Διεθνή

Δύο ύποπτοι για οικονομικά σκάνδαλα, φαβορί για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Το απόγευμα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Parallaxi
δύο-ύποπτοι-για-οικονομικά-σκάνδαλα-φ-466960
Parallaxi

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών σε μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής για μια πρώτη συζήτηση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ (Πρόεδροι της Επιτροπής, του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας).

Δύο από τα πρόσωπα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για δύο σημαντικές θέσεις αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Πρόκειται για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Τα πρόσωπα που θα λάβουν τα αξιώματα της ΕΕ, βάσει της Συνθήκης, θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία της ΕΕ όσον αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, το φύλο και τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Ωστόσο, αυτό για το οποίο δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές είναι τα νομικά προβλήματα των πιθανών υποψηφίων, αναφέρει το Politico, αναφερόμενο στην VDL και τον Αντόνιο Κόστα.

Φυσικά, το να είσαι υψηλόβαθμος πολιτικός μπορεί να σε κάνει στόχο, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο Jean-Claude Juncker υπηρέτησε τη θητεία του ως πρόεδρος της Κομισιόν, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε πιέσεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έλαβαν οι εταιρείες την περίοδο που ήταν πρόεδρος του Λουξεμβούργου με την έρευνα να επικεντρώνεται στο αν η χώρα προσέφερε διευκολύνσεις στην Αmazon.

Έκτοτε, το σκάνδαλο του Qatargate ανέβασε τον πήχη στις Βρυξέλλες και στον απόηχο των Eυρωεκλογών στις οποίες ακροδεξιές ομάδες αύξησαν τα ποσοστά τους χρησιμοποιώντας μια ρητορική περί σαπίλας και διαφθοράς των παραδοσιακών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Οι έρευνες που «τρέχουν» για VDL και Κόστα

Η εμπλοκή της VDL στo Pfizergate δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει.

Τα προβλήματα του προέδρου της Επιτροπής, που είναι γνωστή με το ακρωνύμιο των τριών γραμμάτων VDL, εμφανίζονται πλέον με άλλο ακρωνύμιο τριών γραμμάτων: SMS.

Από την εποχή της στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, η φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τη χρήση μηνυμάτων κειμένου.

Πριν αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, η VDL βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας και αντιμετώπιζε έρευνα της Βουλής σχετικά με παρατυπίες σε συμβάσεις και όταν οι νομοθέτες ζήτησαν να δουν τα τηλέφωνα εργασίας της ως μέρος έρευνας για αυτές τις συμβάσεις, αποκαλύφθηκε ότι τα ίχνη όλα είχαν διαγραφεί.

Το πιο πρόσφατο σκάνδαλό της ξέσπασε όταν οι New York Times ανέφεραν ότι η φον ντερ Λάιεν είχε ανταλλάξει μηνύματα κειμένου με το αφεντικό της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, εν όψει της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ στο απόγειο της πανδημίας Covid-19. Η εφημερίδα μήνυσε την Επιτροπή για την άρνησή της να δημοσιοποιήσει αυτά τα μηνύματα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Η την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες μια έρευνα που απορρέει από μια άλλη μήνυση κατά της von der Leyen από τον Frédéric Baldan, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν το POLITICO και εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης.

Ο Baldan, ένας Βέλγος λομπίστας για κινεζικές εταιρείες, μήνυσε την πρόεδρο της Κομισιόν, κατηγορώντας την για «παρέμβαση σε δημόσιες συμβάσεις, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων». Σημειώνεται πως η ακρόαση για την υπόθεση αυτή αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.

Η έρευνα για τον Αντόνιο Κόστα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα ο οποίος προηγείται ξεκάθαρα για την κορυφαία θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκεται επίσης υπό έρευνα.

Ενώ ο Κόστα αρέσει πολύ στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και έχει αποδεδειγμένο ιστορικό ως ικανός διαπραγματευτής – το είδος που απαιτείται για να ξεμπλοκάρουν πολύπλοκες συζητήσεις του Συμβουλίου – παραμένει αντικείμενο μιας συνεχιζόμενης νομικής έρευνας στην χώρα του.

Ο Αντόνιο Κόστα δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κανένα έγκλημα, αλλά συνεχίζει να ελέγχεται ως μέρος της εκτεταμένης έρευνας για την επιρροή που οδήγησε την παραίτησή του τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι μέλη της κυβέρνησης του Κόστα προσάρμοσαν μια σειρά νόμων προς όφελος των υποστηρικτών ενός υπερσύγχρονου data center στο Σινές, στη νότια Πορτογαλία. Tο όνομα του πρωθυπουργού βρισκόταν σε πλήθος υποκλαπεισών συνομιλιών με τους εισαγγελείς να τον βάζουν στο στόχαστρο σε περίπτωση που ίσως ήταν εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Οι λεπτομέρειες της έρευνας για τον Κόστα παραμένουν απόρρητες. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Οι υποστηρικτές του στη Λισαβόνα και στους διαδρόμους της ΕΕ επιμένουν ότι η κατηγορία εναντίον του είναι αδύναμη καθώς οι Πορτογάλοι εισαγγελείς δεν τον έχουν κατηγορήσει για κανένα έγκλημα αφού δεν έχουν τα στοιχεία για να το κάνουν.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν σταμάτησαν την έρευνα για τον Αντόνιο Κόστα, κάτι που για τους αντιπάλους του είναι κακή εικόνα για μια κορυφαία θέση στην Ε.Ε. Το συγκεκριμένο επιχείρημα χρησιμοποιούν Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές προερχόμενοι από τις Σκανδιναβικές

Χώρες καθώς επιδιώκουν να ενισχύσουν την υποψηφιότητα της Δανής πρωθυπουργού Mette Frederiksen, η οποία θεωρείται ότι είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις τους για την άμυνα και τη μετανάστευση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα