Ε.Ε.: Πολιτική συμφωνία ορόσημο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο
Προβλέπεται υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση,
Τρία χρόνια αφότου η Κομισιόν κατέθεσε τις προτάσεις της, επετεύχθη μια πολιτική ιστορική συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο στην Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, προωθούνται ταχείες διαδικασίες ταυτοποίησης των μεταναστών, αλλά και κοινή αντιμετώπιση κρίσεων. «Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην Ε.Ε. και ποιος μπορεί να μείνει και όχι οι διακινητές», διεμήνυσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
H ισπανική προεδρία ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ: «Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».
«Η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις» κάτι το οποίο μπορεί να διασφαλίσει το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δήλωσή της μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Σημείωσε ότι «τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαχειριστούν την παράνομη μετανάστευση» και εξηγεί ότι «το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι θα αποφασίζουν ποιος έρχεται στην ΕΕ και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι διακινητές», συμπληρώνοντας ότι το Σύμφωνο σημαίνει προστασία αυτών που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, προσέθεσε ότι θα διασφαλιστεί ότι «τα κράτη μέλη μοιράζονται την προσπάθεια υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με εκείνους που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, αποτρέποντας παράλληλα την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ».
Το Σύμφωνο «θα δώσει στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της τα εργαλεία να αντιδρούν γρήγορα σε καταστάσεις κρίσης, όταν τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό παράνομων αφίξεων ή εργαλειοποίηση όταν εχθρικές χώρες επιχειρούν σκόπιμα να αποσταθεροποιήσουν την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, ενώ ανέφερε ότι με τα νέα δεδομένα η Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη μέσω συγκεκριμένων, επιχειρησιακών μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον για τη «σκληρή δουλειά» έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία.
Εφεξής θα εξετάζονται πιο γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου, ενώ θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για όσους μπορούν να μείνουν στην Ε.Ε. Πολύ σημαντική είναι η αναφορά της συμφωνίας στην εργαλειοποίηση των μεταναστών.
Ανταπόκριση: Ειρήνη Ζαρκαδούλα
Γαλλία: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αυστηροποιεί τα μέτρα για τους μετανάστες
Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Εμμανουέλ Μακρόν για το μεταναστευτικό, με δύσκολες αποφάσεις και τη στήριξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Περιορίζονται τα επιδόματα, ενώ καθίσταται δυσκολότερη η κτήση της γαλλικής υπηκοότητας. Έκλεισε ένα δύσκολο κεφάλαιο για την κυβέρνηση, το οποίο όμως αναμένεται να έχει σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να στείλει το κείμενο του νόμου στο Συνταγματικό Συμβούλιο, καθώς η πρωθυπουργός της Γαλλίας παραδέχθηκε ότι μερικά άρθρα φαίνονται μη συνταγματικά. Ο υπουργός Υγείας και στενός συνεργάτης του Εμ. Μακρόν παραιτήθηκε από το αξίωμά του, θεωρώντας ότι αυτός ο νόμος είναι ιδιαίτερα σκληρός.
Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να σκληρύνει το νομοσχέδιο για να υπολογίζει στις ψήφους της δεξιάς παράταξης.
Το νομοσχέδιο δυσχεραίνει τη πρόσβαση των μεταναστών σε κοινωνικά επιδόματα, δυσκολεύει την ιθαγένεια και την οικογενειακή επανένωση, βάζει όριο στον αριθμό εισόδου μεταναστών, ενώ η άδεια εργασίας ενός έτους δίνεται κατά περίπτωση με αυστηρά κριτήρια.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος Μακρόν καλείται να απαντήσει σε συνέντευξή του αν αθέτησε την υπόσχεσή του να εμποδίσει την άνοδο της άκρας δεξιάς στη Γαλλία.
πηγή ΕΡΤ