Bloomberg για Τραμπ: Υπάρχει έτοιμο σχέδιο πίεσης για να τερματίσει τον πόλεμο η Ρωσία
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμάσει μια σειρά από επιλογές προκειμένου να αυξηθεί η οικονομική πίεση προς τη Ρωσία
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμάσει μια σειρά από επιλογές για τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αυξήσει την οικονομική πίεση προς τη Ρωσία, καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καθυστερεί στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Τις πληροφορίες αυτές μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας και προειδοποιούν πως ο Τραμπ δεν έχει πάρει ακόμη κάποια απόφαση, καθώς οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν ποιες επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι και ανέφεραν ότι οποιαδήποτε απόφαση είναι αποκλειστικά του προεδρικού γραφείου.
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της έχουν ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση προς τη Μόσχα, περιλαμβάνοντας περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές ενέργειας και τα έσοδα από το πετρέλαιο, προκειμένου να την αναγκάσουν να δεχτεί κατάπαυση του πυρός με τους όρους που προτείνει ο Τραμπ. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη επιβάλει ένα πρωτοφανές επίπεδο κυρώσεων προς τη Μόσχα από την πλήρη κλίμακα της εισβολής της τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχουν καταφέρει να αναγκάσουν τον Πούτιν να σταματήσει τις μάχες.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχόλια. Ο εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, επίσης δεν απάντησε.
Οι συζητήσεις για τα επόμενα βήματα ενδέχεται να θολώσουν λόγω της ξαφνικής απομάκρυνσης του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, και του διορισμού του προσωρινού αντικαταστάτη, Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απλοποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με τον Ρούμπιο να κατέχει και τους δύο ρόλους, καθώς η προσέγγιση του Λευκού Οίκου για την Ουκρανία έχει καθοδηγηθεί από τις διάφορες ιδέες κορυφαίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γουίτκοφ, ο οποίος θεωρείται πιο ευνοϊκός προς τις θέσεις της Ρωσίας.
Η Μόσχα μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να αποδεχτεί τις αμερικανικές απαιτήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, και ο Πούτιν διατηρεί τις μεγιστοποιημένες θέσεις του, περιλαμβανομένου του αιτήματος για τον έλεγχο τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που δεν καταλαμβάνει πλήρως. Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησε να παραχωρήσει στις ΗΠΑ τον έλεγχο ορισμένων μελλοντικών εσόδων από πόρους για να διατηρήσει την υποστήριξη του Τραμπ και έχει υποστηρίξει τις εκκλήσεις για μια άνευ όρων εκεχειρία τουλάχιστον 30 ημερών.
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι ντι Βανς, ο οποίος έχει πιέσει την Ευρώπη να διαχειριστεί την περιφερειακή της ασφάλεια, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι ο Τραμπ πέτυχε να ξεκινήσει τη διαδικασία, αλλά είναι θέμα του Κιέβου και της Μόσχας να συμφωνήσουν.
«Τώρα που κάθε πλευρά γνωρίζει τους όρους της άλλης για την ειρήνη, είναι στο χέρι τους να καταλήξουν σε συμφωνία», είπε στο Fox News, επαναλαμβάνοντας προηγούμενα σχόλια ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «αποσυρθούν» αν και οι δύο πλευρές δεν κάνουν παραχωρήσεις.
Ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να τερματίσει τον πόλεμο και να ξεκινήσει μια ευρύτερη αναθεώρηση της οικονομικής σχέσης ΗΠΑ-Ρωσίας, είχε απειλήσει στο παρελθόν να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα αν ο Πούτιν δεν εμπλακεί σοβαρά στις ειρηνικές συνομιλίες. Στο λογαριασμό του στο Truth Social την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, έγραψε ότι «δεν υπάρχει λόγος να ρίχνει ο Πούτιν πυραύλους σε περιοχές με πολίτες» και «με κάνει να σκέφτομαι ότι ίσως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο», προτού προτείνει ότι θα μπορούσε να στοχεύσει τον τραπεζικό τομέα της Ρωσίας ή να επιβάλει τις λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις.
Χωριστά, ο σύμμαχος του Τραμπ, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έχει τη δέσμευση 72 συναδέλφων του για ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλει «εξουθενωτικές» νέες κυρώσεις στη Ρωσία και δασμούς σε χώρες που αγοράζουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα βασικά προϊόντα της Ρωσίας, αν ο Πούτιν δεν εμπλακεί σε σοβαρές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Αυτές οι τιμωρίες θα περιλαμβάνουν δασμούς 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο ή ουράνιο, σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου.
Στο πλαίσιο των προτάσεων που μοιράστηκαν με τους Ευρωπαίους συμμάχους τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ θα ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν τον έλεγχο της Κριμαίας από τη Ρωσία, την χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσάρτησε ο Πούτιν από την Ουκρανία το 2014. Η συμφωνία θα περιλάμβανε επίσης το “πάγωμα” του πολέμου, κυρίως στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου, δίνοντας στη Ρωσία τον αποτελεσματικό έλεγχο σε τμήματα των άλλων τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που κατέχει.
Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα τίθενται εκτός τραπεζιού, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αρθούν σταδιακά και η Ουκρανία θα λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για να εξασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα τηρηθεί.
Η διοίκηση Τραμπ θέλει επίσης η Μόσχα να επιστρέψει στο Κίεβο το πυρηνικό εργοστάσιο του Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο κατέλαβε νωρίς στον πόλεμο. Η εγκατάσταση θα έλθει τότε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και θα προμηθεύει ενέργεια και στις δύο πλευρές.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε αυτή την πιθανότητα σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Face The Nation” του CBS την Κυριακή, δηλώνοντας “Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι εφικτή.”
Πηγη – news247