Διεθνή

Εισβολή στη Ράφα: Αβέβαιο το μέλλον της εκεχειρίας – Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία επιχείρηση

Parallaxi
εισβολή-στη-ράφα-αβέβαιο-το-μέλλον-της-1156818
Parallaxi

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα τη νύχτα.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δηλώνει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο, απαντά ότι η πρόταση απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες.

Λεπτές είναι οι ισορροπίες για το μέλλον της Ράφα, καθώς η αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας από την πλευρά της Χαμάς δεν ικανοποίησε το Ισραήλ, που εμμένει στην απόφαασή του να συνεχίσει την επιχείρησή του, πραγματοποιώντας νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές. Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ άναψε το «πράσινο φως» και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν «στοχευμένες», όπως ανακοίνωσαν, επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» μετά τους βομβαρδισμούς, ανεβάζοντας έτσι τον αρχικό απολογισμό, που έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο. Το Κάιρο φοβάται ότι, αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην πόλη, θα υπάρξει μαζική φυγή παλαιστινίων προσφύγων προς την αιγυπτιακή επικράτεια.

Υπενθυμίζεται, πως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διατάξει την εκκένωση τμημάτων του ανατολικού τμήματος της πόλης της Ράφα.

Η απόρριψη της εκεχειρίας και η απειλή της χερσαίας εισβολής

Η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου αποφάσισε «ομόφωνα» χθες «να συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα ώστε να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς με σκοπό να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και να επιτευχθούν και οι άλλοι στόχοι του πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε πως παρότι «η πρόταση της Χαμάς» είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, το εμιράτο του Κατάρ ανακοίνωσε πως θα στείλει αργότερα το πρωί αντιπροσωπεία στο Κάιρο «για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (…) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων».

Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών: στην πρώτη θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, στη δεύτερη επιστροφή των εκτοπισμένων, και στην τρίτη ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Ως τώρα όμως η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να δεχτεί να βάλει τέλος στον πόλεμο ή την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως πρέπει πρώτα να διεξαγάγει επιχείρηση στη Ράφα, για να «νικήσει» τις δυνάμεις της Χαμάς και να εξασφαλίσει πως δεν θα επαναληφθεί η 7η Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν και 128 εξ αυτών θεωρείται πως συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 35 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας που διεξάγεται σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 34.735 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ελλείψει συμφωνίας, η διεθνής κοινότητα φοβάται πως θα ξεκινήσει άμεσα χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που θα ήταν «αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή», όπως το έθεσε ο κ. Γκουτέρες.

Η Αίγυπτος, οικοδέσποινα των έμμεσων διαπραγματεύσεων, κάλεσε το Ισραήλ να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση», ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, που συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει το παν για να αποτραπεί «νέα σφαγή» στη Ράφα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον Μπενιαμίν τη «σαφή θέση» της κυβέρνησής του εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχει λάβει «αξιόπιστο» σχέδιο για την ασφάλεια των αμάχων κι ότι τέτοια επιχείρηση θα επέτεινε «τα δεινά του παλαιστινιακού λαού».

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη συμφωνία της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Γάζα

Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Κέρμπι επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από 1 εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε πως «εξετάζει» τη συμφωνία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρόταση των μεσολαβητών στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επί του παρόντος εξετάζουμε αυτή την απάντηση. Και συζητάμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα.

Απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση ερωτηθείς σε τι ακριβώς συμφώνησε η Χαμάς. Δήλωσε πως δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για αυτό.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι απολύτως η καλύτερη έκβαση όχι μόνο για τους ομήρους, αλλά και για τον παλαιστινιακό λαό. Και δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για αυτή την έκβαση», πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.

Ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και συνεργάζεται με την ισραηλινή κυβέρνηση για να κλειστεί συμφωνία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να πω οτιδήποτε από αυτό το βήμα που θα έθετε τη διαδικασία σε κίνδυνο», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Κέρμπι αναφέρθηκε εξάλλου σε συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα χθες, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική». Η συνομιλία διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, κατόπιν παρότρυνσης του προέδρου, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συμφώνησε να διασφαλίσει πως η διέλευση Κερέμ Σαλόμ θα ανοίξει ξανά για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Η απάντηση της Χαμάς δεν ήταν ακόμη γνωστή όταν έγινε η συνδιάλεξη.

Ερωτηθείς για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ο κ. Κέρμπι επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον δεν θα υποστήριζε οποιαδήποτε επιχείρηση θα έθετε πάνω από 1 εκατομμύριο αμάχους σε μεγάλο κίνδυνο. Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα υποστήριζε πιο περιορισμένης κλίμακας επιχειρήσεις στη Ράφα, δεν απάντησε άμεσα.

Ως τώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει «αξιόπιστο» σχέδιο για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, όπως έχει ζητήσει η Ουάσιγκτον.

Ερντογάν: Η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση έπειτα από δική μας παρότρυνση

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η ισλαμιστική οργάνωση αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες ν’ ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Πριν τη συνεδρίαση, ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Το πανεπιστήμιο Columbia ακυρώνει την τελετή αποφοίτησης στον απόηχο των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων

Το πανεπιστήμιο Columbia ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει την κύρια τελετή αποφοίτησης μετά από εβδομάδες έντονων διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη.

Η τελετή αποφοίτησης —την οποία συνήθως παρακολουθούν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι— επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου, αλλά το πανεπιστήμιο θα διοργανώσει τώρα μικρότερες εκδηλώσεις.

«Η πραγματοποίηση μιας μεγάλης τελετής αποφοίτησης στην πανεπιστημιούπολη μας παρουσίασε προβλήματα ασφαλείας που δυστυχώς αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπεν Τσανγκ. «Όπως και οι φοιτητές μας, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι με αυτό το αποτέλεσμα».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ λέει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ εάν η Παλαιστίνη γίνει μέλος της

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan κατήγγειλε σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα αναγνώριζε την Παλαιστίνη ως κατάλληλη για να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, λέγοντας ότι αντιβαίνει στον ιδρυτικό χάρτη του οργανισμού.

«Εάν εγκριθεί, περιμένω από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν εντελώς τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ και των θεσμών του, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία», δήλωσε ο Erdan.

Ο αμερικανικός νόμος ορίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει κανένα όργανο του ΟΗΕ, εάν παραχωρήσει πλήρη ιδιότητα μέλους σε οποιαδήποτε ομάδα που στερείται «διεθνώς αναγνωρισμένων χαρακτηριστικών» κρατικής υπόστασης.

Το ψήφισμα, το οποίο τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης θα μπορούσαν να ψηφίσουν αυτή την Παρασκευή, θα χρησιμεύσει ως παγκόσμια έρευνα για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υποψηφιότητας.

Εάν εγκριθεί, το ψήφισμα θα συστήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα», αφού οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην παλαιστινιακή αίτηση για πλήρη ένταξη τον περασμένο μήνα.

Οποιαδήποτε αίτηση για να γίνει πλήρες μέλος απαιτεί την έγκριση και των 15 μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης.

Το Ισραήλ ανακοινώνει στρατιωτική άσκηση πάνω από τη Χάιφα

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από τον κόλπο της Χάιφα στο βόρειο τμήμα της χώρας για αρκετές ώρες σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο στρατός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «θα είναι αισθητή η κίνηση ελικοπτέρων και θα ακούγονται ήχοι εκρήξεων στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός.

«Δεν υπάρχει φόβος για κάποιο περιστατικό ασφαλείας», πρόσθεσε.

Η Χάιφα είναι μια μεγάλη πόλη-λιμάνι στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Το Ισραήλ απαγόρευσε πρόσβαση στον ΟΗΕ

Παράλληλα το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα