Αντιπολεμικές διαδηλώσεις και μηνύματα στο Βερολίνο για το Πάσχα
Ο Όλαφ Σολτς κάνει λόγο για έναν «πόλεμο με τρομακτικές συνέπειες για τόσους πολλούς αθώους».
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνευσης σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία γίνονται χθες και σήμερα σε πολλές γερμανικές πόλεις, όπως επιτάσσει μια γερμανική παράδοση για τις ημέρες του Πάσχα. Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο για Καθολικούς και Προτέσταντες, πάνω από 70 πασχαλινές πορείες διεξάγονται από το πρωί σε διάφορες γερμανικές πόλεις.
Σε έντονα αντοπολεμικό κλίμα κινούνται τα φετινά πασχαλινά μηνύματα και της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας, αποτυπώνοντας γλαφυρά τις εύθραυστες ισορροπίες διεθνώς και συγχρόνως το μεγάλο πρόταγμα των ημερών για ειρήνη. «Όλοι μας επιθυμούμε ένα κόσμο με περισσότερη ειρήνη. Αλλά ειρήνη χωρίς ελευθερία ισούται με καταπίεση, χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη. Στηρίζουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για μια δίκαιη ειρήγη, για όσο απαιτείται.Το πράττουμε και για εμάς, για τη δική μας ασφάλεια».
Με αυτά τα λόγια ο καγκελάριος Όλαφ Σολτςστέλνει το μήνυμά του ενόψει Πάσχα με σαφές βολές όμως και κατά του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν: «Τα σύνορα δεν πρέπει να μεταβάλλονται δια της βίας». Αυτήν ακριβώς την θεμελιώδη αρχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταπάτησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, σημειώνει ο Γερμανός καγκελάριος.
Όσο για τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή από την 7η Οκτωβρίου του 2023, ο Όλαφ Σολτς κάνει λόγο για έναν «πόλεμο με τρομακτικές συνέπειες για τόσους πολλούς αθώους».
Μπέρμποκ: Η ασφάλεια της Ουκρανίας, ασφάλεια όλων
«Η ανθρωπότητα είναι μία και αδιαίρετη. Όλα τα άλλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα» αναφέρει από την πλευρά της η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στέλνοντας διπλό μήνυμα για Μέση Ανατολή και Ουκρανία μέσω συνέντευξής της στα μέσα του εκδοτικού ομίλου Funke.
«Οι άνθρωποι στο Ισραήλ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βάρος των ανθρώπων στην Παλαιστίνη»από τη μια πλευρά και από την άλλη, ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ότι «η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας (…) Θα πρέπει καθημερινά να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, προς την ασφάλεια και την ειρήνη, είτε στη Μέση Ανατολή είτε στην Ουκρανία» σημειώνει η Μπέρμποκ.
Το δικό του μήνυμα κατά ενός «παγώματος του πολέμου στην Ουκρανία», για το οποίο έγινε πολύς λόγος τελευταία στη Γερμανία μετά από δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη Ρολφ Μύτσενιχ, στέλνει και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πρασίνους, τονίζοντας ότι «μόνοι τους οι Ουκρανοί θα αποφασίσουν ποιο τίμημα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και υπό ποιες συνθήκες για μια εκεχειρία ή τερματισμό του πολέμου». Ταυτόχρονα λέει εμφατικά ότι ο «Πούτιν θέλει και χρειάζεται τον πόλεμο» και ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ το 2014 και το 2015 δεν τον εμπόδισαν σε τίποτα να προχωρήσει λίγα χρόνια αργότερα στην εισβολή στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς σε ηλεκτρονική επιστολή προς τους ψηφοφόρους του τονίζει πάντως ότι «η ειρήνη από μόνη της δεν αποτελεί επαρκή απάντηση» αλλά θα πρέπει να μιλήσει κανείς και για τις προϋποθέσεις μιας διαρκούς ειρήνευσης.
Πηγή: DW