ΕΕ: Αντιδρά στα σχέδια Όρμπαν για επίσκεψη στη Ρωσία
Η ανάρτηση του Σαρλ Μισέλ στο X
Την αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προκάλεσαν δημοσιεύματα -επικαλούμενα ουγγρική κυβερνητική πηγή- σύμφωνα με τα οποία ο Βίκτορ Ορμπαν, πρωθυπουργός της προεδρεύουσας χώρας για το τρέχον εξάμηνο, αναμένεται να επισκεφτεί τη Ρωσία στις 5 Ιουλίου, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία.
Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως «η εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. δεν έχει εντολή να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία εξ ονόματος της Ε.Ε.»
Όπως προσθέτει, δε, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές: η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ουκρανία είναι το θύμα. Καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία».
The EU rotating presidency has no mandate to engage with Russia on behalf of the EU.
The European Council is clear: Russia is the aggressor, Ukraine is the victim. No discussions about Ukraine can take place without Ukraine.
— Charles Michel (@CharlesMichel) July 4, 2024
Υπενθυμίζεται πως ο Ορμπαν, γνωστός επικριτής της δυτικής αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία και στενός σύμμαχος του Πούτιν, επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του ενώπιον των δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, υπογράμμισε ότι στηρίζει την προσπάθεια του οικοδεσπότη του να προωθήσει το ειρηνευτικό του όραμα, όπως αυτό εκφράσθηκε στη διεθνή σύνοδο βοήθειας προς την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον Ιούνιο. «Ζήτησα από τον πρόεδρο Ζελένσκι να αντιστρέψει τη σειρά και να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός ως μέθοδο επιτάχυνσης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Εξερεύνησα το ενδεχόμενο αυτό με τον πρόεδρο και είμαι ευγνώμων για τις ειλικρινείς του απαντήσεις» είπε ο Ορμπαν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι πρότινος, ο Όρμπαν επέκρινε διαρκώς τον Ζελένσκι για την έναρξη του πολέμου στη χώρα του. Τώρα, δηλώνει τώρα πως η Βουδαπέστη εκτιμά τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες της Ουκρανίας και ζήτησε από τον ουκρανό ομόλογό του να ασκήσει πίεση για μια εκεχειρία με στόχο να διεξαχθούν γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Ζελένσκι δήλωσε, από την πλευρά του, πως η Ουκρανία χρειάζεται μια «δίκαιη ειρήνη» και πως η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει τη στρατιωτική αρωγή της προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η επίσκεψη του Ούγγρου ηγέτη φανερώνει τις «κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες, σε ποιό σημείο είναι σημαντικό να υπάρξει μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία και στο σύνολο της Ευρώπης».