Διεθνή

Από τον Αβραάμ Λίνκολν στον Σίνζο Άμπε: Οι δολοφονίες πολιτικών που συγκλόνισαν τον κόσμο

H parallaxi θυμάται τις δολοφονικές επιθέσεις πολιτικών, πρωθυπουργών και προέδρων που προκάλεσαν παγκόσμιο σοκ.

Parallaxi
από-τον-αβραάμ-λίνκολν-στον-σίνζο-άμπε-1188642
Parallaxi

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Πενσιλβάνια. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ αποχώρησε από τη σκηνή με αίματα στο πρόσωπο, καθώς η σφαίρα τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού του αυτιού.

Είχαν περάσει μόλις έξι λεπτά από τη στιγμή που ο 78χρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει την ομιλία του, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Αμέσως, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έπεσε στα γόνατα, προτού μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας σπεύσουν γύρω του για να τον προστατεύσουν.

Ο Τραμπ σηκώθηκε όρθιος σχεδόν ένα λεπτό αργότερα, με το καπέλο που φορούσε προηγουμένως, το οποίο έγραφε «Make America Great Again», να έχει πέσει στο έδαφος. Καθώς πράκτορες τον οδηγούσαν σε ένα μαύρο SUV, ο 78χρονος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ ύψωσε τη γροθιά του, ενώ το πλήθος γύρω του χειροκροτούσε.

H parallaxi γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται τις δολοφονικές επιθέσεις κατά πολιτικών, πρωθυπουργών και προέδρων, που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Αβραάμ Λίνκολν

Την 14η Απριλίου του 1865, ο Αβραάμ Λίνκολν πήγε να παρακολουθήσει μαζί με τη σύζυγό του, Mary Ann Todd, στο Ford Theatre στην Ουάσιγκτον, τη θεατρική παράσταση «Our American Cousin».

Μόλις είχε τελειώσει η τρίτη πράξη του έργου και η πόρτα του θεωρείου όπου καθόταν ο ίδιος, άνοιξε. Ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπουθ εμφανίστηκε, κρατώντας ένα όπλο στα χέρια του. Ο δολοφόνος φώναξε «Sic semper tyrannis» («έτσι πάντα στους τυράννους») και πυροβόλησε τον Λίνκολν στο κεφάλι. Το επόμενο πρωί, στις 07.22 ακριβώς, ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπέκυψε στο τραύμα του.

Assassination of President Lincoln

Τζέιμς Γκάρφιλντ

Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ ήταν ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε. Στις 2 Ιουλίου του 1881, ο Γκάρφιλντ δέχτηκε πυροβολισμούς στην πλάτη και το χέρι του από τον Τσαρλς Γκουιτό, ενώ βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βαλτιμόρης. Ο Γκουιτό προσπάθησε να διαφύγει, αλλά συνελήφθη.

Ο τραυματισμένος πρόεδρος εξετάστηκε από γιατρούς που προσπάθησαν να βρουν τη σφαίρα, βάζοντας τα γυμνά τους χέρια μέσα στα τραύματά του. Παρόλο που αρχικά φάνηκε ότι ο Γκάρφιλντ είχε διαφύγει τον κίνδυνο, η σφαίρα ήταν ακόμα στο σώμα του και κανένας γιατρός δεν είχε καταφέρει να την εντοπίσει.

Εν τέλει, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1881 ο 20ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχασε τις αισθήσεις του και δεν επανήλθε ποτέ. Πέθανε από τη μόλυνση των τραυμάτων που προήλθε από τη μηδαμινή πρόληψη των γιατρών στα αντισηπτικά μέτρα, λόγω άγνοιας.

Μαχάτμα Γκάντι

Στις 30 Ιανουαρίου 1948, σε ηλικία 78 ετών, ο μεγάλος πολιτικός, φιλόσοφος και στοχαστής Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί, την ώρα που ήταν καθ’ οδόν για την απογευματινή του προσευχή.

Δολοφόνος του Ινδού ηγέτη ήταν ο Ναθουράμ Γκόντσε, φανατικός ομόθρησκός του, ο οποίος θεωρούσε τις θέσεις του Γκάντι πολιτική κατευνασμού, ως προς τους μουσουλμάνους της χώρας, υπεύθυνη για τη δημιουργία μουσουλμανικού κράτους σε ινδουιστικό έδαφος.

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Στις 4 Απριλίου του 1968 και ενώ σχεδίαζε την «πορεία των φτωχών» προς την Ουάσιγκτον ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στον δεύτερο όροφο του μοτέλ «Λόρεν» στο Μέμφις από τον Τζέιμς Ερλ Ρέι. Ο δράστης τον είχε πυροβολήσει με μια καραμπίνα «Ρεμινγκτον» από το παράθυρο του απέναντι πανδοχείου.

Το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύθηκε για να βρεθεί ο 39χρονος Τζέιμς Ερλ Ρέι κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά τελικά ο ίδιος συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου, τη στιγμή ακριβώς που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για τη Ροδεσία.

Τζον Κένεντι

Το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου του 1963, το προεδρικό αυτοκίνητο, μια ξεσκέπαστη Lincoln Continental, μέσα στο οποίο επέβαιναν ο Τζον Κένεντι, η σύζυγος του Τζάκι, ο οδηγός και ένας άνδρας της προσωπικής ασφαλείας του 35ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, κατευθύνονταν στην πλατεία Ντίλι από την κεντρική λεωφόρο της πόλης.

Στις 12.30 ακριβώς και ενώ ο Κένεντι χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, μια σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι και του το συνέθλιψε.

Η αστυνομία και το FBI θεώρησαν ως βασικό ύποπτο τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο Όσβαλντ οδηγήθηκε στο ίδιο νοσοκομείο που είχε μεταφερθεί και ο Κένεντι, στο Parkland Hospital και λίγη ώρα μετά δολοφονήθηκε από τον Ρζακ Ρούμπι.

Ούλοφ Πάλμε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ούλοφ Πάλμε, πυροβολήθηκε θανάσιμα στις 28 Φεβρουαρίου 1986, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του από τον κινηματογράφο με τη σύζυγό του, Λίσμπετ Πάλμε.

Ο δράστης, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη έως σήμερα, πυροβόλησε τον Ούλοφ στο στομάχι και τη Λισμπέτ στην πλάτη και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

Στις 10 Ιουνίου 2020, Σουηδοί εισαγγελείς κατονόμασαν τον γραφίστα Στιγκ Ένγκστρεμ, ως βασικό ύποπτο της δολοφονίας του Πάλμε. Ο Ένγκστρεμ όμως είχε αυτοκτονήσει 20 χρόνια νωρίτερα και έτσι η υπόθεση έκλεισε επίσημα.

Σίνζο Άμπε

Στις 8 Ιουλίου 2022, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, πυροβολήθηκε πισώπλατα από έναν ένοπλο άνδρα, ενώ εκφωνούσε ομιλία σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη Νάρα.

Αξιωματικοί ασφαλείας ακινητοποίησαν τον ένοπλο και ένας 41χρονος ύποπτος συνελήφθη. Πρόκειται για τον Τετσούγια Γιαμαγκάμι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε τον Σίνζο Άμπε με αυτοσχέδιο όπλο και δήλωσε ότι ο Ιάπωνας πολιτικός είχε μνησικακία εναντίον μιας «συγκεκριμένης οργάνωσης».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα