Εκατό νεκροί από νέα επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα – Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «εθνοκάθαρση»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «πλήγματα ευρείας κλίμακας»

Parallaxi
εκατό-νεκροί-από-νέα-επίθεση-του-ισραή-1234170
Parallaxi

Τουλάχιστον εκατό Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χθες Παρασκευή, καθώς συνεχίστηκαν οι εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε εναντίον «εθνικής εκκαθάρισης» στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη μικρή παραθαλάσσια περιοχή.

Μετά την περιοδεία του στον Κόλπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε πως «μας ενδιαφέρει η Γάζα. Και θα φροντίσουμε να ρυθμιστεί το θέμα», αναγνωρίζοντας πως «πολύς κόσμος πεινάει».

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, η άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα του οποίου στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 ήταν το έναυσμα του πολέμου, κάλεσε κατόπιν τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να επιτρέψει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας — η ροή της έχει κοπεί από τη 2η Μαρτίου.

Ο Τάχερ αλ Νούνου, ανώτερο στέλεχος του κινήματος, σημείωσε ότι η Χαμάς «αναμένει και ελπίζει πως η αμερικανική πίεση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση» στο Ισραήλ «για να ανοίξει να σημεία διέλευσης και να επιτρέψει την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στο πεδίο, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους χθες.

Η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τατάρι, 57 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την ξύπνησε βομβαρδισμός πριν ξημερώσει. «Κοιμόμασταν όταν ξαφνικά τα πάντα εξερράγησαν γύρω μας», αφηγήθηκε. «Όλοι άρχισαν να τρέχουν. Είδαμε την καταστροφή με τα ίδια μας τα μάτια. Αίμα παντού, κομματιασμένα ανθρώπινα μέλη, πτώματα».

Σε νοσοκομείο στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), οπτικό υλικό που κατέγραψε το AFP εικονίζει κατοίκους, ανάμεσά τους μικρά παιδιά που έχασαν τις μητέρες τους, να θρηνούν πλάι στα πτώματα των δικών τους, και τραυματίες να δέχονται ιατρικές φροντίδες ακόμα και στο δάπεδο, καθώς ακούγονται κραυγές πόνου.

Ο Σαΐντ Χαμούντα είπε πως βομβαρδισμοί στην Μπέιτ Λάχια «στοχοποίησαν σπίτια όπου κοιμούνταν άνθρωποι. Παιδιά ούρλιαζαν», τα πάντα κατέρρεαν, «ήταν απερίγραπτη σκηνή, λες κι ήταν το τέλος του κόσμου», αφηγήθηκε.

«Όσοι δεν πεθάνουν στους βομβαρδισμούς θα πεθάνουν από πείνα», σχολίασε ο Χαλίλ αλ Τάταρ, άλλος κάτοικος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε απλά πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, «αυτός ο τελευταίος καταιγισμός βομβών, που υποχρεώνει κόσμο να εκτοπιστεί εν μέσω της απειλής πιο εντατικών επιθέσεων, η μεθοδική καταστροφή ολόκληρων συνοικιών και η στέρηση ανθρωπιστικής βοήθειας υπογραμμίζουν πως μοιάζει να υπάρχει ώθηση για μόνιμη δημογραφική μεταβολή στη Γάζα που αψηφά το διεθνές δίκαιο κι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση».

Ο κ. Νετανιάχου, κατά την άποψη του οποίου μόνο η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αναγκάσει τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους, ανήγγειλε τη Δευτέρα πως θα εντατικοποιηθεί η επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας για να «καταστραφεί» η Χαμάς, που πήρε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο το 2007.

Η κυβέρνησή του διατείνεται πως δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί τη Χαμάς πως κλέβει τη διεθνή βοήθεια.

Επτά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές πέντε χωρών που έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος –Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, Σλοβενία– δημοσιοποίησαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν την «ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή» και καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προχωρήσει σε άρση του αποκλεισμού.

Η Χαμάς σχολίασε πως «εκτιμά ιδιαίτερα την ανθρωπιστική και θαρραλέα θέση» που πήραν οι κυβερνήσεις των επτά χωρών.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), νεότευκτη μη κυβερνητική οργάνωση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, έκανε γνωστό πως έχει σκοπό να αρχίσει να διανέμει βοήθεια στον θύλακο μέσα στον Μάιο, έπειτα από επαφές με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη απέκλεισαν προχθές Πέμπτη κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής στην πρωτοβουλία, με την επίκληση προβλημάτων ως προς «βασικές αρχές» τους, πιο συγκεκριμένα «της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».

Τερματίζοντας κατάπαυση του πυρός δυο μηνών, το Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του στον θύλακο τη 18η Μαρτίου κι έκτοτε κυρίευσε τομείς της. Και στις αρχές αυτού του μήνα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανήγγειλε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου για την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας, που τελούσε υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 μέχρι το 2005.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.119 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε νέα επιχείρηση κλιμακώνοντας την επίθεσή του

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «πλήγματα ευρείας κλίμακας» στη Γάζα, σηματοδοτώντας την έναρξη της κλιμάκωσης της επίθεσής του στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο, όπου οι σφοδροί βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους.

Παρά την αυξανόμενη διεθνή κριτική για τον πόλεμο που διεξάγει, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο ισραηλινός στρατός θα εισέλθει «με όλη του την δύναμη» στην Λωρίδα της Γάζας «για να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση και να νικήσουμε την Χαμάς».

Μόλις μερικές ώρες μετά το τέλος της περιοδείας στις χώρες του Κόλπου του Ντόναλντ Τραμπ, που εξέφρασε την ανησυχία του για τη λιμοκτονία στο παλαιστινιακό έδαφος, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε «στη διάρκεια της περασμένης ημέρας, εξαπολύσει πλήγματα ευρείας κλίμακας και είχε μεταφέρει δυνάμεις για να πάρει τον έλεγχο ζωνών στη Λωρίδα της Γάζας».

«Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των πρώτων φάσεων της επιχείρησης ‘Gideon Chariots’ (‘Τα άρματα του Γεδεών’) και της επέκτασης της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των ομήρων και της ήττας της Χαμάς», ανέφερε ο στρατός νωρίς σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ύστερα από εκεχειρία δύο μηνών, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε και πάλι την επίθεσή του στις 18 Μαρτίου στη Γάζα και πήρε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων του θύλακα. Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου σχέδιο για την «κατάκτηση» της Γάζας, την οποία το Ισραήλ κατείχε από το 1967 έως το 2005.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους χθες Παρασκευή, αφού είχε ανακοινώσει πάνω από 80 θανάτους την Τετάρτη και περισσότερους από 100 την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα