Χτυπούν ανελέητα τα νοσοκομεία της Γάζας
Μακρόν σε Ισραήλ: Σταματήστε να σκοτώνετε μωρά και γυναίκες στη Γάζα
Φονικά πλήγματα σε νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, όπου ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω
Σχολείο και νοσοκομεία όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο άμαχοι που προσπαθούσαν να σωθούν από τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας υπέστησαν χθες πολύνεκρα πλήγματα, δήλωσαν παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που έχει πλέον μπει στην 36η ημέρα του, δεν έχει τελειωμό.
Παράλληλα χθες, οι ισραηλινές αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον απολογισμό των θυμάτων της αιφνιδιαστικής επίθεσης στο ισραηλινό έδαφος που διέπραξε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, στους περίπου 1.200 νεκρούς. Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, το Ισραήλ εξαπέλυσε πόλεμο για να «αφανίσει» τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, και σφυροκοπεί ακατάπαυστα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος είναι βυθισμένος σε καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.
Η Χαμάς ανέφερε χθες πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα στο συγκρότημα του νοσοκομείου Σίφα, στην πόλη της Γάζας, όπου το σύστημα υγείας έχει «γονατίσει», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η Χαμάς απέδωσε το πλήγμα στο Ισραήλ, όπως και ο διευθυντής του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νοσοκομείο έφθασαν «περίπου πενήντα πτώματα εξαιτίας βομβαρδισμού το πρωί σε σχολείο» της πόλης που είχε υποδεχθεί εκατοντάδες εκτοπισμένους.
«Όλα τα νοσοκομεία της πόλης της Γάζας μπήκαν στο στόχαστρο» του ισραηλινού στρατού, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός. Το ισραηλινό επιτελείο, που δεν σχολίασε τις δηλώσεις αυτές, ανέφερε το βράδυ προχθές Πέμπτη πως στρατιωτική μονάδα είχε αρχίσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση «πάρα πολύ κοντά» στο νοσοκομείο. Ανέφερε χθες πως «σκότωσε» μαχητές της Χαμάς που «πυροβολούσαν από νοσοκομεία» στη Γάζα. «Ξέχειλα νεκροτομεία» Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκρουσε ξανά χθες τον κώδωνα του κινδύνου απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας πως τα μισά από τα 36 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακο πλέον δεν λειτουργούν «καθόλου» και ότι έχουν καταγραφεί «πάνω από 250 επιθέσεις» στον τομέα της υγείας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη από το ξέσπασμα του πολέμου.
«Είναι αδύνατο να περιγραφεί η κατάσταση στο πεδίο: διάδρομοι νοσοκομείων στους οποίους στοιβάζονται τραυματίες, άρρωστοι κι άνθρωποι που ψυχορραγούν, νεκροτομεία που ξεχειλίζουν» ενώ «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα νοσοκομεία» για να προστατευθούν, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. Στην πόλη της Γάζας, που έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, που αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη βασικών διατροφικών ειδών, οι μάχες εντείνονται, ενώ οι οικογένειες που φεύγουν προς νότο σχηματίζουν ολοένα μεγαλύτερες φάλαγγες. Σε διάδρομο του πελώριου συγκροτήματος του νοσοκομείου Σίφα, ο Μοχάμεντ Ριχάν βάδιζε με πατερίτσες, με υπόκρουση εκρήξεις. «Πεθαίνει κόσμος, γίνεται κομματάκια στους δρόμους, και δεν μπορούμε καν να πάμε να τον ψάξουμε», έλεγε. Να σταματήσει «το μακελειό»
Ο διευθυντής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί, απηύθυνε χθες έκκληση να σταματήσει «το μακελειό» στη Λωρίδα της Γάζας. «Το να ισοπεδώνονται συνοικίες ολόκληρες δεν είναι απάντηση στα ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Αντίθετα, δημιουργεί νέα γενιά πληγωμένων Παλαιστίνιων, που είναι πολύ πιθανό να διαιωνίσουν τον κύκλο βίας», προειδοποίησε.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του παρότρυνε το Ισραήλ «να σταματήσει τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν άμαχους» στη Γάζα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και μεταδόθηκε χθες βράδυ. «Μωρά, γυναίκες, ηλικιωμένοι βομβαρδίζονται και σκοτώνονται» και για αυτό δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» και «καμιά νομιμοποίηση», τόνισε. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη για κάθε κακό που παθαίνουν άμαχοι βαραίνει τη Χαμάς», η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και χρησιμοποιεί τους άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες». Την 7η Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν σε τομείς του Ισραήλ την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948.
Σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τον αναθεωρημένο προς τα κάτω απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Εξάλλου η Χαμάς, που το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, πήρε εκείνη την ημέρα και κρατά ακόμη τουλάχιστον 239 ομήρους, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Έκτοτε, στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 11.078 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 4.506 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Τις τελευταίες ημέρες, το ισραηλινό επιτελείο λέει πως μαίνονται σκληρές μάχες με τη Χαμάς στην καρδιά της πόλης της Γάζας, όπου κατ’ αυτό βρίσκεται το «κέντρο» της δομής του παλαιστινιακού κινήματος, που χρησιμοποιεί δαιδαλώδες σύστημα υπόγειων σηράγγων. Ο διευθυντής του νοσοκομείο Σίφα έκανε λόγο για πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης εναντίον του μαιευτηρίου. Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τουλάχιστον επτά πτώματα κοντά στο νοσοκομείο. Πατέρας 32 χρονών, που είπε πως ονομάζεται Αμπού Μοχάμεντ, αφηγήθηκε πως είχε καταφύγει στο νοσοκομείο Ας Σίφα, στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, μαζί με 15 μέλη της οικογένειάς του, μετά τον βομβαρδισμό της γειτονιάς του, στην ανατολική πόλη της Γάζας. «Καμιά ασφαλής τοποθεσία» «Δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία, ο στρατός έπληξε το Σίφα, δεν ξέρω πλέον τι να κάνω», πρόσθεσε.
Εδώ και χρόνια οι αρχές του Ισραήλ κατηγορούν τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να εξαπολύει επιθέσεις, ή να κρύβει υπόγειες σήραγγες, και άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. Το κίνημα το διαψεύδει. «Ισραηλινά άρματα μάχης πολιορκούν τέσσερα νοσοκομεία στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας», τόνισε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν το νοσοκομείο παίδων αρ Ραντίσι περικυκλωμένο από άρματα μάχης. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ χθες εναντίον του νοσοκομείου Αλ Κουντς («Ιερουσαλήμ»), κάνοντας λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό. Το Ισραήλ αποδέχθηκε να κάνει καθημερινές ανθρωπιστικές «παύσεις» των επιχειρήσεών του για να μπορούν να φεύγουν άμαχοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μαίνονται οι πιο σφοδρές εχθροπραξίες, προς το νότιο, σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Αυτή την διαδρομή είχαν πάρει κάπου 30.000 άνθρωποι χθες, παρά τις «εκρήξεις» που είχαν αποτέλεσμα θανάτους, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.
«Δεν έχουμε νερό» Χθες Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, και κατά τις ισραηλινές αρχές, κινούνταν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ανάμεσά τους ήταν ο Μουνίρ αρ Ράι, που έφυγε από τον καταυλισμό προσφύγων Σάτι, όπου, όπως αφηγήθηκε, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε από τον αέρα, από τη θάλασσα κι από τη γη, με τα άρματα μάχης του, χωρίς καμιά διάκριση, και «σπίτια κατέρρεαν με τους κατοίκους μέσα». Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται πλέον στο νότιο τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής, όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές. «Δεν έχουμε νερό, τουαλέτες, αρτοποιεία», εξήγησε ο Ουμ Αλάα αλ Χατζίν, που προσέφυγε στο νοσοκομείο αλ Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιούνις, έπειτα από πολυήμερη πορεία. Σύμφωνα με το OCHA, ο αριθμός των βίαια εκτοπισμένων έχει φθάσει τους 1,6 εκατ. ανθρώπους από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Στον μακρόστενο παλαιστινιακό θύλακο έχει διακοπεί η προμήθεια νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τροφίμων και φαρμάκων αφότου το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτική πολιορκία την 9η Οκτωβρίου.
Στον βορρά, όπου παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «η έλλειψη τροφίμων είναι ολοένα πιο ανησυχητική», τόνισε ο ΟΗΕ. Παράλληλα, ρουκέτες συνεχίζουν να εκτοξεύονται καθημερινά από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, όπου ήχησαν σειρήνες χθες στο Τελ Αβίβ. Δυο γυναίκες τραυματίστηκαν από θραύσματα, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Εντός της ημέρας, οι χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) θα συμμετάσχουν σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση που οργανώνεται στο Ριάντ, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του πολέμου. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αναχαίτισε την Πέμπτη τρία drones που κατευθύνονταν στο έδαφός του, ενώ χθες βομβάρδισε τη Συρία, έπειτα από πλήγμα UAV σε σχολείο στην παραθαλάσσια πόλη Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει ανοικτά «μέτωπα», τόνισε χθες εκπρόσωπος του Τσαχάλ, ο Ρίτσαρντ Χεχτ.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως «συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για να καταστρέψει υποδομές» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με την οποία οι ανταλλαγές πυρών στα σύνορα των δυο κρατών είναι καθημερινές. Το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τον θάνατο επτά μαχητών του από ισραηλινά πυρά. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι και τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος. Στην ισραηλινή πλευρά, γίνεται λόγους για οκτώ νεκρούς, έξι στρατιωτικούς και δυο άμαχους.
Μακρόν σε Ισραήλ: Σταματήστε να σκοτώνετε μωρά και γυναίκες στη Γάζα
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προέτρεψε το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
«Συμμεριζόμαστε τον πόνο τους (σ.σ. των Ισραηλινών) και την επιθυμία τους να απαλλαγούν από την τρομοκρατία», είπε σε συνέντευξή του στο BBC. Ωστόσο, τόνισε πως δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους βομβαρδισμούς που σκοτώνουν αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος χαρακτηριστικά σε «μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένους».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πως δεν είναι δικαστής, αλλά αρχηγός κράτους.
Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε και άλλοι ηγέτες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου – να συμμετάσχουν στις εκκλήσεις του για κατάπαυση του πυρός, απάντησε: «Ελπίζω ότι θα το κάνουν».
Ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι η Γαλλία «καταδικάζει σαφώς» τις «τρομοκρατικές» ενέργειες της Χαμάς.
«Δεν στοχεύουμε αμάχους αλλά αν δούμε μέλος της Χαμάς το σκοτώνουμε» λέει ο ισραηλινός στρατός «ΟΙ IDF δεν πυροβολούν εναντίον αμάχων, αλλά αν δούμε έναν τρομοκράτη της Χαμάς θα τον σκοτώσουμε» υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός μετά το σφυροκόπημα σε νοσοκομεία της Γάζας.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους μαχητές της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των IDF.
«Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (…) θα τους σκοτώσουμε» είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία».
Ο Χεχτ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα», πρόσθεσε.
Οι IDF έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία και άλλα καταφύγια για να θωρακίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για τη μεταφορά μαχητών, χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
Το πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ αναστέλλει τη λειτουργία φοιτητικών συλλόγων που κάλεσαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς
Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως αναστέλλει τη λειτουργία δυο φοιτητικών συλλόγων οι οποίοι οργάνωσαν διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, προσάπτοντάς τους ότι «παραβίασαν επανειλημμένα» τους κανόνες για την οργάνωση εκδηλώσεων στους χώρους του.
Η λειτουργία των δυο συλλόγων, των Φοιτητών για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (SJP) και της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη (JVP), ανεστάλη ως το τέλος του φθινοπωρινού εξαμήνου, τόνισε ο Τζέραλντ Ρόσμπεργκ, αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδρύματος. «Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού οι δύο σύλλογοι παραβίασαν επανειλημμένα τις πολιτικές του πανεπιστημίου για την διεξαγωγή εκδηλώσεων στις εγκαταστάσεις του, κάτι που κορυφώθηκε με εκδήλωση χωρίς άδεια που διεξήχθη παρά τις προειδοποιήσεις και συμπεριέλαβε απειλητική ρητορική και εκφοβισμούς», κατά τον αντιπρόεδρο του Κολούμπια. Ο κ. Ρόσμπεργκ κατέστησε σαφές πως η αναστολή δεν θα τερματιστεί παρά μόνο αν οι δύο σύλλογοι δείξουν βούληση να συμμορφωθούν προς τους κανόνες του ιδρύματος.
«Αυτό θα εγγυηθεί την ασφάλεια της κοινότητάς μας και την απρόσκοπτη διεξαγωγή των κύριων δραστηριοτήτων του πανεπιστημίου», πρόσθεσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Εκατοντάδες φοιτητές του Κολούμπια έκαναν αποχή από τα μαθήματα προχθές Πέμπτη, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση που διοργάνωσαν οι δυο σύλλογοι. Στην κινητοποίηση αυτή, κάλεσαν την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 11.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, συμπεριλαμβανομένων 4.500 και πλέον παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Οι βομβαρδισμοί διεξάγονται σε αντίποινα για την επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ με απολογισμό 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, κατά τον αναθεωρημένο προς τα κάτω αριθμό που δημοσιοποιήθηκε χθες από τις ισραηλινές αρχές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, κάποιοι από τους φοιτητές αξίωσαν προχθές το πανεπιστήμιο να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και να πάψει να συνεργάζεται με ισραηλινούς θεσμούς.
ΑΠΕ