Διεθνή

Χωρίς τη συμμετοχή Σέρβων οι εκλογές στο βόρειο Κόσοβο

Πού γίνονται οι εκλογές

Parallaxi
χωρίς-τη-συμμετοχή-σέρβων-οι-εκλογές-σ-778817
Parallaxi

Οι δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο διεξάγονται χωρίς προβλήματα με την συμμετοχή να είναι ιδιαίτερα χαμηλή εξαιτίας της αποχής των Σέρβων. Όλα τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν κανονικά στις 7:00 το πρωί, ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ενδεικτικό της μικρής προσέλευσης αποτελεί το στοιχείο ότι σε ένα εκλογικό κέντρο, στον δήμο Λεπόσαβιτς, όπου είναι εγγεγραμμένοι 4.000 ψηφοφόροι μέχρι τις 9:00 η ώρα το πρωί ψήφισε μόνο ένας ψηφοφόρος.

Πού γίνονται εκλογές

Οι δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο διεξάγονται στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Στους δήμους αυτούς, τον Νοέμβριο του 2022 κατά την κρίση με τις πινακίδες κυκλοφορίας, αποχώρησαν όλοι οι Σέρβοι από τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου προκήρυξε έκτακτες δημοτικές εκλογές. Τα σερβικά κόμματα, με την προτροπή και την υποστήριξη του Βελιγραδίου, ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ των εκλογών.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου ζητούν από την Πρίστινα να εφαρμόσει πρώτα την δέσμευση που ανέλαβε το 2013, με την Συμφωνία των Βρυξελών, για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και μετά να διεξαχθούν εκλογές.

Η κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι, παρά τις εκκλήσεις και του διεθνή παράγοντα, αρνείται επίμονα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα επικαλούμενη συνταγματικό κώλυμα. Σημειώνεται ότι η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων αποτελεί πλέον και μέρος της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας που συμφωνήθηκε στην Οχρίδα τον περασμένο Μάρτιο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε, την Πέμπτη 20 Απριλίου, ότι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών δεν θα έχει καμία εγκυρότητα μιας και δεν θα συμμετάσχει η πλειονότητα των Σέρβων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα