ΕΕ: Εξετάζει στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, μετά τα «πυρά» Τραμπ
Θέλει να διασφαλίσει τη στήριξή της προς το Κίεβο, την ώρα που οι ΗΠΑ επιθυμούν μια ταχεία επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με τo Bloomberg
Η Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις που εξαπολύει ο Τραμπ σε βάρος του Ζελένσκι, με τα κράτη – μέλη να ετοιμάζουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει τη στήριξή της προς το Κίεβο, την ώρα που οι ΗΠΑ δια στόματος Τραμπ επιθυμούν μια ταχεία επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της στρατιωτικής βοήθειας, θα ενισχύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαεροπορικά συστήματα, πυραύλους ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, drones και άλλα οπλικά συστήματα, στοχεύοντας.
Τα πιθανά εμπόδια για τη συμφωνία
Την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν για την ενίσχυση της Ουκρανίας, με τη συνεισφορά να είναι τόσο υλική, όσο και χρηματική, με το τελικό ποσό να εγκρίνεται από τους ηγέτες των κρατών – μελών.
Πάντως, είναι υπαρκτό το σενάριο η συμφωνία να καθυστερήσει, με την Ουγγαρία να εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή της στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, την ώρα που η Γερμανία, λόγω εκλογών, δεν μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες. Από την ΕΕ η προσπάθεια για επιτάχυνση της βοήθειας είναι δεδομένη, ενώ ο Τραμπ πιέζει συνεχώς για να προχωρήσεις οι ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Οι δηλώσεις του Τραμπ εναντίον του Ζελένσκι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν πριν από μερικές ημέρες στη Σαουδική Αραβία, με τον Τραμπ να τονίζει ότι επιδιώκει μια γρήγορη συμφωνία για τερματισμό του πολέμου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, άφησε να εννοηθεί ότι το Κίεβο φέρει ευθύνη για την ρωσική εισβολή, ενώ αμφισβήτησε τη νομιμότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας να διεξαχθούν εκλογές.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να διεξάγει εκλογές, αφού έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, κάτι που έχει συμβεί και σε άλλες χώρες.
Οι πρωτοβουλίες από Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία
Οι δηλώσεις Τραμπ ταρακούνησαν την Ευρώπη, με τον Εμανουέλ Μακρόν να συγκαλεί ομάδες ευρωπαϊκών κρατών και συμμάχων, ώστε να καθοριστεί μια κοινή γραμμή.
Το δύσκολο κομμάτι είναι να υπάρξει συναίνεση για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ περισσότερα θα γίνουν γνωστά μετά τη διενέργεια των γερμανικών εκλογών. Εξάλλου, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δύναμης διασφάλισης» στην Ουκρανία, προκειμένου να αποτραπεί νέα ρωσική εισβολή σε περίπτωση εκεχειρίας.
Τέλος, θα πρέπει να θεωρείται πιθανή μια επίσκεψη του Μακρόν και του Στάρμερ στις ΗΠΑ, προκειμένου να έχουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: ethnos.gr