Διεθνή

Χάος και ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

Δεύτερο βράδυ ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες επιβάτες που αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα τους στα πατώματα

Parallaxi
χάος-και-ταλαιπωρία-στα-αεροδρόμια-1050328
Parallaxi

Δεύτερο βράδυ ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια ανά τον κόσμο, με πολλούς να έχουν μια οδύσσεια ακόμα και διάρκειας 12 ημερών προκειμένου να φτάσουν στα σπίτια τους.

Το χάος προκλήθηκε από το black out στη Βρετανία εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, το οποίο η κυβέρνηση δεν αξιολογεί ως επίθεση χάκερς.

To πιο πιθανό σενάριο που εξετάζεται σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας του ΗΒ (NATS) η εκτεταμένη διακοπή πτήσεων προκλήθηκε από εισερχόμενα δεδομένα πτήσεων, από ένα σχέδιο πτήσης που τα συστήματά της δεν μπορούσαν να επεξεργαστούν, ίσως από γαλλική αεροπορική εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το περιστατικό θα διερευνηθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NATS, Μάρτιν Ρολφ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι αρχικές έρευνες για το πρόβλημα δείχνουν ότι σχετίζεται με ορισμένα από τα δεδομένα πτήσης που λάβαμε». «Τα συστήματά μας, τόσο τα κύρια όσο και τα εφεδρικά, αντέδρασαν αναστέλλοντας την αυτόματη επεξεργασία για να διασφαλίσουν ότι δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια σε έναν ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας ή να επηρεάσουν το υπόλοιπο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας» εξήγησε, χαρακτήριζοντας το περιστατικό ως «απίστευτα σπάνιο».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε σίγουρος μία τέτοια κατάσταση κατάσταση δεν θα προκύψει ξανά. «Κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα δεν χειρίστηκε τα δεδομένα… τον τρόπο με τον οποίο απέτυχε, αν θέλετε. Έχουμε, λοιπόν, ήδη θεσπίσει διαδικασίες για να βεβαιωθούμε ότι εάν αυτό συμβεί ξανά, μπορούμε να το επιλύσουμε πολύ, πολύ γρήγορα». Απέφυγε, πάντως, να επιβεβαιώσει πως το πρόβλημα προκλήθηκε από ένα σχέδιο πτήσης που υποβλήθηκε από γαλλική αεροπορική εταιρεία, λέγοντας ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα ήθελε να κάνει εικασίες.

Πέρασαν τη νύχτα στα πατώματα

Στο μεταξύ, στα πατώματα, σε κουβέρτες, πρόχειρα αυτοσχέδια κρεβάτια και ράντσα πέρασαν τη νύχτα τους, ενώ όσοι ήταν τυχεροί βρέθηκαν σε κάποιο ξενοδοχείο.

Οι μαρτυρίες τους και οι καταγγελίες τους δεν έχουν τέλος, ρίχνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στις αεροπορικές εταιρίες και στον τρόπο με τον οποίο τους συμπεριφέρονται, καθώς πολλές δεν προσφέρουν εκτός από το βασικά, ούτε κάν νερό ή τροφή, ενώ κάποιες καταφεύγουν στη λύση του κουπονιού, αλλά και πάλι για περιορισμένη χρήση.

Η Sarah Skellern είναι μία από τις χιλιάδες επιβάτες που παγιδεύτηκαν στη συνέχεια , με πολλούς να μην μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να πετάξουν στο εξωτερικό για διακοπές με πολύωρη κράτηση, αναφέρει το BBC.

Η κυρία Skellern, από κοντά στο Preston, Lancashire, περιέγραψε «απόλυτο χάος» στο αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, αφού περίμενε σε ένα αεροσκάφος για έξι ώρες πριν ακυρωθεί η πτήση της Jet2 τη Δευτέρα.

Αφού έφυγε από το αεροπλάνο, η κυρία Skellern είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της Barry, και τα δύο αγόρια Toby, 10 ετών, και Gabe, οκτώ, έψαχναν κατάλυμα. Η έλλειψη τοπικών ξενοδοχείων σήμαινε ότι είχαν ελάχιστη επιλογή για κρεβάτι εκτός από τον όροφο του ισπανικού αεροδρομίου. Τελικά πήραν πτήση για το σπίτι την Τρίτη.

Ο Adam Ashall-Kelly και η Christine Marriott φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τον γάμο τους στην Ιταλία, αφού η πτήση τους από το Μάντσεστερ στη Βερόνα ακυρώθηκε τη Δευτέρα.

Η μέλλουσα νύφη και ο γαμπρός προσπαθούν μανιωδώς να βρουν έναν τρόπο να φτάσουν σε ένα τοπικό δικαστήριο στο Malcesine, κοντά στη λίμνη Garda, για να παντρευτούν το Σάββατο.

Το ζευγάρι, και οι δύο από το Μάντσεστερ, έχουν κλείσει μια νέα πτήση για το Μιλάνο την Τετάρτη, αλλά δεν έχουν ιδέα αν θα γινει ή θα ακυρωθεί.

Η ανάλυση των ιστοσελίδων δεδομένων πτήσεων έδειξε ότι τουλάχιστον 281 πτήσεις – συμπεριλαμβανομένων αναχωρήσεων και αφίξεων – ακυρώθηκαν την Τρίτη στα έξι πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αποτελούνταν από 75 στο Γκάτγουικ, 74 στο Χίθροου, 63 στο Μάντσεστερ, 28 στο Στάνστεντ, 23 στο Λούτον και 18 στο Εδιμβούργο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα