Αποφυλακίστηκε ο φιλοπαλαιστίνιος αγωνιστής Ζορζ Αμπντάλα έπειτα από 41 χρόνια φυλάκισης στη Γαλλία

Ήταν καταδικασμένος για συνέργεια στη δολοφονία Αμερικανών και Ισραηλινών διπλωματών τη δεκαετία του 1980

Parallaxi
αποφυλακίστηκε-ο-φιλοπαλαιστίνιος-α-1353525
Parallaxi

Καταδικασμένος για συνέργεια στη δολοφονία Αμερικανών και Ισραηλινών διπλωματών τη δεκαετία του 1980, ο φιλοπαλαιστίνιος Λιβανέζος ακτιβιστής Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα, θα επιστρέψει σήμερα Παρασκευή στη χώρα του, αφού ελευθερώθηκε από τη γαλλική φυλακή όπου πέρασε σχεδόν 41 χρόνια της ζωής του.

Η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, η έφεση, η οποία θα κάνει αρκετές εβδομάδες για να εκδικαστεί, δεν αναστέλλει την ποινή και δεν εμποδίζει τον Αμπντάλα να επιστρέψει στον Λίβανο.

Ο Αμπντάλα, 74 ετών σήμερα, καταδικάστηκε το 1987 σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη δολοφονία ενός Αμερικανού διπλωμάτη και ενός Ισραηλινού διπλωμάτη το 1982. Είχε δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους στα 25 χρόνια, όμως 12 αιτήματα για την αποφυλάκισή του μέχρι τώρα είχαν απορριφθεί.

Το Εφετείο του Παρισιού εξέδωσε χτες Πέμπτη την απόφασή του να αφεθεί ελεύθερος ο Λιβανέζος ακτιβιστής «στις 25 Ιουλίου», με την προϋπόθεση να εγκαταλείψει τη Γαλλία και να μην επιστρέψει. Έκριναν την περίοδο κράτησής του «δυσανάλογη» σε σχέση με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν και με την ηλικία του πρώην ηγέτη των Λιβανέζικων Ένοπλων Επαναστατικών Παρατάξεων.

Η απόφαση ανέφερε ότι ο Αμπντουλάχ είχε γίνει «σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα από το παρελθόν», σημειώνοντας ότι η μικρή ομάδα που ηγούνταν, η οποία περιλάμβανε κοσμικούς Λιβανέζους Χριστιανούς, Μαρξιστές και φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές, είχε διαλυθεί και δεν είχε διαπράξει καμία πράξη βίας από το 1984.

Οι δικαστές εξέφρασαν τη λύπη τους για την έλλειψη μετάνοιας ή συμπάθειας από τον Αμπντουλάχ για τα δύο θύματα, τα οποία θεωρούσε εχθρούς, αλλά έκριναν ότι ο ακτιβιστής, ο οποίος ήθελε να περάσει τις τελευταίες μέρες του στο χωριό του στο βόρειο Λίβανο, δεν αποτελούσε πλέον απειλή για τη δημόσια τάξη.

Η δράση του

Ο Αμπντουλάχ τραυματίστηκε κατά την ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο το 1978 και εντάχθηκε στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το αριστερό κίνημα με επικεφαλής τον Τζορτζ Χαμπάς.

Αυτός και μέλη της οικογένειάς του αργότερα ίδρυσαν τις Λιβανέζικες Επαναστατικές Ένοπλες Παρατάξεις, μια αντιιμπεριαλιστική μαρξιστική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για πέντε επιθέσεις στην Ευρώπη μεταξύ 1981 και 1982, στο πλαίσιο του φιλοπαλαιστινιακού ακτιβισμού της. Τέσσερις από αυτές τις επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους στη Γαλλία.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Αμπντάλα θεωρούνταν υπεύθυνος για ένα κύμα επιθέσεων στο Παρίσι μεταξύ 1985 και 1986 που άφησαν 13 νεκρούς και έσπειραν τον φόβο στη γαλλική πρωτεύουσα.

Καταδικάστηκε το 1986 στη Λυών σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για εγκληματική συνωμοσία και κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Το επόμενο έτος, δικάστηκε ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου στο Παρίσι για συνενοχή στις δολοφονίες των Αμερικανών διπλωματών Τσαρλς Ρέι και του Ισραηλινού διπλωμάτη Γιαάκοφ Μπαρσιμάντοφ το 1982, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας ενός τρίτου προσώπου το 1984.

Δύο μήνες μετά την καταδίκη του Αμπντάλα σε ισόβια κάθειρξη, εντοπίστηκαν οι πραγματικοί δράστες αυτών των επιθέσεων, οι οποίοι είχαν όλοι δεσμούς με το Ιράν.

Ο Αμπντάλα δεν παραδέχτηκε ποτέ την εμπλοκή του στις δύο δολοφονίες, τις οποίες χαρακτήρισε ως πράξεις «αντίστασης» ενάντια στην «ισραηλινή και αμερικανική καταπίεση» κατά τη διάρκεια του Λιβανέζικου Εμφυλίου Πολέμου (1975-1990) και της ισραηλινής εισβολής στο νότιο Λίβανο το 1978.

Με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό υποστηρικτών που συνέχισαν να διαδηλώνουν ετησίως έξω από τη φυλακή του Αμπντάλα και μερικούς αριστερούς βουλευτές, ο κρατούμενος ξεχάστηκε σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο των ετών, καθώς τη δεκαετία του 1980 θεωρούνταν ο «νούμερο ένα εχθρός της Γαλλίας» και ένας από τους πιο διαβόητους κρατούμενούς της.

Πηγή: france24 – ERT

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα