Ανησυχία για αντίποινα στη Μέση Ανατολή – Το σχέδιο τριών φάσεων για κατάπαυση πυρός

Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν Χαμάς και Ισραήλ να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για εκεχειρία.

Parallaxi
ανησυχία-για-αντίποινα-στη-μέση-ανατο-1081382
Parallaxi

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις για την αποφυγή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν Χαμάς και Ισραήλ να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για εκεχειρία στις 15 Αυγούστου, ποντάροντας στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση, αλλά ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς το Ιράν επιμένει σε δίγλωσση στάση.

Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να υπάρχει μία αποκλιμάκωση καθώς οι πιέσεις είναι αφόρητες με στόχο τη δημιουργία συνθηκών, ώστε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι.

Tο σχέδιο των τριών φάσεων

Υπάρχει το σχέδιο των τριών φάσεων, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αν συμμετέχει το Ισραήλ θα πρέπει να το αποδεχτεί.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες.

Η δεύτερη φάση «βλέπει» ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες με αντάλλαγμα την απελεύθερωση όλων των ομήρων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

Τέλος, η τρίτη φάση προβλέπει να ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας.

Έτοιμη να δράσει «αυτόνομα» η Χεζμπολάχ – Αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ στο Ιράν

Η Χεζμπολάχ, φέρεται να είναι έτοιμη να δράσει αυτόνομα από την Τεχεράνη, με το Τελ Αβίβ να διαμηνύει πως «θα πληρώσει βαρύ τίμημα». Αυστηρή ήταν η προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ιράν, ξεκαθαρίζοντας πως θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί. Στο μεταξύ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, οι ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 15 Αυγούστου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του συναίνεσε στην συνέχισή τους και επισήμανε ότι θα στείλει διαπραγματευτές. Άλλες ισλαμικές χώρες δεν στηρίζουν ανοιχτά μία στρατιωτική απάντηση εναντίον του Ισραήλ από την Τεχεράνη αντιθέτως πιο στοχευμένη δράση φαίνεται πιο πιθανή.

Ο βρετανικός Guardian πάντως επισημαίνει ότι το πλήγμα της Τεχεράνης μπορεί τελικά να αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετείχαν στην δολοφονία του Χανίγια.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διεμήνυε ότι ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Ιράν στο Ισραήλ θα ήταν καταστροφικό για ολόκληρη την περιοχή. “Δεν είναι καθόλου χρήσιμο για κανένα στην περιοχή το Ιράν να σκεφτεί να προχωρήσει σε αυτά τα βήματα. Είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου” τόνισε ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάθιου Μίλερ.

Το πλέον προηγμένο μαχητικό τους αεροσκάφος, τα F-22, στέλνουν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. «Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (…) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ.

Το Ιράν θα υποστεί «σημαντικές» συνέπειες αν αποφασίσει να επιτεθεί στο Ισραήλ, κλιμάκωση που θα απειλούσε τις ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος.

Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές επιχειρήσεις δεν σταματούν εναντίον της Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακα από το 2007, κινήματος που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Στην πόλη της Γάζας, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε δύο σχολεία σκότωσαν «πάνω από 18 πολίτες» χθες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας, τον Μοχάμαντ αλ Μουγαγίρ, ο οποίος πρόσθεσε πως άλλοι 60 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πάνω από 40 αγνοούνται.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως τα σχολεία «χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες και διοικητές της Χαμάς», πως εκεί «σχεδιάζονταν» και από εκεί «εξαπολύονταν» επιθέσεις.

Ακόμη την Πέμπτη (8/8), οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν, για ακόμη μια φορά, τους άμαχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς της Χαν Γιούνις, μεγάλης πόλης στο νότιο τμήμα του θυλάκου, που έχει υποστεί ήδη πελώριες καταστροφές σε μάχες που κράτησαν μήνες. Η διαταγή αφορά συνοικίες από όπου «εκτοξεύτηκαν ρουκέτες», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Η πολιτική προστασία ανέφερε πως ανασύρθηκαν πέντε πτώματα από σπίτι που βομβαρδίστηκε στη Χαν Γιούνις.

Μετά τον Νοέμβριο, όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης έχουν αποτύχει και ο πόλεμος, ο οποίος σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 40.000 ανθρώπους στον μικρό πολιορκημένο θύλακο, ανεβάζει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, όπου απειλείται εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα από τη μια το Ιράν και ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει κι από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ο κυριότερος από τους οποίους είναι οι ΗΠΑ.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα