκαν. Άλλοι 1.200 άνθρωποι σε όλη τη Γάζα είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, ζωντανοί ή νεκροί, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η επίθεση είχε επίσης ως αποτέλεσμα περίπου 200 να αιχμαλωτιστούν στη Γάζα. Οι μαχητές στη Γάζα εκτοξεύουν καθημερινά ρουκέτες από τότε, στοχεύοντας πόλεις σε όλο το Ισραήλ.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους (περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας) και το 60% βρίσκεται τώρα στην περιοχή μήκους περίπου 14 χιλιομέτρων (8 μιλίων) νότια της ζώνης εκκένωσης, ανέφερε ο ΟΗΕ. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε πάντως και πάλι τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από την πόλη της Γάζας και να κατευθυνθούν νότια, λέγοντάς του ότι εάν παραδοθεί βοήθεια θα είναι κοντά στην πόλη Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Στο πέρασμα της Ράφα η μόνη σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο, φορτηγά με βοήθεια περίμεναν να μπουν. Δεν περνούσε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ράφα το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Διεθνής κατακραυγή

Η Ιορδανία ακύρωσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ενώ συνεδριάζει εκτάκτως στις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες” τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «η ευθύνη για αυτό το έγκλημα πρέπει να αποδειχθεί ξεκάθαρα» και «οι δράστες να λογοδοτήσουν».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter, ότι η χώρα του καταδικάζει “την επίθεση στο νοσοκομείο” και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη στοχοποίηση ενός νοσοκομείου ή αμάχων.

Δεν θα μεταβεί τελικά στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι αυτό.

Τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στο νοσοκομείο της Γάζας εκφράζει με ανακοίνωσή του το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

  • Νέα εντολή εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό για μετακίνηση των αμάχων της Γάζας

Για μια ακόμη φορά οι Ισραηλινοί ζήτησαν από τους 100.000 κατοίκους που παραμένουν στη βόρεια Γάζα να μετακινηθούν προς το νότο στο σημείο που θα δημιουργηθεί η ανθρωπιστική ζώνη που συμφωνήθηκε. Στο πεδίο, τη νύχτα η Χαμάς σταματά τη ρίψη ρουκετών, την ημέρα οι εκατέρωθεν βολές ξεκινούν ξανά.

Δώδεκα ώρες κράτησε η σιγή από την πλευρά της Λωρίδας της Γάζας και από τις 10 το πρωί μέχρι πριν από τέσσερα λεπτά είχαμε τη νέα επίθεση εναντίον συνοριακών πόλεων, ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη.

Πρόσθεσε ότι «η Σντερότ όπου βρισκόμαστε ότι έχει χτυπηθεί δύο φορές από το πρωί. Είναι τόσο αστραπιαία τα χτυπήματα, είναι τόσο κοντά τα σύνορα με τη Γάζα και βλέπουμε τις ρουκέτες να περνάνε πάνω από τα κεφάλια όσων βρίσκονται εδώ. Δεν ξέρω γιατί έχει επιλεγεί η Σντερότ από το πρωί, άλλες φορές δεν είναι έτσι. Πριν από λίγο λέει η εφαρμογή, έγιναν ταυτόχρονα σε οκτώ σημεία στα σύνορα της Γάζας και στην πόλη Μπερ Σεβά έγιναν χτυπήματα και μία πάρα πολύ δυνατή έκρηξη ακολούθησε από κάποιο άρμα που έβαλε εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό γίνεται όλη την ημέρα, τα μαχητικά αεροσκάφη είναι εδώ και στο μπλόκο στην πόλη Σντερότ στα 100 μέτρα από εμάς, βρίσκεται το πυροβολικό, βρίσκονται άρματα μάχης. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα στρατιωτικών οχημάτων, εξοπλισμού, φορτηγών που μεταφέρουν άρματα μάχης. Τα μαχητικά τα ακούμε, drone πετάνε συνέχεια στον ουρανό, έχουν κλείσει δρόμοι και δεν επιτρέπεται κάποιος να περάσει εδώ, εκτός και αν έχει σχέση με τον στρατό ή την αστυνομία. Οι Ισραηλινοί είπαν ότι 100.000 άμαχοι -όπως τους αρίθμησαν χθες 17/10 – μπορούν να κατευθυνθούν νότια και όσοι βρίσκονται νότια να πάνε στο Χαν Γιούνις, νοτιοδυτικά, όπου θα φτάσει -χωρίς να διευκρινίσουν πώς, πότε και από ποιο πέρασμα- ανθρωπιστική βοήθεια εκεί για όλους όσοι έχουν ανάγκη».

Σε άλλο σημείο η δημοσιογράφος ανέφερε ότι είναι τόσο πολύ επικίνδυνο για όλους όσοι βρίσκονται εδώ που όλοι έχουν πιάσει ένα καταφύγιο και κάθονται απ’ έξω. «Αν πάμε σε κάποια άλλη πόλη λίγο πιο μακριά, υπάρχει ένας χρόνος αντίδρασης. Εδώ είναι μηδέν, στα εκατό μέτρα από πίσω μας είναι τα άρματα, στο ενάμιση χιλιόμετρο είναι τα σύνορα, από εκεί έρχονται οι ρουκέτες» τόνισε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα