Διεθνή

Ανοίγει για το κοινό η Κολυμπήθρα του Σιλωάμ μετά από 2.000 χρόνια

Θα γίνει αρχαιολογικός χώρος.

Parallaxi
ανοίγει-για-το-κοινό-η-κολυμπήθρα-του-σ-956048
Parallaxi

Αρχαιολογικός χώρος ανοιχτός για το κοινό αναμένεται θα γίνει η γνωστή Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, μετά από πάνω από 2.000 χρόνια.

Κατασκευάστηκε πριν 2.700 χρόνια

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης του Δαβίδ και στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου των Τειχών της Ιερουσαλήμ, κατασκευάστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 2.700 χρόνια, ως μέρος του συστήματος ύδρευσης της Ιερουσαλήμ τον 8ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία, όπως περιγράφεται στη Βίβλο.

Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ χρησίμευε ως δεξαμενή για τα νερά της πηγής Γκιχόν, τα οποία εκτρέπονταν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας και έτσι θεωρούνταν ήδη μια από τις πιο σημαντικές περιοχές στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Πρώτου Ναού.

Λόγω της θέσης και της σημασίας της, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια στο τέλος της περιόδου του Δεύτερου Ναού.

Πιστεύεται δε, ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ως τελετουργικό λουτρό («mikveh») από εκατομμύρια προσκυνητές, που συγκεντρώθηκαν εκεί πριν ανέβουν μέσω της Πόλης του Δαβίδ στον Ναό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ πέρασε από πολλά και διάφορα στάδια ανάπτυξης και στο απόγειο της δόξας της, είχε μέγεθος περίπου 5 ντουνάμ και ήταν εντοιχισμένη με εντυπωσιακές πλάκες.

Προσβάσιμη σε εκατομμύρια κόσμου

Σε πρώτο στάδιο, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τους επόμενους μήνες η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ θα ανοίξει για τους τουρίστες, ως μέρος μιας διαδρομής που θα ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της πόλης του Δαβίδ και θα κορυφώνεται στα χνάρια του Δυτικού Τείχους.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Moshe Lion, επαίνεσε την έναρξη του έργου λέγοντας πως «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ στο Εθνικό Πάρκο Πόλης του Δαβίδ στην Ιερουσαλήμ, είναι μια τοποθεσία ιστορικής, εθνικής και διεθνούς σημασίας.

«Μετά από πολλά χρόνια προσμονής, σύντομα θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε αυτή τη σημαντική περιοχή και να την κάνουμε προσβάσιμη σε εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται στα Ιεροσόλυμα κάθε χρόνο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα