Ανελέητο σφυροκόπημα στη Γάζα – Το 95% δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό
Οι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θρηνούν 10.818 άτομα, εκ των οποίων τα 4.412 είναι παιδιά και τα 2.918 γυναίκες
Ανελέητο είναι το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. Οι βομβαρδισμοί από τις IDF στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη Σάμπρα και την Καν Γιουνίς ήταν ολονύχτιοι ενώ χτυπήθηκαν ξανά νοσοκομεία και υποδομές.
Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Al Rantisi, βόρεια της Γάζας, ξέσπασε πυρκαγιά, μετά από ευθύ χτύπημα από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη. Ο πύραυλος ή οι πύραυλοι χτύπησαν στο πάρκινγκ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα κτίρια προκαλώντας υλικές ζημιές.
Την ίδια ώρα, εντείνονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού και στη Δυτική Όχθη με τους νεκρούς να είναι περίπου 160 από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θρηνούν 10.818 άτομα, εκ των οποίων τα 4.412 είναι παιδιά και τα 2.918 γυναίκες, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 26.905.
Οι Ισραηλινοί έχουν περισσότερες από 1.200 απώλειες, με 1.162 από αυτές να έχουν αναγνωριστεί. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.400.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε χθες (9/11) ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα, ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους να διαφύγουν κατά μήκος δύο ανθρωπιστικών διαδρόμων, και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κάποια εκεχειρία με τη Χαμάς, παρά για τοπικές και περιορισμένου εύρους παύσεις πυρός, που κάθε φορά θα ανακοινώνονται τρεις ώρες νωρίτερα. «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
Βίντεο από την επίθεση στο νοσοκομείο Αl Shifa
Ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Saleh al-Jafarawi δημοσίευσε ένα βίντεο στο Instagram που καταγράφει μέρος της καταστροφής και την πυρκαγιά που προκλήθηκε από την ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Φόβοι για ξέσπασμα τύφου και χολέρας – Το 95% των κατοίκων χωρίς νερό
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οργανώσεις υγείας για την κατάσταση στη Γάζα, προειδοποιώντας για μια επικείμενη κρίση δημόσιας υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι ελλείψεις στα συστήματα υγείας, καθώς και οι διακοπές ρεύματος και ύδρευσης αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών.
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποίησε την Πέμπτη 9/11 για την αναπόφευκτη εξάπλωση υδατογενών ασθενειών όπως η χολέρα και ο τύφος, που προκαλούνται από μολυσμένες πηγές νερού και την έλλειψη υγιεινής.
Επί του παρόντος, το 95% του πληθυσμού στη Γάζα δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 64% των εγκαταστάσεων πρωτοβάθμιας υγείας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, τονίζει η IRC, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει την περιοχή με μια θανατηφόρα εκστρατεία βομβαρδισμών.
«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση μεταδοτικών και υδατογενών ασθενειών – που επηρεάζουν δυσμενώς τα παιδιά και οδηγούν σε θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Bob Kitchen, αντιπρόεδρος έκτακτης ανάγκης του IRC.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τετάρτη 8/11 ότι η έλλειψη καυσίμων έχει διαταράξει τη συλλογή απορριμμάτων και έχει προκαλέσει το κλείσιμο των μονάδων αφαλάτωσης, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της εξάπλωσης βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η διάρροια, η οποία έχει ήδη χτυπήσει 33.551 άτομα από τα μέσα Οκτωβρίου.
Ο Οργανισμός τόνισε ότι με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους σε όλη τη Γάζα, οι εγκαταστάσεις υγείας και τα καταφύγια είναι γεμάτα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως η χολέρα και η τύφος.
«Οι δραστηριότητες ρουτίνας όπως ο εμβολιασμός, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, καθώς και η έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία μεταδοτικών ασθενειών, αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο επιταχυνόμενης εξάπλωσής τους», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.
Τόσο ο ΠΟΥ όσο και το IRC επανέλαβαν την έκκλησή τους για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η βοήθεια στη λωρίδα, την οποία το Ισραήλ χτυπά για περισσότερο από ένα μήνα ως αντίποινα για τη θανατηφόρα επίθεση των μαχητών της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
«Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει βοήθεια στη βόρεια Γάζα»
«Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα», δηλώνει o ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Λωρίδα της Γάζας, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάσταση ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει βελτιωθεί στη κεντρική και νότια Γάζα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και στη βόρεια Γάζα.
«Η βοήθεια στο νότο έφτανε κατά μέσο όρο τα 100 φορτηγά την ημέρα. Δύο αγωγοί που προμηθεύουν καθαρό πόσιμο νερό στο νότο από το Ισραήλ επαναλειτούργησαν», σημείωσε ο Σάτερφιλντ και τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις για να υπάρξει ένας ασφαλής τρόπος μεταφοράς των τραυματιών από το βορρά.
Ισραήλ: Δεν επιδιώκουμε κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, λέει μετά τις αντιδράσεις ο Νετανιάχου
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία, επάνω) δήλωσε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως δεν έχει την πρόθεση ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας, και διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.
«Πιστεύω πως ο ισραηλινός στρατός τα πάει εξαιρετικά καλά», είπε ο κ. Νετανιάχου. «Δεν επιδιώκουμε να κυβερνήσουμε στη Γάζα. Δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε κατοχή, αλλά ν’ αποκτήσει, όπως και εμείς, καλύτερο μέλλον», ανέφερε ακόμη.
Επέμεινε ωστόσο στο ότι θα χρειαστεί «αξιόπιστη» δύναμη στον παλαιστινιακό θύλακα αφού τελειώσει ο πόλεμος με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, για να προλαμβάνονται κίνδυνοι για τη χώρα του, ώστε να μην επαναληφθεί, όπως το έθεσε, επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δήλωση του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ότι η χώρα του θα αναλάβει τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα «επ’ αόριστον» προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως «δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες ο κ. Νετανιάχου είπε πως «θα χρειαστούμε αξιόπιστη δύναμη που, εάν είναι απαραίτητο, θα μπαίνει στη Γάζα και θα σκοτώνει τους δολοφόνους. Διότι αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση οποιασδήποτε οντότητας όπως η Χαμάς».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο παλαιστινιακός θύλακας θα πρέπει ν’ «αποστρατιωτικοποιηθεί», ν’ «αποριζοσπαστικοποιηθεί» και ν’ «ανοικοδομηθεί».
Ο ρόλος της Παλαιστινιακής Αρχής
Αμερικανοί αξιωματούχοι κρίνουν πως είναι η Παλαιστινιακή Αρχή αυτή που θα πρέπει ν’ αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Η Χαμάς κέρδισε στις εκλογές τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προτού διώξει τις δυνάμεις της από τη Λωρίδα της Γάζας το 2007.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αμπάς, τονίζουν πως για να επιστρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή στη Λωρίδα της Γάζας, πρέπει να υπάρξει ευρύτερη λύση του Μεσανατολικού.
Ο πρωθυπουργός του κ. Αμπάς, ο Μοχάμεντ Στάγεχ, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS αυτή την εβδομάδα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας «πάνω σε ισραηλινό άρμα μάχης».
Τα αντίποινα του Ισραήλ στη Συρία μετά το πλήγμα με drone στην Εϊλάτ
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σε αντίποινα για πλήγμα με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα-καμικάζι σε σχολείο στην Εϊλάτ (νότια), που κατ’ αυτόν προήλθε από τη Συρία, έπληξε «την οργάνωση που το διεξήγαγε» στο συριακό έδαφος, αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά χωρίς να αναφερθεί σ’ αυτή ονομαστικά.
«Σε αντίδραση στο UAV από τη Συρία που έπληξε σχολείο στην Εϊλάτ», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν την οργάνωση που διεξήγαγε την επίθεση πριν από λίγο», ανέφεραν μέσω X (του πρώην Twitter), χωρίς να αναφέρουν το όνομά της. Πρόσθεσαν πως καθιστούν «το συριακό καθεστώς υπεύθυνο για κάθε τρομοκρατική ενέργεια προερχόμενη από το έδαφός του».
Συνεχίζει τις επιχειρήσεις ο ισραηλινός στρατός
Τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έπληξε χθες Πέμπτη σχολείο στην λουτρόπολη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, γνωστοποίησε νωρίτερα ο Τσαχάλ.
Ακόμη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις» για να καταστρέψει «υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο». Μαχητικά αεροσκάφη «έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος σε αντίδραση σε πυρά προς το Ισραήλ».
Εξάλλου το βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως αναχαίτισε πύραυλο πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow 3. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς, ο στρατός του Ισραήλ εμπλέκεται σε πρακτικά καθημερινές εχθροπραξίες με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας.
A suicidal drone full of explosives hit a school in the city of Eilat, did you know? Have you seen anything about it? No, because it doesn't serve your narrative pic.twitter.com/yzEBRSseKx
— Deanik_k ✨ (@Deanik_k) November 9, 2023
Γάζα: Σκοτώθηκε Γιατρός του Κόσμου με την οικογένειά του από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Νεαρός εντατικολόγος ο οποίος εργαζόταν για τη γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde, MDM) έχασε τη ζωή του την Κυριακή, μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι της στη Γάζα, ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη στο Παρίσι από τη ΜΚΟ, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις ομάδες της που παραμένουν στο πεδίο.
Ο Μαϊσάρα Ράγες, 28 ετών, (φωτογραφία, επάνω, από MDM) ήταν εντατικολόγος και επόπτης γιατρός τα τελευταία δυο χρόνια στην MDM, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου η οργάνωση, η οποία απασχολεί άλλους 18 εργαζομένους στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο θάνατός του είναι «αντανάκλαση όσων υφίσταται όλος ο άμαχος πληθυσμός» στον παλαιστινιακό θύλακο, σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φλοράνς Ριγκάλ, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.
Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι «καταδικάζει από την αρχή αυτής της ένοπλης σύρραξης τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως και συνεχίζουν να σκοτώνουν πάρα πολλούς αμάχους, συναδέλφους μας εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη του υγειονομικού προσωπικού».
Κι υπενθυμίζει «σ’ αυτή την τραγική περίσταση πως η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα ανάγκη ζωτικής σημασίας για να τερματιστεί αυτή η εκατόμβη».
«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τις ομάδες μας που βρίσκονται επιτόπου» καθώς «είναι σχεδόν αδύνατο για τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους», υπογραμμίζουν οι Γιατροί του Κόσμου.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr / ieidiseis.gr