Διεθνή

Bερολίνο: Καθηγητής και μαθητής πιάστηκαν στα χέρια για σημαία της Παλαιστίνης

Φόβοι ότι η σύγκρουση θα φτάσει στο Βερολίνο.

Parallaxi
bερολίνο-καθηγητής-και-μαθητής-πιάστη-1069467
Parallaxi

Εικόνα: Pixabay

Ένα περιστατικό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σημειώθηκε σε σχολείο στο Βερολίνο μετά τα τραγικά γεγονότα μεταξύ Χαμάς- Ισραήλ. 

Δημοσίευμα της DW γράφει συγκεκριμένα για καθηγητή και μαθητή που πιάστηκαν στα χέρια με αφορμή σημαία της Παλαιστίνης. 

Περισσότερα παρακάτω με όσα αναφέρει ο Ευθύμης Αγγελούδης για την DW:

«Η λήψη με το κινητό μαθήτριας στον προαύλιο χώρο του γυμνασίου Ernst-Abbe του Βερολίνου το πρωί της Δευτέρας, δύο μέρες μετά τις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, δείχνει ένα πλήθος μαθητών σε έξαψη. Συγκεντρώνονται γύρω από έναν 14χρονο μαθητή, που σηκώνει ψηλά τη σημαία της Παλαιστίνης. Προς το μέρος του κινείται ο 61χρονος καθηγητής του σχολείου που προσπαθεί να του την πάρει.

Η λήψη είναι ασταθής. Όταν ξαναεστιάζει στο συμβάν, ο καθηγητής είναι μέτωπο με μέτωπο με έναν άλλο 15χρονο μαθητή. Ο εκπαιδευτικός σηκώνει το χέρι του και τον χαστουκίζει. Αυτός σαστίζει για μια στιγμή, σηκώνει το πόδι και κλωτσά τον καθηγητή που πέφτει στο έδαφος.

Φόβοι ότι η σύγκρουση θα φτάσει στο Βερολίνο

Λίγες ώρες μετά η κλωτσιά του μαθητή θα δημοσιευτεί σε σχεδόν όλα τα μέσα της γερμανικής πρωτεύουσας. Μετά και τις επευφημίες μιας μικρής ομάδας ατόμων για την επίθεση της Χαμάς στους δρόμους του Neukölln το βράδυ του Σαββάτου, η συμπλοκή στο σχολείο τρέφει την ανησυχία ότι το μίσος και η αντιπαλότητα του πολέμου στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσαν να επεκταθούν στους δρόμους και τις αυλές των σχολείων της περιοχής, όπου παραδοσιακά διαμένουν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Το γυμνάσιο Εrnst-Abbe στο NeuköllnΤο γυμνάσιο Εrnst-Abbe στο Neukölln

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Neukölln Μάρτιν Χίκελ δήλωσε την Τρίτη ότι παρατηρεί πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή διαδραματίζεται επίσης σε μεμονωμένα σχολεία της περιοχής του. Οι συγκρούσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη δεν είναι νέο πρόβλημα στα σχολεία. Αλλά η συμπλοκή στο γυμνάσιο Ernst-Abbe ήταν ένα ιδιαίτερα βίαιο επεισόδιο, συμπληρώνει ο Μάρτιν Κλέσμαν, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας του Βερολίνου. Μαθητές επευφημούν τη Χαμάς

«Οι συγκρούσεις δεν είναι πάντα τόσο βίαιες, ωστόσο πολλοί δάσκαλοι αναφέρουν παρόμοια περιστατικά», είπε στο δημόσιο δίκτυο rbb η Ντεζιρέ Γκάλερτ, υπεύθυνη μιας πρωτοβουλίας κατά του αντισημιτισμού στα σχολεία . Όχι μόνο στο Neukölln, αλλά σε όλο το Βερολίνο: μαθητές επευφημούν την ισλαμιστική Χαμάς, έκαναν αντισημιτικά σχόλια ενώ υπήρχαν έντονες διαφωνίες και καυγάδες.

“Ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι μαθητές δεν διδάσκονται τίποτα για το Oλοκαύτωμα μέχρι την έκτη τάξη”, λέει στη DW ο Φεράτ Κοτσάκ, βουλευτής του κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου. «Μέχρι τότε έχουν ήδη σχηματίσει μια άποψη που προέρχεται από τους γονείς τους ή τον περίγυρό τους.»

Ο Κοτσάκ που πρώτος δημοσίευσε το βίντεο της συμπλοκής στο Χ (πρώην twitter) κρίνει όμως πως και η ανακοίνωση της αστυνομίας, που βασίστηκε στις μηνυτήριες αναφορές των δυο αντιτιθέμενων πλευρών, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αναφέρει ότι «ο 15χρονος φέρεται να επιτέθηκε στον δάσκαλο με κουτουλιά» πριν φάει το χαστούκι.

Ποιος χτύπησε ποιον;

Χτύπησε όμως πρώτα ο μαθητής τον δάσκαλο ή ο δάσκαλος τον μαθητή; Το βίντεο δείχνει ότι ο δάσκαλος χτυπά τον μαθητή και ο μαθητής στη συνέχεια κλωτσάει τον δάσκαλο. Το τι συνέβη πριν από αυτό δεν φαίνεται. Η αστυνομία ακόμα ερευνά το περιστατικό.

Μέχρι να διερευνηθεί όμως, η κοινή γνώμη έχει ήδη σχηματίσει την άποψή της: Βίαιοι μαθητές αραβικής καταγωγής μεταφέρουν τον πόλεμο στο Ισραήλ στα σχολεία της υπ’ αριθμόν ένα προβληματικής περιοχής του Βερολίνου. Επ’ αυτού φαίνεται να συμφωνούν σχολιαστές στα κοινωνικά δίκτυα και πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«Και αυτό, ενώ η αστυνομία δεν ρώτησε καν τους μαθητές αλλά βασίστηκε στη μαρτυρία του δασκάλου», λέει ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής στην DW. O Κοτσάκ ισχυρίζεται ότι μίλησε με τους παρευρισκόμενους μαθητές, που τον διαβεβαίωσαν πως «δεν υπήρξε κουτουλιά» και προηγήθηκε το χαστούκι του καθηγητή.

«Πέραν τούτου, δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύεται η επίδειξη της παλαιστινιακής σημαίας. Η σημαία σημαίνει στήριξη στη Χαμάς; Προφανώς όχι. Με αυτή τη συμπεριφορά όμως σπρώχνουμε τους νέους κυριολεκτικά στη Χαμάς.»

Το Υπουργείο Παιδείας του Βερολίνου δεν θέλησε να σχολιάσει τις κατηγορίες σε βάρος του δασκάλου. «Περιμένουμε την έρευνα της αστυνομίας. Για να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη στον καθηγητή πρέπει να έχουμε τα στοιχεία». Η σχολική εποπτεία και η διεύθυνση του σχολείου βρίσκονται σε επαφή με τους ενεχόμενους, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Κλέσμαν στην DW. «Ένα πράγμα όμως είναι ξεκάθαρο: οι δάσκαλοι δεν πρέπει να είναι επιθετικοί ή ακόμη και βίαιοι προς τους μαθητές».

Ευθύμης Αγγελούδης/ dw.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα