Διαμάχη στο TikTok μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων για το νερό
«Στην Ευρώπη είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις νερό», υποστηρίζουν ολοένα και πιο πολλοί Αμερικανοί που περνούν τις διακοπές τους στη Γηραιά Ηπειρο
«Στην Ευρώπη είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις νερό», υποστηρίζουν ολοένα και πιο πολλοί Αμερικανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περνούν τις διακοπές τους στη Γηραιά Ηπειρο. Οι επαρκώς ενυδατωμένοι Ευρωπαίοι απαντούν στους ισχυρισμούς αυτούς με ειρωνείες.
Η Ασλεϊ Ουόρεν βρέθηκε στην Αλβανία για δουλειές, όταν συνειδητοποίησε μία εβδομάδα μετά την άφιξή της ότι διψούσε πάρα πολύ, ενώ κανείς άλλος γύρω της δεν ένιωθε έτσι. Η κ. Ουόρεν, όπως και πολλοί συμπατριώτες της, είχε μαζί της μπουκάλι με νερό σε κάθε της βήμα, ενώ κανείς από τους Ευρωπαίους συναδέλφους της δεν έκανε το ίδιο. Στα γεύματα, όλοι έπιναν το ίδιο, αλλά μόνο η 32χρονη Ουόρεν έμοιαζε να διψάει συνέχεια.
Τρεις μήνες συζήτηση
Τον Απρίλιο, η Αμερικανίδα ανάρτησε «σοβαρό ερώτημα» στο TikTok με αποδέκτες τους Ευρωπαίους: «Γιατί δεν διψάτε;». Η Ουόρεν εξήγησε την πρωτοβουλία της λέγοντας: «Θεώρησε ότι ήταν αστείο. Οι συνάδελφοί μου άρχισαν να αστειεύονται και να με αποκαλούν ψάρι και βάτραχο για την αδιάκοπη αναζήτησή μου για νερό». Το βίντεο της Ουόρεν έδωσε αφορμή για συζήτηση, η οποία συνεχίζεται τρεις μήνες αργότερα.
Δεκάδες Αμερικανοί τουρίστες μιμήθηκαν το παράδειγμα της Ουόρεν αυτό το καλοκαίρι, εκφράζοντας παράπονα για τη φαινομενική απέχθεια των Ευρωπαίων προς το νερό. Τα ποτήρια στα καφενεία είναι σαν δαχτυλήθρες, τα εστιατόρια δεν προσφέρουν νερό της βρύσης, λένε πολλοί, ενώ άλλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι να πίνουν τόσο καφέ εσπρέσο και να μη διψούν.
Πολλοί Ευρωπαίοι εκφράζουν θυμηδία για την τάση αυτή στο TikTok, υποστηρίζοντας ότι όσοι Αμερικανοί θεωρούν πως οι ευρωπαϊκές πόλεις δεν προσφέρουν πόσιμο νερό, απλά δεν ξέρουν πώς να το ζητήσουν. Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί πίνουν υπερβολικές ποσότητες νερού. Τα πεθερικά της Ουόρεν, που ζουν στη Βουλγαρία, αναρωτήθηκαν αν η 32χρονη ήταν άρρωστη, βλέποντάς την να πίνει τόσο πολύ νερό.
Σε κάποια στιγμή της ζωής τους, οι Αμερικανοί ακούν από κάποια πηγή ότι πρέπει να πίνουν οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ να συστήνει τρία λίτρα την ημέρα για άνδρες και δύο λίτρα για τις γυναίκες. Αντιθέτως, η Γαλλία συστήνει την ημερήσια πρόσληψη 1,5 με 2 λίτρων νερού για άνδρες και γυναίκες. Η διατροφολόγος Τζόντι Στούκι εξηγεί ότι ο υπολογισμός του όγκου νερού που χρειάζεται κάθε άνθρωπος είναι δύσκολος.
Στη Βρετανία
«Οταν μετακόμισα στη Βρετανία για μερικά χρόνια, διαπίστωσα ότι διψούσα συνέχεια, ενώ έτρωγα “σαν ντόπιος”, καταναλώνοντας πολλά τηγανητά και αλμυρά εδέσματα. Διψούσα τόσο, που ονειρευόμουν νερό. Παρότι έχω μελετήσει το θέμα, δεν μου είναι δυνατό να δώσω συγκεκριμένη ποσότητα για τη σωστή ενυδάτωση», λέει η δρ Στούκι.
Η επιστημονική αβεβαιότητα για την ενυδάτωση δεν εμποδίζει, πάντως, τους Αμερικανούς να υιοθετούν αντιεπιστημονικές θέσεις σε ό,τι αφορά την ημερήσια κατανάλωση νερού. Ακόμη και μία θεμελιώδης σωματική ανάγκη, όπως η δίψα, ευνοεί την αμερικανική κουλτούρα της υπερβολής. Οι Αμερικανοί αγοράζουν ακριβά μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων για νερό, επιδεικνύοντάς τα σαν αξεσουάρ μόδας και καταγράφοντας την ημερήσια κατανάλωσή τους σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων. «Οπως και σε όλα, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ανταγωνιστικά το νερό, συγκρίνοντας ποιος πίνει περισσότερο και διαθέτει το πιο εντυπωσιακό δοχείο», σχολιάζει η Αμερικανίδα, μόνιμη κάτοικος Παρισιού, Αμάντα Ρόλινς.