Αυτό είναι το ισχυρό ψυχεδελικό που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από το αλκοόλ
Η απεξάρτηση από τον εθισμό στο αλκοόλ είναι ιδιαίτερα δύσκολη και υπάρχουν ελάχιστες αποτελεσματικές θεραπείες.
Μία ισχυρή ψυχεδελική ουσία που χρησιμοποιείται από ομάδες ιθαγενών στον Αμαζόνιο για θεραπευτικές τελετές δοκιμάζεται ως μία πρωτοποριακή προσέγγιση στην απεξάρτηση από το αλκοόλ.
Η διμεθυλοτρυπταμίνη, όπως ονομάζεται επίσημα το DMT, είναι το κύριο συστατικό της αγιαχουάσκα, ενός παραισθησιογόνου αφεψήματος που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους σαμάνους στη Νότια Αμερική. Τώρα, οι επιστήμονες στο University College του Λονδίνου (UCL) δοκιμάζουν αν μια εφάπαξ δόση του φαρμάκου θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλκοολισμού.
Παρά τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η φαρμακευτική, η απεξάρτηση από τον εθισμό στο αλκοόλ είναι ιδιαίτερα δύσκολη και υπάρχουν ελάχιστες αποτελεσματικές θεραπείες.
«Οι τρέχουσες θεραπείες δεν λειτουργούν πραγματικά για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Για τον εθισμό στο αλκοόλ, το 50% των ανθρώπων υποτροπιάζει μέσα σε τρεις μήνες και περίπου το 60-70% μέσα σε τρία χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής Ράβι Ντας, ο οποίος είναι επικεφαλής της μελέτης στο UCL μαζί με τον καθηγητή Τζέρεμι Σκίπερ. «Η ίδια η θεραπεία δεν έχει αλλάξει ριζικά εδώ και 70 χρόνια, οπότε υπάρχει απελπιστική ανάγκη για νέα φάρμακα και θεραπευτικές προσεγγίσεις. Σε περίπτωση που το DMT μπορεί να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση, αξίζει να διερευνηθεί».
Στην καθαρή του μορφή, το DMT είναι μία από τις πιο ισχυρές ψυχοδραστικές ουσίες που υπάρχουν στη φύση. «Η δόση που επιλέξαμε παράγει συστηματικά ισχυρές επιδράσεις», δήλωσε ο δρ Γκρεγκ Κούπερ, ερευνητής στο UCL, προσθέτοντας ότι σε αυτές περιλαμβάνονται εξωσωματικές εμπειρίες και οπτικές παραισθήσεις.
Μερικοί εθελοντές έχουν ήδη ξεκινήσει τη δοκιμή, η οποία θα περιλαμβάνει 120 συμμετέχοντες στη μελέτη, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη απεικόνισης εγκεφάλων υπό την επήρεια ψυχεδελικών ουσιών.
«Οι άνθρωποι φαίνεται να βρίσκουν την εμπειρία ικανοποιητική, αλλά όχι απαραίτητα κάτι που θα ήθελαν να κάνουν για ψυχαγωγία», δήλωσε ο Κούπερ.
Στους εθελοντές χορηγείται ενδοφλέβια δόση του φαρμάκου, οι επιδράσεις του οποίου διαρκούν μόνο για περίπου 15 λεπτά, ενώ μια ομάδα ελέγχου λαμβάνει φάρμακο «placebo». Στη δοκιμή του UCL, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μια ειδικά αναπτυγμένη διαδικασία για να επαναπροσδιορίσουν το σύστημα επιβράβευσης ή αλλιώς ηδονικό σύστημα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Το συγκεκριμένο σύστημα «ανταμοιβών» αποτελεί αδιάσπαστο κομμάτι για την επιβίωση, καθώς παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για την πραγματοποίηση κατάλληλων ενεργειών ή προσαρμοσμένων συμπεριφορών. Οι ερευνητές προσπαθούν να αλλάξουν τις αναμνήσεις επιβράβευσης που έχουν δημιουργήσει οι εθελοντές με το αλκοόλ. Ωστόσο, οι ακριβείς λεπτομέρειες παραμένουν κρυφές, διότι η μελέτη ακόμη συνεχίζεται και αυτό θα μπορούσε να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.
«Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οφείλεται εν μέρει σε αλλαγές στο ενσωματωμένο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών του εγκεφάλου από το αλκοόλ», εξηγεί στο BBC ο Ντας. «Θέλουμε να το εξουδετερώσουμε αυτό με τη θεραπεία μας».
Στο παρελθόν, η ομάδα του Ντας έχει δείξει ότι μια εφάπαξ δόση κεταμίνης, μία άλλη ναρκωτική ουσία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των προβληματικών ή αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.
Το DMT θεωρείται ασφαλέστερό και η δράση του κρατάει λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι μία πιο πρακτική λύση. Ωστόσο, η ομάδα τόνισε ότι το DMT πρέπει να χορηγείται μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.
«Θα προειδοποιούσα έντονα κατά της προσπάθειας αυτοθεραπείας με ψυχεδελικά στο σπίτι», τονίζει ο Ντας. «Με το DMT – και όλες τις έρευνες για τα ψυχεδελικά που κυκλοφορούν – μιλάμε για δόσεις χιλιοστογραμμαρίων και οι επιδράσεις εκτός κλινικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές».
Η ομάδα ελπίζει ότι η μελέτη, αν είναι επιτυχής, θα ανοίξει το δρόμο για μια κλινική δοκιμή φάσης 3. «Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η gen Ζ πίνει λιγότερο και ότι τα προβλήματα με το αλκοόλ μειώνονται επομένως, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο Ντας.
Με πληροφορίες από Guardian