Άρχισαν οι εργασίες για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας
Πόσο κοστίζει - Πότε θα παραδοθεί
Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του σκέλους του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, εντός της επικράτειας της δεύτερης και μέχρι τα σύνορα.
Στην τελετή που έγινε κοντά στην πόλη Νεγκότινο παρέστησαν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, υπουργοί της κυβέρνησής του, οι πρέσβεις της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Θα κατασκευάσουμε αγωγό μήκους 66,7 χιλιομέτρων στη “μακεδονική” επικράτεια, με σωλήνες διαμέτρου 700 χιλιοστών», είπε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Όπως διευκρίνισε η αρχική χωρητικότητα θα είναι 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί σε 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.
Το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 56 χλμ, θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας στη Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στην περιοχή των Ευζώνων – Γευγελής.
Από εκεί θα ξεκινά το σκέλος του έργου στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκότινο.
Τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, οι ΗΠΑεπιθυμούν να δουν το φυσικό αέριο να μεταφέρεται σύντομα μέσω αυτού του αγωγού. Επιθυμούμε επίσης να δούμε την οικονομική ασφάλεια και την περιφερειακή ανάπτυξη που θα φέρει αυτή η ροή σε όλους μας», υπογράμμισε η πρέσβις των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία Άντζελα Αγκελέρ.
Από την πλευρά της η πρέσβις της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, έκανε λόγο για «ένα πολύ, πολύ σημαντικό έργο για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και για την ενεργειακή συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών μας, της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Το συγκεκριμένο έργο υποδομής αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2027.
Πηγή – euronews