Από μια πλάκα με γκράφιτι ανακάλυψαν άγνωστο βωμό στον Πανάγιο Τάφο του Ιησού

Εργάτες γύρισαν μια γιγαντιαία πέτρινη πλάκα καλυμμένη με γκράφιτι στην Ιερουσαλήμ

Parallaxi
από-μια-πλάκα-με-γκράφιτι-ανακάλυψαν-ά-1193751
Parallaxi

Έναν άγνωστο βωμό στο οποίο σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση θάφτηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών στον ναό του Παναγίου Τάφου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, η ανακάλυψη έγινε όταν εργάτες γύρισαν μια γιγαντιαία πέτρινη πλάκα καλυμμένη με γκράφιτι που ακουμπούσε στον τοίχο του ναού του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.

Η πέτρα ήταν διακοσμημένη με στολίδια από κορδέλες, μια ρωμαϊκή πρακτική κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, γεγονός που οδηγεί τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ήταν η Αγία Τράπεζα που καθαγιάστηκε το 1149.

Θεωρήθηκε ότι ο βωμός είχε καταστραφεί σε πυρκαγιά το 1808.

«Για τους ιστορικούς, το εύρημα αυτό προκαλεί αίσθηση από πολλές απόψεις», δήλωσε η ομάδα της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, εξηγώντας ότι «η πλάκα παρέμεινε κρυμμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα τόσο εντατικά ερευνημένο κτίριο όπως η εκκλησία του Παναγίου Τάφου – ειδικά καθώς βρισκόταν στη θέα χιλιάδων προσκυνητών και τουριστών κάθε μέρα».

Η ιστορία του Πανάγιου Τάφου

Ο χώρος της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου έχει αναγνωριστεί ως ο τόπος της σταύρωσης και του τάφου του Ιησού και δέχεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η εκκλησία χτίστηκε πάνω σε έναν ρωμαϊκό ναό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη το 335 μ.Χ.

Την κατασκευή ανέθεσε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α’ και κατά τη διάρκεια της μετατροπής αποκαλύφθηκε ένας τάφος που πιστεύεται ότι είναι εκείνος του Ιησού που πέθανε σχεδόν 300 χρόνια νωρίτερα.

Η εκκλησία του Παναγίου Τάφου δέχτηκε επιθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων, καταστράφηκε από τον περσικό στρατό το 614, σχεδόν κατεδαφίστηκε το 1009 και στη συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια του 1800, οπότε πιστεύεται ότι χάθηκε ο βωμός.

Οι τουρίστες είχαν από καιρό γεμίσει με γκράφιτι το μπροστινό τμήμα της πλάκας, και ίσως γι’ αυτό είχε περάσει απαρατήρητο για αιώνες.

Ωστόσο, οι ασυνήθιστες διακοσμήσεις στην πλευρά που βλέπει στον τοίχο οδήγησαν τους ερευνητές στο λεγόμενο «Cosmatesque».

«Αυτή η ειδική τεχνική παραγωγής μαρμάρινων διακοσμήσεων εφαρμοζόταν αποκλειστικά από συντεχνιακούς δασκάλους στην παπική Ρώμη, οι οποίοι μετέδιδαν τη δεξιότητα από γενιά σε γενιά», ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

«Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της τεχνικής ήταν η ικανότητα των δασκάλων της να διακοσμούν μεγάλες επιφάνειες με μικρές ποσότητες πολύτιμου μαρμάρου. Στη μεσαιωνική Ρώμη το μάρμαρο αποξεστούσαν κυρίως από αρχαία κτίρια, αναγκάζοντας τους δασκάλους της Cosmatesque να βελτιστοποιήσουν ό,τι μάρμαρο μπορούσαν να βρουν. Η λύση τους ήταν να συναρμολογούν μικρά κομμάτια μαρμάρου με απόλυτη ακρίβεια, συνδέοντάς τα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν σύνθετα γεωμετρικά μοτίβα και εκθαμβωτικά στολίδια», πρόσθεσε.

Τα έργα τέχνης Cosmatesque θεωρούνται ότι αγαπήθηκαν από τον Πάπα, τόσο πολύ που σπάνια έχουν βρεθεί εκτός Ρώμης και μόνο ένα στο Αββαείο του Westminster έχει βρεθεί εκτός Ιταλίας.

«Ο βωμός Cosmatesque που ανακαλύφθηκε τώρα ξανά στην Ιερουσαλήμ πρέπει επίσης να δημιουργήθηκε με την ευλογία του Πάπα», δήλωσαν οι ερευνητές και πρόσθεσαν: «Στέλνοντας έναν από τους δασκάλους του Cosmatesque στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ για να κατασκευάσει τον νέο ιερό βωμό στην ιερότερη εκκλησία του χριστιανισμού, ο Ποντίφικας υποστήριξε τη διεκδίκηση του χριστιανισμού στην πόλη».

ΠΗΓΗ: ieidiseis/Daily mail

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα