Εκλογές Γαλλία: Σαρώνει το κόμμα της Λεπέν στις δημοσκοπήσεις – Δεν αποκλείεται η αυτοδυναμία

Το τοπίο λίγο πριν τις εκλογές

Parallaxi
εκλογές-γαλλία-σαρώνει-το-κόμμα-της-λε-1181175
Parallaxi

Το ακροδεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» βγήκε ακόμα πιο ενισχυμένο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης μιας που υποδηλώνει ότι έχει χαράξει πορεία για μια ιστορική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τους υποψηφίους να ρίχνονται στην μάχη της αλίευσης ψήφων την τελευταία ημέρα των προεκλογικών εκστρατειών τους – πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, στην πιο σημαντική ψηφοφορία στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, μόλις δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής, δύο δημοσκοπήσεις την Παρασκευή (28/6) έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το δημοσκοπικά πρώτο κόμμα στη Γαλλία, αυξάνει τη διαφορά του από το δεύτερο, σε μια κούρσα στην οποία προηγείται από τότε που ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε σοκ προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, μετά από τη βαριά ήττα του κόμματός του στις ευρωεκλογές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πιθανό να δώσουν στην Εθνική Συσπείρωση το «τιμόνι» της χώρας, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος

Επίσημα, οι προεκλογικές εκστρατείες τελειώνουν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Το Σάββατο θα απαγορεύεται οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα εκ μέρους των υποψηφίων. Η προεκλογική εκστρατεία θα συνεχιστεί από τη Δευτέρα και θα διαρκέσει άλλες πέντε ημέρες, προτού διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 7 Ιουλίου. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πιθανό να δώσουν στην Εθνική Συσπείρωση το «τιμόνι» της χώρας, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος.

Μια δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos, έδειξε ότι η Εθνική Συσπείρωση των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά μπορεί να πάρει το 37% των ψήφων. Πριν από μία εβδομάδα έδειχνε ότι μπορεί να πάρει ένα 35%. Μία άλλη δημοσκόπηση, που έγινε για το BFM TV, έδειξε ότι το ακροδεξιό κόμμα μπορεί να πάρει 260-295 έδρες και να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

«Δεν αποκλείεται η αυτοδυναμία»

Η Εθνική Συσπείρωση, η οποία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, να μειώσει τη μετανάστευση και ν’ αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη, «όχι μόνο μπορεί να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία, αλλά και αυτοδυναμία 289 βουλευτών. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Brice Teinturier, ο αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η ευρεία -αλλά μάλλον διχασμένη- αριστερή συμμαχία, που έχει ως ισχυρότερη δύναμή της το κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» του βετεράνου ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, βρίσκεται στο 28%. Ο φιλελεύθερος πολιτικός συνασπισμός «Μαζί», του Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο 20%. .

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η κατανομή των εδρών, επειδή το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τ’ αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας, από τις οποίες πολλές είναι δύσκολες για προβλέψεις, ενώ ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσουν τακτικοί ελιγμοί και συμμαχίες που θα προκύψουν στο δεύτερο γύρο, προκειμένου να μπλοκαριστεί η Ακροδεξιά.

«Φυσικά και θέλω ν’ αποφύγω τα άκρα, ειδικά την Ακροδεξιά, το να μπορέσουν να νικήσουν», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός χώρας Γκάμπριελ Ατάλ. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει αποκαλέσει «ακραίες» τόσο την αριστερή όσο και την ακροδεξιά πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε την Πέμπτη (27/6) δήλωσε και ότι οι υποψήφιοι βουλευτές του «Μαζί» θα υποστήριζαν τους μετριοπαθείς αριστερούς υποψηφίους έναντι των ακροδεξιών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε παράλληλα τους ακροδεξιούς πολιτικούς αντιπάλους του γι’ «αλαζονεία», λέγοντας ότι «έχουν ήδη μοιράσει όλες τις κυβερνητικές θέσεις» και ότι αμφισβητούν τον συνταγματικό ρόλο του ως αρχιστράτηγου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. «Ποιοι είναι αυτοί που θα ερμηνεύσουν κατά το δοκούν το Σύνταγμά μας;», διερωτήθηκε.

Σενάρια… ακυβερνησίας

Εάν όμως η παράταξη της Μαρίν Λεπέν δεν καταφέρει τελικώς να εξασφαλίσει τις 289 έδρες της αυτοδυναμίας, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Ο ίδιος ο Ζορντάν Μπαρντελά έχει διαμηνύσει ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Με άλλα λόγια, εάν δεν εξασφαλίσει τις 289 έδρες που απαιτούνται, τότε είτε θα επιχειρήσει να τις συμπληρώσει βρίσκοντας κυβερνητικούς εταίρους (ενδεχομένως στις τάξεις του κόμματος των Ρεπουμπλικανών του Ερίκ Σιοτί) είτε θα παραδώσει την όποια «εντολή» στον δεύτερο που όλα δείχνουν ότι θα είναι το αριστερό-κεντροαριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν, όμως, στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο περί τις 210 έδρες, κι αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Τι θα μπορούσε να κάνει άραγε, σε μια τέτοια περίπτωση, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο; Να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας; Να αναζητήσει άλλες κυβερνητικές συμπράξεις; Τα νούμερα, σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται να βγαίνουν. Συν τοις άλλοις, η γαλλική Αριστερά (ειδικά, δε, εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν) δεν φημίζεται για τη συνοχή της, ενώ οι δυνάμεις που τη συναποτελούν έχουν προλάβει ήδη να διαφωνήσουν και για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Κυβέρνηση εθνικής νεότητας

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, οι εξελίξεις, αν και αδιέξοδες, αρχίζουν να αποκτούν διαστάσεις… διεξόδου για τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ένα μετεκλογικό αδιέξοδο μπορεί να επέτρεπε στον Γάλλο πρόεδρο να «αποκηρύξει» τους νικητές των βουλευτικών εκλογών ως δυνάμεις που «δεν μπορούν να σταθούν, πρακτικά, στο ύψος των περιστάσεων». Κατ’ αντιδιαστολή, ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε, σε μια τέτοια περίπτωση, να αυτοπροβληθεί ως παράγοντας «κυβερνησιμότητας», ενδεχομένως ανακτώντας μέρος της χαμένης αξιοπιστίας του…

Εάν η Εθνική Συσπείρωση και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να «δώσει τη λύση» σχηματίζοντας μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» («προσωπικοτήτων» ή «τεχνοκρατών») η ατζέντα της οποίας θα ήταν όμως εκ των πραγμάτων περιορισμένη ώστε να μπορεί να επιβιώσει απέναντι σε ένα ενδεχομένως εχθρικό κοινοβούλιο.

Ένας άλλος κίνδυνος

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η Γαλλία δεν μπορεί να ξαναπάει σε βουλευτικές εκλογές πριν από το καλοκαίρι του 2025, όπερ σημαίνει ότι το όποιο κυβερνητικό κενό θα πρέπει κάπως να καλυφθεί, ενδεχομένως ακόμη και μέσα από μια πολύμηνη διαιώνιση της νυν κυβέρνησης ως «υπηρεσιακής».

Όλα αυτά θα αποτελούσαν ωστόσο, επί της ουσίας, απόπειρες διαχείρισης της ήττας εκ μέρους του 46χρονου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ρίσκαρε πολλά με την επιλογή του να βάλει τη Γαλλία σε τροχιά πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Μια κυβέρνηση «τεχνοκρατών» θα διέτρεχε, πάντως, και έναν άλλον κίνδυνο, καθώς θα μπορούσε να ρίξει κι άλλο νερό στον μύλο της ανόδου του εθνολαϊκιστικού λαϊκισμού εν όψει των προεδρικών του 2027, αποτρέποντας μεν μια πρωθυπουργοποίηση του Ζορντάν Μπαρντελά εν έτει 2024 αλλά στον βωμό της μελλοντικής προεδροποίησης της ιδίας της Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: in.gr / Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα