Δυτική Όχθη: Απόπειρα δολοφονίας του Μαχμούντ Αμπάς με ένοπλη επίθεση
Τραυματίστηκε ο σωματοφύλακάς του – Του είχαν είχε δώσει προθεσμία 24 ωρών να λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ
Ένοπλη επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια νέα σκιώδης ομάδα με την ονομασία “Children of Abu Jandel”, τα μέλη της οποιάς φέρονται να έχουν οργανωθεί μέσα στο παλαιστινιακό κατεστημένο ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, αναφέροντας πως είχαν δώσει προθεσμία 24 ωρών στον Αμπάς για αναλάβει δράση αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα και να λάβει μέτρα κατά του Ισραήλ.
Δείτε βίντεο από τις στιγμές της επίθεσης
Σύμφωνα με τις αναφορές, κατά τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας από τους σωματοφύλακες του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής.
- Τουρκία-Ισραήλ: Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μειώθηκε κατά 50% από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Τούρκο υπουργό 07/11/2023 15:45
Το εμπόριο μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας μειώθηκε κατά 50% από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Κουβέιτ.
«Από τις 7 Οκτωβρίου, παρατηρήσαμε ότι το αμοιβαίο εμπόριο (μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ) μειώθηκε πάνω από 50% συγκριτικά με πέρυσι», δήλωσε ο Ομέρ Μπολάτ σε συνέντευξη Τύπου μέσω διερμηνέα.
- Ένα μήνα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ πενθεί
Το Ισραήλ πενθεί σήμερα σε κλίμα βουβής συγκίνησης, τιμώντας τα θύματα της πρωτοφανούς έκτασης επίθεσης από τη Χαμάς πριν από ένα μήνα, που προκάλεσε βαθύ τραύμα στη χώρα.
Έξω από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, πάνω από 1.000 άνθρωποι, κυρίως φοιτητές και καθηγητές, τήρησαν ενός λεπτού σιγή, στη συνέχεια προσευχήθηκαν και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
«Οι φρικαλεότητες άφησαν ένα τρομερό σημάδι, τραύματα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό», δήλωσε ο Άσερ Κοέν, πρόεδρος του πανεπιστημίου, πολλοί απόφοιτοι του οποίου σκοτώθηκαν. «Αλλά υπάρχει ελπίδα, θα υπάρξει αναγέννηση», πρόσθεσε ο ίδιος.
Από το μικρόφωνο ακούγονται μαρτυρίες, που διακόπτονται από λυγμούς. Ένας καθηγητής δείχνει τη φωτογραφία του γιου και της φίλης του που σκοτώθηκαν από τους μαχητές της Χαμάς. «Πίστευαν στην ειρήνη», δήλωσε.
Πάνω από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητα τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της αιματηρής επίθεσης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η Σαΐ Ντικμάν, μια 28χρονη φοιτήτρια ιατρικής, πήγε για να μιλήσει για την ξαδέλφη της, που συνελήφθη ως όμηρος στο κιμπούτς Μπεερί, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων από το παλαιστινιακό έδαφος.
«Ήταν 241 αθώοι άνθρωποι που απήχθησαν από τη Χαμάς. Είναι ζωντανοί, εξ όσων γνωρίζουμε. Κάθε μέρα, η πιθανότητα να τους ξαναδούμε ζωντανούς μειώνεται. Πρέπει να τους φέρουμε πίσω τώρα», δήλωσε η ίδια.
Αρκετές δεκάδες άνθρωποι παρευρέθησαν σε τελετή στην Ακαδημία Τέχνης και Ντιζάιν Bezalel, όπου είχαν ανάψει κεριά.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει έστω ένας άνθρωπος που δεν επηρεάστηκε από αυτές τις τρομερές επιθέσεις», δήλωσε η Σαρόν Μπαλαμπάν, καλλιτέχνις και καθηγήτρια στη σχολή αυτή. «Όλοι γνωρίζουν κάποιον που τραυματίστηκε, σκοτώθηκε ή επηρεάστηκε».
Αρκετές άλλες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλα σημεία της χώρας.
Ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός σφυροκοπά το παλαιστινιακό έδαφος, όπου πάνω από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 4.000 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε ένα μήνα πολέμου, σύμφωνα με τη Χαμάς.
- Λωρίδα της Γάζας: Οι προσφυγικοί καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν μετά την έξοδο του 1948
Υπερβολικά πυκνοκατοικημένοι και εξαιρετικά φτωχοί, οι οκτώ προσφυγικοί καταυλισμοί στη Λωρίδα της Γάζας χρονολογούνται από τη μαζική έξοδο των Παλαιστινίων κατά τον ισραηλινοαραβικό πόλεμο ύστερα από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου του 1948.
Έως την εκεχειρία, τον Ιανουάριο του 1949, πάνω από 760.000 Παλαιστίνιοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες ή εκδιώκονται από τη δική τους γη, μια έξοδο την οποία έχουν ονομάσει Nakba (νάκμπα, ‘καταστροφή’ στα αραβικά).
Περίπου 180.000 βρίσκουν καταφύγιο στη Λωρίδα της Γάζας, άλλοι κατευθύνονται προς τη Δυτική Όχθη και σε γειτονικές αραβικές χώρες (Ιορδανία, Λίβανο και Συρία).
Αυτοί οι εξόριστοι Παλαιστίνιοι μπορούν να εγγραφούν ως πρόσφυγες στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) και δημιουργούνται προσφυγικοί καταυλισμοί για να τους φιλοξενήσουν, προσωρινά.
Αλλά για 75 χρόνια, το «δικαίωμα στην επιστροφή» που διεκδικούν οι Παλαιστίνιοι απορρίπτεται από το Ισραήλ, παρά το μη δεσμευτικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1948.
– Πάνω από 80% φτώχεια –
Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες της Λωρίδας της Γάζας – επιζώντες του πολέμου του 1948 και οι απόγονοί τους- εκπροσωπούν περίπου το 80% των 2,4 εκατ. κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία της UNRWA.
Στην περιοχή αυτή που υποφέρει από εξαιρετικά υψηλό ποσοστό φτώχειας (81,5%), η υπηρεσία του ΟΗΕ προσφέρει υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, ανθρωπιστική βοήθεια και κοινωνική πρόνοια.
Φιλοξενώντας πάνω 620.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με την l’UNRWA, πριν από τη σημερινή σύγκρουση -που έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων-οι οκτώ προσφυγικοί καταυλισμοί της Λωρίδας της Γάζας καλύπτουν λιγότερα από 6,5 τετραγ. χλμ του μικρού θύλακα των 362 τετραγ.χλμ.
Αρχικά δημιουργήθηκαν με σκηνές, ενώ πλέον οι καταυλισμοί αποτελούνται από κανονικά κτίρια, συχνά με στοιχειώδεις υποδομές και πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
Η πυκνότητα του πληθυσμού εκεί είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει το 48,1% το 2022, ενώ υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και προβλήματα με την παροχή πόσιμου νερού.
Η ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν το Ισραήλ επέβαλε στις 9 Οκτωβρίου «πλήρη πολιορκία» στη Λωρίδα της Γάζα, στερώντας από τον πληθυσμό εκεί την παροχή νερού, τροφίμων και ηλεκτρικού ρεύματος. Ο θύλακας ήδη υφίστατο ισραηλινό αποκλεισμό από τότε που η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πήρε την εξουσία το 2007.
– Καταυλισμοί υπό βομβαρδισμό –
Βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού έχουν πλήξει προσφυγικούς καταυλισμούς όπου πολλές κατοικίες, νοσοκομεία και σχολεία της UNRWA υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, κυρίως στην Τζαμπαλίγια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είναι ο μεγαλύτερος (1,4 τετραγ. χλμ), με περίπου 116.000 πρόσφυγες. Είναι εκεί που ξεκίνησε το 1987 η πρώτη Ιντιφάντα που σηματοδοτεί τον ξεσηκωμό των Παλαιστίνιων κατά της ισραηλινής κατοχής. Η UNRWA λειτουργεί εκεί 26 σχολεία και δύο κέντρα υγείας, ενώ ένα τρίτο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
Επίσης στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ο καταυλισμός Σάτι, γνωστός επίσης ως Beach Camp, είναι ένας από τους πολυπληθέστερους με πάνω από 90.000 πρόσφυγες.
Στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, το Μπουρέιτζ φιλοξενεί περίπου 46.000 κατοίκους. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι καταυλισμοί Νουσεϊράτ (85.000 πρόσφυγες) και Μαγκάζι (33.000 πρόσφυγες). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο Μαγκάζι, όπου ισοπεδώθηκαν επτά κτίρια.
Στις ακτές της Μεσογείου, ο Ντέιρ ελ-Μπαλάχ, ο μικρότερος από τους καταυλισμούς, καταλαμβάνει μόλις 0,17 τετραγ. χλμ για 26.000 κατοίκους.
Αυτός της Χαν Γιούνες (νότια) φιλοξενεί πάνω από 88.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNRWA, η οποία διαχειρίζεται εκεί 20 σχολεία.
Στο νοτιότερο σημείο του θύλακα, ο καταυλισμός της Ράφα βρίσκεται κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις βορειότερες περιοχές.