Διεθνή

Δημοκρατικοί εναντίον Μπάιντεν για τη θέση του στον πόλεμο της Γάζας

Αντιτίθενται στην προσέγγισή του, ενοχλημένοι από την αύξηση του αριθμού των νεκρών

Parallaxi
δημοκρατικοί-εναντίον-μπάιντεν-για-τ-713066
Parallaxi

Το εύρος της οργής του Δημοκρατικού Κόμματος για τους χειρισμούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο της Γάζας έχει αιφνιδιάσει την προεκλογική του εκστρατεία και θα μπορούσε να μειώσει την υποστήριξη στις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με συνεντεύξεις του Reuters με ανώτερους αξιωματούχους του κόμματος και της προεκλογικής εκστρατείας και ψηφοφόρους και ακτιβιστές.

Ο Λευκός Οίκος ανέμενε ότι η αναταραχή των Δημοκρατικών για τη Γάζα θα εξασθενούσε καθώς ο Μπάιντεν θα ανέβαζε την προεκλογική του εκστρατεία εναντίον του πιθανού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, είπαν οι αξιωματούχοι. Εννέα μήνες πριν από τις εκλογές, το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς η αντίθεση του Μπάιντεν στην έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός συνεχίζει να προκαλεί θυμό σε έναν συνασπισμό ψηφοφόρων που προώθησε τη νίκη του το 2020, από τους μαύρους Αμερικανούς, τους μουσουλμάνους ακτιβιστές στο Μίσιγκαν που πρέπει να κερδίσει, μέχρι τους νέους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις.

Οι Δημοκρατικοί είναι σε γενικές γραμμές διχασμένοι όσον αφορά τη ρητορική υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ορισμένοι Εβραίοι Αμερικανοί, οι οποίοι ψηφίζουν σε μεγάλο βαθμό τους Δημοκρατικούς, έχουν συσπειρωθεί πίσω από τον Μπάιντεν, ο οποίος δηλώνει σιωνιστής. Πολλοί νεότεροι Δημοκρατικοί και έγχρωμοι αντιτίθενται στην προσέγγισή του, ενοχλημένοι από την αύξηση του αριθμού των νεκρών από τα αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα που ξεπερνά τους 29.700, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Σημαντικά τμήματα αυτού του συνασπισμού εμφανίζονται απογοητευμένα και θυμωμένα.

Στην αναμέτρηση των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν την Τρίτη, οι Αραβοαμερικανοί ακτιβιστές που τον υποστήριξαν το 2020 έχουν ορκιστεί να μην τον υποστηρίξουν, προτρέποντας τους ψηφοφόρους των προκριματικών να τσεκάρουν το «uncommitted» στην κάλπη, σε μια πρώιμη δοκιμασία για το πώς ο χειρισμός του Μπάιντεν στη Γάζα θα μπορούσε να τον βλάψει στην πολιτεία που ταλαντεύεται.

Ελπίζοντας να αντιμετωπίσουν τις απογοητεύσεις τους, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συναντήθηκαν στις 8 Φεβρουαρίου με ηγέτες της αραβοαμερικανικής κοινότητας στο Μίσιγκαν και πραγματοποίησαν μια πρόσθετη, μη αναφερθείσα προηγουμένως, συνάντηση στην πολιτεία, δήλωσαν δύο πηγές με άμεση γνώση της συνάντησης.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μην δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζήτησαν για την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και σημείωσαν ότι ο Μπάιντεν ήταν δημοσίως πιο επικριτικός απέναντι στο Ισραήλ, είπαν οι πηγές.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις, αξιωματούχοι είπαν ότι ο Μπάιντεν και ορισμένοι από τους στενότερους συμβούλους του παρέμειναν αντίθετοι στην έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, παρά τις εσωτερικές πιέσεις να αλλάξουν πορεία, ανέφεραν μία από τις πηγές και άλλες τρεις.

Τι λέει εκπρόσωπος του Μπάιντεν Απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters, ο εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Σεθ Σούστερ, δήλωσε: «Ο Πρόεδρος εργάζεται για να κερδίσει κάθε ψήφο και η εκστρατεία μας θα συνεχίσει να επικοινωνεί απευθείας με τους ψηφοφόρους για μια σειρά θεμάτων», μεταξύ άλλων για τη «διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο Λευκός Οίκος πρότεινε στα μέσα Φεβρουαρίου ψήφισμα για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά άσκησε βέτο σε μέτρο που ζητούσε μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση των ομήρων εντός μιας εβδομάδας, αν και η Χαμάς και το Ισραήλ φαίνεται να απέχουν πολύ από τις συνομιλίες.

Στο Ουισκόνσιν, μια άλλη πολιτεία με διακυμάνσεις, οι ακτιβιστές των Δημοκρατικών σχεδιάζουν διαδηλώσεις για τη στάση του Μπάιντεν στη Γάζα, δήλωσε η Heba Mohammad, διευθύντρια ψηφιακής οργάνωσης στην εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020, η οποία τώρα οργανώνει διαδηλώσεις εναντίον του.

Πέρα από τα πεδία των εκλογικών αναμετρήσεων, ο πόλεμος έχει ανοίξει ένα ρήγμα στη βάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Η νικηφόρα προεδρική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020 ενισχύθηκε από νέους ψηφοφόρους, μαύρους ακτιβιστές και άλλους προοδευτικούς Δημοκρατικούς. Οι ομάδες αυτές κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επάνδρωσαν τηλεφωνικές τράπεζες και χτύπησαν πόρτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να ανατρέψουν τις πολιτείες της ζώνης του σκουριάς που ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016, μερικές φορές με μικρή διαφορά.

Ορισμένοι μαύροι Αμερικανοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους και βλέπουν τον αγώνα τους ως αντανάκλαση της δικής τους εμπειρίας καταπίεσης. Ορισμένοι ψηφοφόροι της γενιάς Z και της χιλιετίας των Δημοκρατικών, οι οποίοι ψήφισαν τον Μπάιντεν σε αριθμό ρεκόρ το 2020, βλέπουν τον πόλεμο στη Γάζα ως απόδειξη ότι η φωνή τους δεν ακούγεται στην Ουάσινγκτον.

Ενώ κανένας από τους Δημοκρατικούς που ερωτήθηκαν από το Reuters δεν δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Τραμπ, οι μισοί δήλωσαν ότι σκέφτονται να μείνουν εκτός εκλογών ή να ρίξουν την τύχη τους σε ένα τρίτο κόμμα.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν αναγνώρισε τις ανησυχίες. Αλλά επισημαίνει στοιχεία για τον ενθουσιασμό των Δημοκρατικών, όπως η πρόσφατη απροσδόκητη συγκέντρωση χρημάτων. Την περασμένη εβδομάδα, η εκστρατεία του και οι σύμμαχοι του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσαν ότι συγκέντρωσαν περισσότερα από 42 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο και έχουν 130 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για μια πιθανή αναμέτρηση με τον Τραμπ.

Έκπληξη το βάθος της οργής Παρόλα αυτά, η εκστρατεία του Μπάιντεν εξεπλάγη από το βάθος της οργής και της απογοήτευσης για το Ισραήλ και άλλες πολιτικές, σύμφωνα με αξιωματούχους της εκστρατείας του, του Λευκού Οίκου και του Δημοκρατικού Κόμματος. «Μας πληγώνει περισσότερο απ’ ό,τι περιμέναμε» η υποστήριξη του Μπάιντεν στο Ισραήλ, δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας.

Ο Μιτς Λάντριου, συμπρόεδρος της εκστρατείας, αναγνώρισε ότι το θέμα είναι «δύσκολο», αλλά δήλωσε ότι η εκστρατεία έχει χρόνο για να διαλύσει τις ανησυχίες. «Μπορείτε να περιμένετε μια πολύ, πολύ επιθετική προσέγγιση όλων των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων, για όλα αυτά τα θέματα», δήλωσε στο Reuters κατά τη διάρκεια επίσκεψης της εκστρατείας στο Φλιντ του Μίσιγκαν.

«Ο Πρόεδρος – και θα πρέπει να τον ακολουθήσουμε σε αυτό – έχει πει πολλές, πολλές φορές ότι δεν σκέφτεται αυτό το θέμα με όρους εκλογών. Το σκέφτεται με όρους του τι είναι σωστό να κάνουμε», δήλωσε ο Λάντριου.

Η υποτίμηση αυτών των ανησυχιών θα μπορούσε να είναι λάθος, λένε ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές των Δημοκρατικών.

«Είναι πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε ο Τζέιμς Ζόγκμπι, ιδρυτής του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου και επί μακρόν μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών. Οι πρώην υποψήφιοι πρόεδροι των Δημοκρατικών Αλ Γκορ και Χίλαρι Κλίντον ηττήθηκαν και οι δύο αφού αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια μέσα στο ίδιο τους το κόμμα. «Το είδαμε το 2000, το είδαμε το 2016», δήλωσε ο Ζόγκμπι.

«Βάλτε λίγο μυαλό» Στο Μίσιγκαν, η ψήφος διαμαρτυρίας που προωθούν αραβοαμερικανοί και μουσουλμάνοι πολιτικοί ακτιβιστές απειλεί να επισκιάσει τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης. Οι διοργανωτές του κινήματος των «αδέσμευτων» επιδιώκουν μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, σε μια εκστρατεία που έχει απήχηση στους νέους ψηφοφόρους και τους έγχρωμους από διάφορες θρησκείες και υπόβαθρα.

Το διακύβευμα είναι υψηλό. Το Μίσιγκαν φιλοξενεί πάνω από 300.000 Αραβοαμερικανούς και μουσουλμάνους ψηφοφόρους και είχε το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των νέων ψηφοφόρων, ηλικίας 18 έως 29 ετών, σε εθνικό επίπεδο στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Ο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία με λιγότερες από 155.000 ψήφους το 2020.

Οι ομάδες Emgage Action και Listen to Michigan, με επικεφαλής μουσουλμάνους ακτιβιστές, έχουν ως στόχο να πείσουν τουλάχιστον το 10% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων του Μίσιγκαν να επιλέξουν το «uncommitted», μια συμβολικά σημαντική διαφορά περίπου 10.000 ψήφων – περίπου ίση με την ήττα της Χίλαρι Κλίντον από τον Τραμπ το 2016 στο Μίσιγκαν.

Για ορισμένους είναι προσωπικό το θέμα. «Δεν ξέρω καν αν ο Μπάιντεν βλέπει τον λαό μου ή το αίμα μου ως αληθινό ανθρώπινο αίμα», δήλωσε ο Αμπντουαλραχμάν Χαμάντ, ένας Παλαιστίνιος-Αμερικανός οφθαλμίατρος στο Ντιτρόιτ. Ο Χαμάντ δήλωσε ότι 30 μέλη της ευρύτερης οικογένειάς του σκοτώθηκαν στη Γάζα αυτόν τον μήνα. Είπε ότι υποστήριξε τον Μπάιντεν το 2020, αλλά έκανε εκατοντάδες τηλεφωνήματα για να πείσει τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν την Τρίτη.

Αν και ο Μπάιντεν έχει γίνει πιο επικριτικός απέναντι στα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, δεν έχει σταματήσει να ζητά άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός ή να εμποδίζει τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, βήματα που δεκάδες ψηφοφόροι είπαν στο Reuters ότι ήταν απαραίτητα για να κερδίσουν ξανά την υποστήριξή τους.

«Αυτό που θέλω είναι οι άνθρωποι γύρω από τον πρόεδρο Μπάιντεν να βάλουν λίγο μυαλό σε αυτή την εκστρατεία και να του πουν ότι αν δεν ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση, θα χάσει βασικούς ψηφοφόρους εδώ στο Μίσιγκαν που θα δώσουν στον Τραμπ την προεδρία», δήλωσε ο Αμπάς Αλαουίχ, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Κογκρέσου, ο οποίος τώρα είναι στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα