Διεθνή

Έκαψαν το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία σε διαδήλωση στη Σουηδία

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, χαρακτηρίζοντάς την ως «έγκλημα μίσους».

Parallaxi
έκαψαν-το-κοράνι-έξω-από-την-τουρκική-π-963481
Parallaxi

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Σουηδίας – Τουρκίας καθώς το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο διαδηλώσεων έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη ο Δανό-Σουηδός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο από το Κοράνι.

Ο ίδιος υποστήριξε πως προχώρησε σε αυτήν την πράξη για να αποκτήσει η Σουηδία ελευθερία του λόγου.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως ελπίζει ότι οι σουηδικές αρχές δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η προαναφερθείσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το κάψιμο του Κορανίου.

Στο βίντεο (59:17) καταγράφεται ο πολιτικός να βάζει φωτιά στο ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων στη σημερινή εκδήλωση.

Οργή από την Άγκυρα

Η κίνηση αυτή, προκάλεσε την οργή της Τουρκίας η οποία καταδίκασε το κάψιμο του Κορανίου, χαρακτηρίζοντάς το ως «έγκλημα μίσους».

«Το να επιτρέπεται αυτή η αντι-ισλαμική πράξη, που στοχεύει τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της “ελευθερίας της έκφρασης” είναι εντελώς απαράδεκτο. Αυτό είναι ένα καθαρό έγκλημα μίσους. Καλούμε τις σουηδικές Αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών αυτού του εγκλήματος μίσους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Ερντογάν, αντέδρασε στο κάψιμο του Κορανίου.

Ο Μπαχτσελί μίλησε για «προδοτικές προκλήσεις εγχώριας και ξένης προέλευσης» και για «μια άθλια συνωμοσία και σκληρή ενέργεια κατά του Κορανίου που προκάλεσε την οργή στον τουρκο-ισλαμικό κόσμο και το τέλος της υπομονής μας».

«Η άδεια της σουηδικής διοίκησης σε έναν εκφυλισμένο Δανό πολιτικό να κάψει το Κοράνι μπροστά από την Τουρκική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη δεν είναι μόνο σκάνδαλο, αλλά και σαφής επίδειξη και ενσάρκωση βαρβαρότητας και βανδαλισμού» πρόσθεσε.

«Οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι φρικτές. Η Σουηδία διαθέτει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση, ή εγώ, υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράζονται» τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπάιας Μπίλστρομ.

Επίσης ο Αντιπρόεδρος του Κόμματος AK του Ερντογάν και εκπρόσωπός του, Ομέρ Τσελίκ, επίσης αντέδρασε ενοχλημένος: «Το να επιτρέπεται η καύση του Κορανίου αποτελεί απειλή για όλες τις θρησκείες και την ελευθερία των πεποιθήσεων. Η Σουηδία έχει ενθαρρύνει την απειλή των πιο σημαντικών αξιών της ανθρωπότητας».

πηγή – skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα