EΕ: Πάνω από 1 δισ. ευρώ ευρωπαϊκή βοήθεια για φυσικές καταστροφές σε πέντε χώρες

Η ενίσχυση ύψους 1.028.541.689 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα διανεμηθεί ως εξής:

Parallaxi
eε-πάνω-από-1-δισ-ευρώ-ευρωπαϊκή-βοήθεια-1218161
Parallaxi

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή Προϋπολογισμών στήριξε την εκταμίευση βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις σοβαρές πλημμύρες του 2023.

Η ενίσχυση ύψους 1.028.541.689 ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) θα διανεμηθεί ως εξής:

· Ελλάδα: 101,5 εκατ. για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023

· Ιταλία: 378,8 εκατ. για την περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια μετά τις πλημμύρες του Μαΐου και επιπλέον 67,8 εκατ. για την περιοχή της Τοσκάνης μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2023

· Σλοβενία: 428,4 εκατ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρών του Αυγούστου 2023

· Αυστρία: 5,2 εκατ. για την αντιμετώπιση ζημιών από πλημμύρες τον Αύγουστο του 2023

· Γαλλία: 46,7 εκατ. για τις πλημμύρες που προκλήθηκαν στην περιφέρεια Hauts-de-France τον Νοέμβριο του 2023.

Η βοήθεια του ΤΑΕΕ θα καλύψει μέρος του κόστους των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της επισκευής κατεστραμμένων υποδομών, της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διεξαγωγής επιχειρήσεων καθαρισμού.

Τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών εκφράζουν τη βαθύτατη αλληλεγγύη τους προς όλα τα θύματα, τις οικογένειές τους και όλα τα άτομα που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ιταλία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Γαλλία, καθώς και προς τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές που συμμετέχουν στις προσπάθειες αρωγής. Επισημαίνουν τον αυξανόμενο αριθμό σοβαρών φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη και θεωρούν ότι η διάθεση ευρωπαϊκών πόρων στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί ενόψει της επικείμενης πρότασης της Επιτροπής για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το πακέτο βοήθειας στηρίχθηκε από τους ευρωβουλευτές με 30 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πρόταση της Επιτροπής) και στην έκθεση του ΕΚ του εισηγητή Γεώργιου Αυτιά (ΕΛΚ, Ελλάδα).

Επόμενα βήματα

Η ολομέλεια θα ψηφίσει επί της έκθεσης κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 7ης – 10ης Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Μόλις εγκριθεί η πρόταση της Επιτροπής από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η χρηματοδοτική ενίσχυση μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς καθυστέρηση.

Σχετικές πληροφορίες

Από την δημιουργία του το 2002, το ΤΑΕΕ έχει κινητοποιήσει πάνω από 8,6 δισ. ευρώ για 130 καταστροφές (110 φυσικές καταστροφές και 20 καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας) σε 24 κράτη μέλη συν το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε τέσσερις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα