Διάπλους του Ειρηνικού για πρώτη φορά κωπηλατώντας
Το πραγματοποίησε ένας Ρώσος θαλασσοπόρος
🥇Russian Traveller Fedor Konyukhov is the 1st Man to Cross South of Pacific Ocean on ROWBOAT!⚡️
It took Konyukhov 154 days to complete the first stage of his round-the-world row, which is expected to consist of three phases.
🚣🏻♀️https://t.co/i9qad6tPeG pic.twitter.com/UwDjIDcz1a
— Russia in UK 🇷🇺🇬🇧 (@RSGovUK) May 10, 2019
Ο Ρώσος θαλασσοπόρος Φιόντορ Κονιουχόφ έγινε ο πρώτος άνθρωπός στον κόσμο που διέπλευσε τον νότιο Ειρηνικό από τη Νέα Ζηλανδία έως την Χιλή με κωπηλατική λέμβο σε 154 ημέρες 13 ώρες και 37 λεπτά.
Ο Φιοντόρ Κονιουχόφ ξεκίνησε μόνος του το επικίνδυνο και συναρπαστικό ταξίδι του με την λέμβο του «Ακρός» στις 6 Δεκεμβρίου από το λιμάνι Ντάνεντιν της Νέας Ζηλανδίας. Το ταξίδι του πραγματοποιείται σε τρεις χρονικές φάσεις με τις ακόλουθες διαδρομές:
Ντάνεντιν (Νέα Ζηλανδία)- ακρωτήριο Χόρν (Χιλή), ακρωτήριο Χόρν- ακρωτήριο Λίουιν (Αυστραλία) και ακρωτήριο Λίουιν – λιμάνι Ντάνετιν. Οι τρεις αυτές φάσεις καλύπτουν μια συνολική διαδρομή 27.000 χιλιομέτρων η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Η πρώτη διαδρομή, η οποία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2018 και ολοκληρώθηκε με την άφιξη στο ακρωτήριο Χόρν της Χιλής, είναι η μεγαλύτερη της όλης αποστολής. Τον Δεκέμβριο του 2019 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει από το ακρωτήριο Χόρν της Χιλής με προορισμό το ακρωτήριο Λίουιν της Αυστραλίας ενώ τον Δεκέμβριο του 2020 να ξεκινήσει από το Λίουιν της Αυστραλίας με προορισμό το λιμάνι Ντάνετιν της Νέας Ζηλανδίας. Η μέση χρονική διάρκεια κάθε διαδρομής είναι 120 μέρες.
Η κωπηλατική λέμβος «Ακρός» σχεδιάσθηκε ειδικά για την αποστολή από τον Βρετανό ναυπηγό Φίλιπ Μόρισον. Το μήκους εννέα μέτρων σκάφος διαθέτει υδατοστεγή διαμερίσματα στο εμπρόσθιο τμήμα όπου φυλάσσονται τρόφιμα για 300 ημέρες καθώς και ο εξοπλισμός του σκάφους. Επίσης διαθέτει τρία ανεξάρτητα συστήματα παραγωγής ενέργειας : ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και χημική ενεργειακή εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μεθανόλη. Το σκάφος είναι επίσης εφοδιασμένο με δύο είδους δορυφορικών τηλεφώνων και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας και πλοήγησης.
Μέχρι σήμερα ο Κονιουχόφ έχει κάνει τον γύρο του κόσμου πέντε φορές με σκάφος, 17 φορές έχει διασχίσει τον Ατλαντικό και υπήρξε ο πρώτος Ρώσος εξερευνητής που πάτησε τις επτά πιο υψηλές κορυφές του κόσμου, ενώ έχει επισκεφθεί τον βόρειο και τον νότιο πόλο. Το 2007 ο Κονιουχόφ με το σκάφος «Άλιε Παρουσά» (κόκκινα πανιά) διέσχισε τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανούς.
Το 2002 ο Κονιουχόφ ήταν ο πρώτος Ρώσος θαλασσοπόρος ο οποίος διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό ωκεανό με την κωπηλατική λέμβο «Ουραλάζ» σε 46 ημέρες και 4 ώρες, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ. Το 2013-2014 είχε επίσης πραγματοποιήσει με κωπηλατική λέμβο μια διαδρομή από την Χιλή έως την Αυστραλία σε διάστημα 159 ημερών 14 ωρών και 45 λεπτών, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.
Πηγή: ΑΠΕ