Απογειώθηκαν τα δύο αεροσκάφη για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j απογειώθηκαν με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.
Τα αεροσκάφη κατευθύνονται στην Αίγυπτο καθώς στο Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων πολιτών.
Η Ιταλία άρχισε σήμερα μια επιχείρηση για να απομακρύνει τους υπηκόους της, αλλά και τους Ελβετούς και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, όπου οι φονικές μάχες μαίνονται ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς.
«Ήρθαμε σε επαφή με έναν-έναν από τους 140 Ιταλούς που είναι παρόντες στο Σουδάν, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Rai3.
«Μέσα σε μερικές ώρες, μέχρι απόψε ελπίζουμε, όλοι αυτοί που το επιθυμούν θα είναι ασφαλείς», δήλωσε ενώ η επιχείρηση εκκένωσης διεξάγεται με τη συνδρομή του ιταλικού υπουργείου Άμυνας.
«Συνολικά οι στρατιώτες μας θα πάρουν υπό την προστασία τους περίπου 200 ανθρώπους, περιλαμβανομένων ελβετών υπηκόων και μέλη της αποστολικής αντιπροσωπείας», της πρεσβείας του Βατικανού στο Σουδάν, δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι ιταλοί στρατιωτικοί βρίσκονται στο Σουδάν.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας θα μεταβούν στην Αίγυπτο για την απομάκρυνση των Ελλήνων εγκλωβισμένων, ενώ ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
«Αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών» τόνισε οι υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ενημέρωσή του για την κατάσταση στο Σουδάν.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.
Το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων, εκδόθηκε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν. Καλέσαμε επίσης τους έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας.
Στις 16 Απριλίου με νέα ανακοίνωση το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη βοήθεια στους εκεί ευρισκόμενους πολίτες. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο μητροπολίτη Ινδίας, τον κ. Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας. Καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν.
Συγχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας αλλά και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, με παρουσία στελεχών του υπουργείου Άμυνας.
Το ΥΠΕΞ γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για την ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των ευρωπαΐων υπηκόων. Το θέμα θα το θέσω αύριο το πρωί στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.
Έχω επίσης προβεί σε μια σειρά επικοινωνιών με ανώτατους ξένους αξιωματούχους για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των ελλήνων πολιτών. Αναφέρομαι στις επικοινωνίες μου με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι, στις 18 και 24 Απριλίου. Στις τρεις επικοινωνίες μου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι, υφυπουργό της Γαλλίας, κ. Ζαχαροπούλου και με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Τσούνη.
Προ ολίγου, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των ελλήνων πολιτών.
Επαναλαμβάνω, κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν.
Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.
Θα ήθελα επίσης σαν καταληκτική παρατήρηση να πω ότι στον κατάλογο των ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό, περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Η Γερμανία άρχισε την απομάκρυνση των πολιτών της από το Σουδάν
Η Γερμανία άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα μέσω του Twitter τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.
«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», προσθέτουν τα γερμανικά υπουργεία.
Έντεκα υπήκοοι της Σερβίας απομακρύνονται από το Σουδάν, ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εκκένωση Σέρβων πολιτών από το Σουδάν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, τέσσερεις υπήκοοι της Σερβίας εγκαταλείπουν την ζώνη πολέμου με κομβόι του ΟΗΕ, έξι υπήκοοι με κομβόι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ένας με κομβόι που οργάνωσε η Τουρκία.
Στο Σουδάν παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου εκατό υπήκοοι της Σερβίας και καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών για να ενταχθούν σε κάποιες επιχειρήσεις εκκένωσης ξένων χωρών.
Ο ιταλικός στρατός θα βγάλει από το Σουδάν και Ελβετούς πολίτες
Η επιχείρηση που διοργάνωσε ο ιταλικός στρατός για την εκκένωση των περίπου 140 Ιταλών που βρίσκονται ακόμη στο Σουδάν, θα βγάλει από τη χώρα επίσης Ελβετούς πολίτες και πολίτες της Αποστολικής ‘nunziatyra’, καθώς και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά «περίπου 200 άτομα».
Το μεταδίδει η laregione.ch επικαλούμενη δήλωση του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι στη Rai3.
Αναχώρησε από το Χαρτούμ το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει 100 Γάλλους και πολίτες άλλων χωρών
Περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, έγινε γνωστό σήμερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.
«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.
Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».
«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.
Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.
Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.
Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Επιθέσεις με τραυματίες κατά ξένων αυτοκινητοπομπών
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν αλληλοκατηγορήθηκαν ότι επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή Γάλλων υπηκόων, αναφέροντας -και οι δύο- ότι ένας Γάλλος τραυματίστηκε.
Άλλες χώρες φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εκκενώσεις την Κυριακή (23/4), σύμφωνα με την έκθεση του Reuters. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια αυτοκινητοπομπή του Κατάρ δέχτηκε επίθεση. Η Αίγυπτος είπε ότι ένα μέλος της αποστολής της στο Σουδάν τραυματίστηκε από πυροβολισμό, μετέδωσε το Reuters.
Επίσης, δύο αξιωματούχοι της ΕΕ τραυματίστηκαν σε μάχες στην πρωτεύουσα της χώρας, Χαρτούμ.
Επείγουσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το Σουδάν από σειρά χωρών
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας τους από το Σουδάν, μία κίνηση στην οποία προχώρησαν κι άλλες χώρες όπως η Γαλλία, μετά από οκτώ ημέρες σφοδρών μαχών μεταξύ αντίπαλων στρατιωτικών φατριών στο Σουδάν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «αναστέλλει προσωρινά τις επιχειρήσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σουδάν» και επανέλαβε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. «Τα εμπόλεμα μέρη πρέπει να εφαρμόσουν μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να σεβαστούν τη βούληση του λαού του Σουδάν», είπε ο Μπάιντεν όπως μεταδίδει το Politico.
Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι συντονίζουν μια «επιχείρηση ταχείας εκκένωσης του διπλωματικού μας προσωπικού και των υπηκόων μας στο Σουδάν, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους και τους Ευρωπαίους και συμμάχους εταίρους μας».
Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία έχει απομακρύνει πολίτες του Κόλπου προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ η Ιορδανία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ίδια διαδρομή για τους υπηκόους της.
«Στο Σουδάν, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ολλανδία, με σκοπό την όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση των Ευρωπαίων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων, και εχόντων δικαίωμα. Όλες οι υπηρεσίες μας κινητοποιούνται για να τους βοηθήσουν», δήλωσε από την π[λευρά της η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαχμπίμπ. «Καλούμε τους Βέλγους και τους έχοντες δικαίωμα στο Σουδάν, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικοινωνήσουν με τις διπλωματικές μας υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε.
Η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα τους πολίτες της από το Σουδάν, όπου εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρία Τριπόντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.
Στο μεταξύ χθες Σάββατο το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της χώρας από το Σουδάν. «Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες», επεσήμανε το υπουργείο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. «Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας», πρόσθεσε.
Η απομάκρυνση Τούρκων πολιτών από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και την Ουάντ Μαντάνι, 200 χιλιόμετρα πιο νότια, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί μετά τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας). Αλλά η εκκένωση των Τούρκων από τη συνοικία Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεοτέρας» εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα το πρωί κοντά σε τέμενος το οποίο είχε επιλεγεί ως χώρος συγκέντρωσης, επεσήμανε στο Twitter η τουρκική πρεσβεία στη σουδανική πρωτεύουσα.
ΠΟΥ: Τουλάχιστον 300 νεκροί και πάνω από 3.000 τραυματίες
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο στις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών του στρατού στο Σουδάν.
Στη σύγκρουση, μονάδες πιστές στον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan, επικεφαλής του μεταβατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου του Σουδάν, έρχονται αντιμέτωπες με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, με επικεφαλής τον στρατηγό Mohamed Hamdan Dagalo. Οι δύο πλευρές κάποτε ήταν σύμμαχοι, αλλά η διαφωνία κλιμακώθηκε αργότερα σχετικά με την ενσωμάτωση των RSF στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο ενός διεθνώς υποστηριζόμενου σχεδίου μετάβασης, εκτός από άλλους παράγοντες.
*Με πληροφορίες από skai.gr, ieidiseis, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ