Εκατομμύρια άνθρωποι έτοιμοι για την έκλειψη ηλίου – Παρακολουθήστε ζωντανά
Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες
Χαμός έχει γίνει παγκοσμίως σχετικά με την ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ σήμερα, 8 Απριλίου.
Στην Ελλάδα θα έχει ήδη νυχτώσει όταν εκατομμύρια Αμερικανοί θα στρέψουν τα μάτια στον ουρανό για μια σπάνια ολική έκλειψη Ηλίου, ένα φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2044.
Το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως ολική έκλειψη κατά μήκος μιας λωρίδας πλάτους 160 χιλιομέτρων που ξεκινά από τη δυτική ακτή του Μεξικού και καταλήγει στην ανατολική ακτή του Καναδά, μια διαδρομή περίπου 16.000 χιλιομέτρων.
Οι αμερικανικές πολιτείες που βρίσκονται εκτός αυτής της λωρίδας θα δουν μια μερική έκλειψη, καθώς ο δίσκος της Σελήνης δεν θα καλύψει πλήρως τον Ήλιο.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες: η σκιά της Σελήνης θα πέσει στο Μεξικό στις 21.07 ώρα Ελλάδας (11.07 τοπική ώρα) και θα φτάσει στην άκρη του Καναδά στις 22.46 (17.16 τοπική ώρα).
Η NASA θα μεταδώσει ζωντανά το φαινόμενο με εικόνες από τηλεσκόπια σε τρεις τοποθεσίες των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.
Ολική #εκλειψη ηλίου στο Μιζούρι.🌑 pic.twitter.com/kBdapzfzpR
— Itsallgoodman #5455C (@p3trapon) April 8, 2024
#Eclipse2024 pic.twitter.com/raaGDDKHmm
— Alesmart_93 (@Alcalde_93) April 8, 2024
Ηλιακό στέμμα
Για τους αστροφυσικούς, η ολική έκλειψη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουν το ηλιακό στέμμα, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου, η οποία κανονικά δεν διακρίνεται γιατί χάνεται στη λάμψη του άστρου.
Μόνο όταν ο δίσκος του Ήλιου καλυφθεί από τη Σελήνη γίνονται ορατά τα γιγάντια νήματα πλάσματος –ιονισμένου αερίου- που ορθώνονται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την ηλιακή επιφάνεια.
Εκατοντάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο περιμένουν την έκλειψη ελπίζοντας να συγκεντρώσουν δεδομένα για το μεγαλύτερη μυστήριο της ηλιακής φυσικής: πώς το στέμμα φτάνει σε θερμοκρασία ενός εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου, τη στιγμή που η επιφάνεια του Ήλιου έχει θερμοκρασία μόλις 5.500 βαθμούς.
Η απάντηση είναι άγνωστη, πιστεύεται όμως ότι συνδέεται με το περίπλοκο μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή, χαοτική κίνηση και ενίοτε εκτοξεύει μεγάλες ποσότητες πλάσματος στο Διάστημα.
Στην ολική έκλειψη της Δευτέρας δεν αποκλείεται να καταγραφούν τέτοια νήματα πλάσματος και άλλες σύνθετες δομές στο στέμμα, δεδομένου ότι ο Ήλιος πλησιάζει αυτή τη στιγμή το αποκορύφωμα ενός 11ετούς κύκλου αυξομείωσης της δραστηριότητάς της.