Αντιμέτωπη με νέο κύμα καύσωνα η Ισπανία

Τους 44 βαθμούς Κελσίου θα αγγίξει ο υδράργυρος - Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά για την Ελβετία.

Parallaxi
αντιμέτωπη-με-νέο-κύμα-καύσωνα-η-ισπαν-794982
Parallaxi

Μόλις δύο εβδομάδες έπειτα από ένα προηγούμενο παρόμοιο επεισόδιο, η Ισπανία βρίσκεται σήμερα ξανά αντιμέτωπη με ακραία ζέστη με το θερμόμετρο να αναμένεται να δείξει έως και 44 βαθμούς, όπως ανακοίνωσε η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet).

«Ο καύσωνας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρός σήμερα και αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου και στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων. Οι 38 ή 40 βαθμοί θα ξεπεραστούν σε μεγάλες περιοχές της χώρας και οι 42 ή 44 βαθμοί σε περιοχές της Ανδαλουσίας (νότια) ή στο Αραγκόν (Αραγωνία), στα βορειοανατολικά», δήλωσε ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της Aemet, σε μήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Aemet, οι θερμοκρασίες παρέμειναν εξαιρετικά υψηλές τη νύχτα από Κυριακή έως Δευτέρα. Τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) το θερμόμετρο έδειχνε 33,1 βαθμούς στην περιοχή Οσούνα, στην επαρχία της Σεβίλλης (νότια).

Χώρα της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ισπανία έχει συνηθίσει στους καύσωνες– ειδικά στο νότο– αλλά τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες έχουν πολλαπλασιαστεί και είναι σφοδρότεροι, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ένα επεισόδιο σφοδρού καύσωνα σημειώθηκε ήδη πριν από δύο εβδομάδες και ένα άλλο στα τέλη Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Απρίλιο στην ηπειρωτική Ισπανία με 38,8 βαθμούς, επίπεδο που ταιριάζει στον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσαν άμεσα τον θάνατο περισσότερων από 350 ανθρώπων και συνέβαλαν στην αύξηση άνω του 20% των θανάτων μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου.

Ελβετία: Το 2022 ήταν η θερμότερη χρονιά για τη χώρα

Το έτος 2022 ήταν το πιο θερμό και ηλιόλουστο στην Ελβετία από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία το 1864, με αποτέλεσμα οι παγετώνες να χάσουν όγκο ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ενώ η Ελβετία διέρχεται και πάλι μια περίοδο ακραίας ζέστης εδώ και λίγες μέρες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον έχει συντάξει μια έκθεση για το 2022, που χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα αρχεία με επιβλαβείς συνέπειες για τον άνθρωπο και τη φύση.

Η θερμότερη ημέρα καταγράφηκε στη Γενεύη στις 4 Αυγούστου με την θερμοκρασία στους 38,3 βαθμούς Κελσίου ενώ ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας καταγράφηκε στο Λουγκάνο, όπου για 14 συνεχόμενες ημέρες ο υδράργυρος ξεπέρασε το φράγμα των 30°C.

Το καλοκαίρι του 2022 ήρθε στη δεύτερη θέση: τόσο στη νότια όσο και στη βόρεια Ελβετία καταγράφηκαν θερμοκρασίες πάνω από 36°C. Μόνο το θερμό καλοκαίρι του 2003 ήταν πιο ζεστό.

Η χρονιά σημαδεύτηκε από πτώση της στάθμης των υδάτων λόγω έλλειψης χιονιού και βροχής. Στο καντόνι του Τιτσίνο, στα νότια της χώρας, η λίμνη Λουγκάνο και η λίμνη Ματζόρε ήταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022.

Όπως σημειώνεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι ελβετικοί παγετώνες δεν έχουν χάσει ποτέ τόσο μεγάλο μέρος του όγκου τους όσο πέρυσι: 3 κυβικά χιλιόμετρα έχουν λιώσει ή το 6% του εναπομείναντος πάγου.

«Το έτος 2022 επαναπροσδιορίζει το παιχνίδι, γιατί μέχρι τότε μια απώλεια 2% θεωρούνταν ήδη ακραία», ανακοίνωσε η ελβετική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον.

Οι μικροί παγετώνες έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί αναγκάζοντας τα προγράμματα μετρήσεων να ανασταλούν.

Η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε αύξηση των θανάτων (474) λόγω της ζέστης χωρίς να υπερβαίνει τα στοιχεία του 2003 (1.402).

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα