Αρκετοί πύραυλοι έπεσαν μέσα σε βάσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας αναφέρουν Telegraph και Spiegel

«Όχι» από Μπάιντεν σε χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Parallaxi
αρκετοί-πύραυλοι-έπεσαν-μέσα-σε-βάσει-1147411
Parallaxi

Αρκετές ώρες μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν με στόχο το Ισραήλ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν πως επλήγησαν αεροπορικές βάσεις των IDF χωρίς όμως να προκληθούν θύματα ή υλικές ζημιές.

Παρά την παραδοχή οι IDF δεν δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες και κυρίως δεν αποκαλύπτουν ποιες είναι οι βάσεις που επλήγησαν.

«Κατά τη διάρκεια της ιρανικής επίθεσης χθες [Τρίτη], αρκετοί πύραυλοι έπεσαν μέσα σε βάσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Καμία επιθετική υποδομή ή ικανότητα που βρίσκεται στις βάσεις της IAF [Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία] δεν υπέστη ζημιές», δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές σε αεροσκάφη.

Telegraph: Πώς το Ιράν παραβίασε την καλύτερη αεράμυνα του κόσμου

Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους σε ένα μαζικό εναέριο πλήγμα κατά του Ισραήλ την Τρίτη – η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα.

Ορισμένα όμως πέρασαν μέσα από πολλαπλά στρώματα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος που υπάρχουν για την υπεράσπιση του εβραϊκού κράτους.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν φωτεινές μπάλες να συντρίβονται στο έδαφος και τις επακόλουθες ζημιές που προέκυψαν από τα πλήγματα.

Αυτό προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν το Ιράν είχε ξεπέρασε με επιτυχία ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο.

Αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε όταν αξιολογούμε την απόδοση του συστήματος, σχολιάζει η Telegraph.

Όταν το Ιράν εξαπέλυσε την τελευταία φορά επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, το χτύπημα είχε προαναγγελθεί τόσο, ώστε ο περισσότερος κόσμος είχε μια εβδομάδα για να προετοιμαστεί. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, είχαν αρκετό χρόνο για να ετοιμαστούν να αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία για να βοηθήσουν στην κατάρριψη του ιρανικού καταιγισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων.

«Αυτό ήταν σε σχετικούς όρους πιο εκπληκτικό», δήλωσε ο Samuel Hickey, του Κέντρου για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Μη Διάδοση των Όπλων.

Δείτε live

Πιο προηγμένα όπλα

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό περίπου 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ενώ ο συνδυασμένος αριθμός είναι μεγαλύτερος από τους 200 που εκτοξεύθηκαν αργά τη Δευτέρα, το αρχικό χτύπημα αποτελούνταν κυρίως από πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Χρησιμοποίησε πιο αργούς πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη – μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας – που μπορούν να εκτοξευθούν από τον ουρανό από αεροσκάφη», δήλωσε ο κ. Hickey.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να πετάξουν με υπερηχητικές ταχύτητες πάνω από 5 mach, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αναχαίτισή τους από μαχητικά αεροσκάφη ή επίγεια συστήματα.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αποτελέσει τεράστιο παράγοντα», πρόσθεσε ο κ. Hickey.

Διαφύλαξη πυρομαχικών

Η αεράμυνα είναι μια δαπανηρή επιχείρηση.

Υπολογίζεται ότι η επίθεση του Απριλίου κόστισε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψουν το χτύπημα.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα ότι οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι περιορισμένοι σε αριθμό. Οι προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις πόλεις της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχουν καταναλώσει σημαντικούς πόρους στον τομέα αυτό.

Καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για αυτούς τους αναχαιτιστικούς πυραύλους, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσους πυραύλους αποφάσισε να εμπλέξει το Ισραήλ, οποιοσδήποτε αριθμός πυραύλων απλά προσγειώνεται σε περιοχές που δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε ανθρώπινες ζωές ή υποδομές… θα επιλέξουν να τους αφήσουν να περάσουν» δήλωσε ο κ. Hickey.

Αποφάσεις όπως αυτή θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Ισραήλ να εξοικονομήσει πυρομαχικά αναχαίτισης για περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός του.

Κορεσμός

Και πάλι, επειδή υπάρχουν γνήσιες ανησυχίες για την έλλειψη αναχαιτιστικών μέσων αεράμυνας, υπάρχουν φόβοι ότι το Ιράν θα μπορούσε να επιχειρήσει να καταβάλει το Ισραήλ σε οποιονδήποτε βομβαρδισμό μεγάλης κλίμακας.

«Απόψε φαίνεται ότι το Ιράν εκτόξευσε λιγότερους αλλά πιο προηγμένους πυραύλους, αλλά αν αυτό επρόκειτο να κλιμακωθεί σε σύγκρουση, αυτό είναι κάτι που το Ισραήλ πιθανώς γνωρίζει», δήλωσε ο κ. Hickey.

«Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση σε πλήρη σύγκρουση», ανέφερε.

Ρωγμές παρουσίασε ο «Σιδηρούς Θόλος»

O «Σιδηρούς Θόλος», η θρυλική αεράμυνα του Ισραήλ, παρουσίασε ρωγμές.

Ορισμένοι κάποιοι ιρανικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά, κατάφεραν να διαπεράσουν την «ασπίδα».

Σε αντίθεση με την ιρανική επίθεση τον περασμένο Απρίλιο, αρκετοί πύραυλοι εξερράγησαν στο έδαφος, αφού διαπέρασαν τα αμυντικά συστήματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, επλήγησαν δύο στρατιωτικές βάσεις και το αρχηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ, αλλά δεν υπήρξαν ζημιές ή απώλειες ανθρώπων.

«Το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε και αυτό, από μόνο του, είναι ήδη είδηση», γράφει το γερμανικό Der Spiegel.

Οι ΗΠΑ ευθυγραμμίζουν τις θέσεις τους με το Ισραήλ για την απάντηση στο Ιράν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες θα επικεντρώσει τις επαφές της με τους Ισραηλινούς για να προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει τις απόψεις της σχετικά με οποιαδήποτε πιθανή απάντηση στην ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κερτ Κάμπελ, περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή ως «μια στιγμή κινδύνου».

«Νομίζω ότι αναγνωρίζουμε ότι όσο σημαντική και αν πρέπει να είναι μια απάντηση κάποιου είδους, υπάρχει η αναγνώριση ότι η περιοχή βρίσκεται πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού και πραγματικές ανησυχίες για μια ακόμη ευρύτερη κλιμάκωση ή μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση», λέει ο Κάμπελ, μιλώντας σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment με έδρα την Ουάσιγκτον.

Απώλειες στον Λίβανο για τους IDF – Καταστράφηκαν ισραηλινά τανκ

Την ίδια ώρα το Ισραήλ μετρά απώλειες στο έδαφος του Λιβάνου αφού όπως ανακοινώθηκε οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

«Άλλοι επτά στρατιώτες έπεσαν» στη μάχη, αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο στρατός ανέφερε ότι ο πρώτος νεκρός αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο ήταν ένας λοχαγός, ο Εϊτάν Ιτζχάκ Όστερ, 22 ετών.

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε τρία ισραηλινά άρματα μάχης την Τετάρτη, καθώς προωθήθηκαν προς ένα λιβανέζικο συνοριακό χωριό. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση λέει ότι «κατέστρεψε τρία άρματα μάχης Merkava με ρουκέτες καθώς προωθήθηκαν προς το χωριό Maroun al-Ras», αναφερόμενη σε μια περιοχή όπου έγιναν συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα νωρίτερα μέσα στην Τετάρτη.

Αρχηγός IDF: Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν, μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στη Μ. Ανατολή

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Herzi Halevi λέει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση, υποσχόμενος ότι ο στρατός έχει τη δυνατότητα να «φτάσει και να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο στη Μέση Ανατολή». «Και όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν καταλάβει αυτό μέχρι τώρα, θα το καταλάβουν σύντομα», λέει σε δήλωση με βίντεο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Τελ Νοφ.

«Το Ιράν εκτόξευσε χθες περίπου 200 πυραύλους κατά του κράτους του Ισραήλ. Το Ιράν επιτέθηκε σε μη στρατιωτικές περιοχές και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών πολιτών. Χάρη στη σωστή συμπεριφορά των πολιτών και την υψηλής ποιότητας άμυνα, οι ζημιές είναι σχετικά μικρές», δήλωσε ο Halevi.

«Θα απαντήσουμε, ξέρουμε πώς να εντοπίζουμε σημαντικούς στόχους, ξέρουμε πώς να χτυπάμε με ακρίβεια και δύναμη», προσθέτει.

Fattah ή «κατακτητής»: Ποιος είναι ο νέος υπερηχητικός πύραυλος του Ιράν

Ένας νέος τύπος υπερηχητικού πυραύλου χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Ιράν στην επίθεσή του κατά του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Σε ανακοίνωσή του, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) υποστήριξε επίσης ότι το «80%» των πυραύλων του έπληξε επιτυχώς τους προβλεπόμενους στόχους του.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με άλλες αναφορές, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου να χαρακτηρίζει την επίθεση «αναποτελεσματική».

Το IRGC δήλωσε ότι ο πύραυλος του «Fattah», που δημιουργήθηκε και κατασκευάστηκε από την Τεχεράνη και παρουσιάστηκε μόλις πέρυσι, ήταν μέρος του μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκαν προς ισραηλινές πόλεις.

Το όνομα του πυραύλου μεταφράζεται στα αραβικά ως «κατακτητής» ή «φέρων τη νίκη».

Έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι μετά την εμφάνιση αναφορών που έδειχναν ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, αν χρειαστεί, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, σημειώνει το Skynews.

Σύμφωνα με το iranpress «το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρουσίασε επίσημα τον πύραυλο Fattah στις 6 Ιουνίου 2023.

Σε αυτή την τελευταία επιχείρηση, το IRGC φέρεται να στόχευσε επιτυχώς τα ισραηλινά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, και συγκεκριμένα τα Arrow 2 και Arrow 3, επιδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του πυραύλου έναντι της προηγμένης αεράμυνας τεχνολογίες».

Η ιστορία του πυραύλου Fattah

Στις 10 Νοεμβρίου 2022, κατά τη διάρκεια της 11ης επετείου του θανάτου του Hassan Tehrani Moghaddam, γνωστού ως «πατέρα των ιρανικών πυραύλων», το Ιράν ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε έναν προηγμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο άλμα γενιάς».

Ο ταξίαρχος Amir Ali Hajizadeh, δήλωσε ότι ο πύραυλος έχει υψηλή ταχύτητα και μπορεί να ελιχθεί κάτω και πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. Είπε ότι «μπορεί να παραβιάσει όλα τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας» και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να αναπτυχθεί ένα σύστημα ικανό να τον αναχαιτίσει.

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε στις 6 Ιουνίου 2023, δηλαδή πριν από περίπου ένα χρόνο.

Ποικιλόμορφο πυραυλικό οπλοστάσιο

Το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν είναι το μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις την τελευταία δεκαετία στην ακρίβεια των πυραύλων του, οι οποίοι τους καθιστούν μια όλο και πιο ισχυρή συμβατική απειλή.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι έχει εκτοξεύσει 180 πυραύλους στο Ισραήλ και προειδοποίησε για πρόσθετες επιθέσεις εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα.

Το BBC παρουσίασε ένα γράφημα με μερικούς από τους πυραύλους του Ιράν και τις δυνατότητές τους.

CNN: 47 τραυματίες μετά τις μάχες των IDF με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Το CNN αναφέρεται στον αριθμό των τραυματιών μετά τις μάχες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κάνοντας λόγο για 47 άτομα.

  • Το ιατρικό κέντρο Ζιβ, στην πόλη Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε 38 τραυματίες που έφτασαν με ελικόπτερα και στρατιωτικά ασθενοφόρα, συμπεριλαμβανομένων τριών που έφτασαν σε σοβαρή κατάσταση
  • Το Κέντρο Φροντίδας Υγείας Ραμπάμ στη Χάιφα ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε τέσσερα άτομα
  • Το νοσοκομείο Μπέιλινσον του Ιατρικού Κέντρου Ραμπίν, στην Πέτα Τίκβα του κεντρικού Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε πέντε άτομα

Τα νοσοκομεία δεν διευκρίνισαν αν οι τραυματίες ήταν στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, αλλά το Μπέιλινσον δήλωσε ότι οι τραυματίες ήταν από το «περιστατικό στον Λίβανο», ενώ το Ζιβ και το Ραμπάμ ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν τους τραυματίες μετά την ανακοίνωση των IDF ότι είχαν εμπλακεί σε μάχες με μέλη της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχη στον Λίβανο και η Χεζμπολάχ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις εντός του νότιου Λιβάνου.

«Όχι» από Μπάιντεν σε χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Νέες δηλώσεις έκανε ο Τζο Μπάιντεν μετά το μαζικό πυραυλικό πλήγμα του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει ενδεχόμενο χτύπημα του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Η απάντηση είναι όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει μια τέτοια προοπτική.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα