Διεθνή

Economist: Κινδυνεύει το Καστελόριζο από την Τουρκία;

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, βάζοντας στο επίκεντρο το Καστελόριζο το οποίο θεωρεί ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης».

Parallaxi
economist-κινδυνεύει-το-καστελόριζο-από-την-τ-347396
Parallaxi

Σε τι βαθμό θα μπορούσε ένα μικρό νησί -με λίγους κατοίκους- να πυροδοτήσει την ένταση σε μία περιοχή; Αυτό είναι το ερώτημα της βρετανικής εφημερίδας Economist, με τον αρθρογράφο της να αναρωτιέται: «Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί; Κινδυνεύει το Καστελόριζο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;».

Το δημοσίευμα της περασμένης Πέμπτης αναφέρεται στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και βάζει στο επίκεντρο το μικρό νησί του Καστελόριζου το οποίο θεωρεί ότι «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης» ανάμεσα στις δύο γείτονες χώρες.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή: «Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε πως οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. “Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”, είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».

«Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο, ενώ το πιο κοντινό σε αυτό ελληνικό νησί είναι η Ρόδος που απέχει 120 χιλιόμετρα», συμπληρώνεται και έπειτα ο αρθρογράφος μιλά για «παράνομες» βλέψεις της Τουρκίας, η οποία δεν αποκλείεται να σχεδιάζει εισβολή και κατάληψη του νησιού, με αποτέλεσμα αυτή η σχετικά μικρή νησίδα να αποτελεί σημείο πυροδότησης της έντασης».

«Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί, υποστηρίζει πως το Καστελόριζο διαθέτει μία περιοχή υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αντιθέτως, η Τουρκία λέει ότι το νησί είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει πως οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στη Μεσόγειο» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, ο αρθρογράφος παραθέτει και έναν μικρό χάρτη στον οποίο οριοθετούνται τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ με μία διαχωριστική γραμμή δείχνει το σημείο της θαλάσσιας περιοχής που οι Τούρκοι διατείνονται πως πρέπει να τους ανήκει, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο.

πηγή – ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα