H διχασμένη Τουρκία κοιτάζει το μέλλον της
Ένα δημοψήφισμα, το πιο κρίσιμο στην Ιστορία της νεώτερης Τουρκίας έδειξε τον αμφιλεγόμενο δρόμο για το μέλλον της.
55 εκατομμύρια άνθρωποι. 175 χιλιάδες εκλογικά τμήματα. Μια ημερομηνία, 2019. Ένας άνθρωπος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δυο λέξεις. Evet ή Hayır: Ναι ή Όχι; Δυο νεκροί σε ένα εκλογικό τμήμα του Ντιγιαρμπακίρ. Μια χώρα βαθιά διχασμένη. Μια απόφαση που προδικάζει το μέλλον της. Μια απόφαση που ένας στους δύο ψήφισε όχι στα σχέδια του Ερντογάν.
Το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο της τουρκικής πολιτικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών, πρωθυπουργός της χώρας από το 2002, 63 χρόνων, ο άνθρωπος που άλλαξε εντυπωσιακά την Τουρκία μέσα σε μια δεκαετία, επιβάλλοντας το δικό του τρόπο έκφρασης και ελευθερίας, με 81 φυλακισμένους δημοσιογράφους, ζήτησε από τους Τούρκους να του επιτρέψουν να μετατρέψει το πολίτευμα της χώρας σε ένα ιδιότυπο Σουλτανικό σύστημα που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει ως απόλυτος άρχοντας για άλλα 12 χρόνια. Άλλωστε τα 4600 ευρώ για κάθε ψήφο στο Ναι που έταξαν προεκλογικά δεν είναι ακριβώς υγιής πολιτικός ανταγωνισμός. Οι επόμενες γενικές εκλογές της χώρας είναι το 2019.
Οι κάλπες έκλεισαν στα Ανατολικά στις 4 ώρα Ελλάδας και στην υπόλοιπη χώρα στις 5 ώρα Ελλάδος. Τα αποτελέσματα που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ ενώ έδιναν στην αρχή μεγάλη επικράτηση του ΝΑΙ ακόμα και σε περιοχές που οι Κούρδοι παραδοσιακά ψηφίζουν εναντίον του Ερντογάν, σταδιακά άρχισαν να αλλάζουν. Είναι εντυπωσιακό και γεννά ερωτήματα σε πολλούς πως καταμετρήθηκε το 90% των αποτελεσμάτων σε δυο ώρες. Το τελευταίο 10% όμως δίνεται με το σταγονόμετρο όπως γράφουν πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία γιατί κλείνει εντυπωσιακά την ψαλίδα. Καταγγελίες για καταμέτρηση και άκυρων ψηφοδελτίων και πολλά τρολαρίσματα του Ερντογάν στο διαδίκτυο. Πολλά ξένα ΜΜΕ μιλούν για ζητήματα νομιμότητας στον τρόπο που έγιναν οι εκλογές και η καταμέτρηση.
Οι πρώτες καταγγελίες για εκτεταμένα περιστατικά νοθείας σε όλη τη χώρα καθώς και προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης μέχρι τελευταία στιγμή μα άρνηση απομάκρυνσης των αφισών του Ερντογάν από τους δρόμους των πόλεων όπως είχε συμφωνηθεί. Το αποτέλεσμα μοιάζει οριακό για τις επιδιώξεις του Ερντογάν και γεννά ερωτηματικά στην Τουρκία και όλο τον κόσμο.
Στις εκλογές ψήφισε το 86% των Τούρκων πολιτών. Μεγάλη νίκη του Όχι στην Κωσταντινούπολη αλλά και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη και τους Τούρκους εκτός Τουρκίας στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ασία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα, όχι όμως στη Γαλλία και τη Γερμανία που επικράτησε το ΝΑΙ. Είναι η πρώτη φορά από το 1993 που ο Ερντογάν χάνει εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.
O Peter Spiegel έγραψε πριν λίγο:
Ο Christian Günther @ Stalin, Hitler, Erdogan. Mankind never seems to learn from it’s own failures
Ταραχές ξεκίνησαν πριν λίγο στην Κωνσταντινούπολη ενώ διαδηλωτές με κατσαρόλες που τις χτυπούσαν δυνατά εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης.
Τοπικοί αλλά και διεθνείς αναλυτές λένε πως σύντομα θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Τουρκία λόγω της οριακής διαφοράς. Κατηγορίες για το πρακτορείο Anadolou ότι καθοδήγησε τη μετάδοση των αποτελεσμάτων υπέρ του ΝΑΙ. Το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του σημερινού δημοψηφίσματος.
Δείτε πως ψήφισαν οι Τούρκοι σε όλο τον κόσμο.
Τα σχόλια των ξένων δημοσιογράφων είναι χαρακτηριστικά. Καλή νύχτα Τουρκία και θάνατος της Δημοκρατίας. Πριν λίγο έκλεισαν την πλατεία Ταξίμ για λόγους ασφαλείας.
Ο Γλιλντιρίμ, ο τελευταίος κατά τα φαινόμενα πρωθυπουργός της χώρας, θα κάνει δηλώσεις στις 9 το βράδυ και ο Ερντογάν μια σύντομη δήλωση έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη.
Αργά το βράδυ χθες, Κυριακή, έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο – για πρώτη φορά – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα, τόνισε ότι όλες οι ψήφοι είναι σημαντικές και ελπίζει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία. “Μία χώρα όπως λέμε ένα σώμα. Θα συνεχίσουμε την πορεία μας γρηγορότερα κι ισχυρότεροι”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας για μια «ιστορική απόφαση» του τουρκικού λαού και ζητώντας από τις ξένες χώρες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ αναγνώρισε το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του εξωτερικού συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του “ναι” στο δημοψήφισμα. Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο να οργανώσει ένα νέο δημοψήφισμα, για την επαναφορά της θανατικής ποινής.