Διχάζουν τη Δύση οι αμερικανικές «βόμβες διασποράς»
Ρωγμές στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Κρίσιμη Σύνοδος στο Βίλνιους.
Η Μαδρίτη και το Λονδίνο δεν βλέπουν με καλό μάτι την αμερικανική απόφαση να σταλούν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (08/07).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Παρασκευή (07/07) ότι τα όπλα αυτά θα συμπεριληφθούν στο επόμενο πακέτο όπλων των ΗΠΑ ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο – μια απόφαση που έχει προκαλέσει ανθρωπιστικές ανησυχίες.
Η βόμβα διασποράς είναι ένα όπλο που έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίζει τα υποπυρομαχικά σε μια ευρεία περιοχή, διακινδυνεύοντας δυνητικά παράπλευρες απώλειες σε άμαχο πληθυσμό. Η Ουάσινγκτον δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του 2010 για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία έχει εγκριθεί από περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, και απαγορεύει τη χρήση τους. Ούτε η Ρωσία και η Ουκρανία.
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ρωσική Ομοσπονδία χρησιμοποιεί αδιακρίτως πυρομαχικά διασποράς από την πρώτη ημέρα της απρόκλητης επίθεσης μεγάλης κλίμακας» έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολεξίι Ρεζνίκοφ, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ. Δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιεί τα όπλα με προσοχή.
Παρ’ όλα αυτά, οι «πέντε αρχές» που δεσμεύεται να τηρήσει το Κίεβο, δεν έπεισαν ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους.
«Η Ισπανία, με βάση τη σταθερή δέσμευση που έχει με την Ουκρανία, έχει επίσης μια σταθερή δέσμευση ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση» δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες στους δημοσιογράφους το Σάββατο (08/07). «Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, δεν πρέπει να πραγματοποιείται με βόμβες διασποράς» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αποφασισμένο να τηρήσει και αυτό τη δέσμευση αυτή, καθώς «έχει υπογράψει μια σύμβαση που απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει τη χρήση τους», δήλωσε, το Σάββατο (08/07), ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.
«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας, αλλά το έχουμε κάνει αυτό παρέχοντας βαριά άρματα μάχης και πιο πρόσφατα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, και ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία» συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Λονδίνο τη Δευτέρα (10/07), πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που αρχίζει την Τρίτη (11/07) στο Βίλνιους, δηλαδή στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
Τα τρία στοιχεία του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία
Τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα αφορούν κυρίως στην Ουκρανία και στη Ρωσία, με το θέμα της Ουκρανίας στη Σύνοδο Κορυφής έχει τρία κύρια στοιχεία.
Το πρώτο από αυτά είναι η αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα υποστήριξης που θα καλύπτει αρκετά χρόνια.
Ο πρώτος στόχος του προγράμματος είναι η μετατροπή του στρατιωτικού εξοπλισμού της σοβιετικής εποχής που κατέχει η Ουκρανία στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Για να γίνει αυτό, το ουκρανικό στρατιωτικό απόθεμα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.
Το δεύτερο στοιχείο που σχετίζεται με την Ουκρανία είναι η αναβάθμιση των πολιτικών σχέσεων με τη χώρα αυτή. Για τον σκοπό αυτό, θα συσταθεί Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας και το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση στο Βίλνιους. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα παραστεί στη συνεδρίαση, στην οποία θα συμμετάσχει και η Σουηδία, η οποία περιμένει την έγκριση του αιτήματός της για ένταξη από την Τουρκία και την Ουγγαρία.
Έτσι, οι σχέσεις των μερών, οι οποίες πραγματοποιούνταν προηγουμένως στη βάση της Επιτροπής ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, θα συνεχιστούν στο εξής στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας.
Με την αναβάθμιση των σχέσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα μπορούν να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις και να συνεργάζονται ευκολότερα ως ισότιμα μέρη και όχι σε συνεννόηση.
Το τρίτο στοιχείο είναι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο Κορυφής, οι χώρες του ΝΑΤΟ αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας, όπως έγινε πριν από 15 χρόνια στο Βουκουρέστι. Ωστόσο, δεν φαίνεται δυνατό να δοθεί ένα σαφές μήνυμα για το πότε και πώς θα συμβεί αυτό.
Ο λόγος γι’ αυτό είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Έχει ήδη καταστεί πολύ σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται ακόμη σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Το σκεπτικό είναι ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει να γίνει άμεσα μέρος του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η αποδοχή της Ουκρανίας στη Συμμαχία, ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, θα σήμαινε πόλεμο στο έδαφος του ΝΑΤΟ, επίθεση σε έναν σύμμαχο.
Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να γίνει επίκληση του Άρθρου 5 της Ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρει ότι «η επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους τους συμμάχους». Αυτό θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρασυρθεί άμεσα σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί.
Ωστόσο, οι ηγέτες θα συζητήσουν στο Βίλνιους πώς και τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να παράσχει το ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή μετά το τέλος του πολέμου. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν αναλύουν το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.
Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, διπλωμάτες από τα κράτη μέλη και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται για το πώς η δήλωση του Βίλνιους θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας και τι είδους γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί.
Η διακήρυξη που εκδόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 ανέφερε ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας, αλλά δεν έθεσε ένα πλαίσιο για το πότε και πώς θα συμβεί αυτό.
Αμερικανοί διπλωμάτες σηματοδοτούν ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να προχωρήσει παραπέρα από τη δήλωση του Βουκουρεστίου. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση ότι «δεν θα πάμε στο Βίλνιους για να επαναλάβουμε τη δήλωση του Βουκουρεστίου. Λαμβάνουμε υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και το γεγονός ότι η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας. Νομίζω ότι η δήλωση στο Βίλνιους θα αντανακλά τη δέσμευση της Συμμαχίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια της Ουκρανίας».