Διεθνή

Εκλογές στη Γαλλία: Νίκη της Λεπέν δείχνουν τα exit poll

Στην τρίτη θέση το κόμμα του Μακρόν.

Parallaxi
εκλογές-στη-γαλλία-νίκη-της-λεπέν-δείχ-1181175
Parallaxi

Νίκη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν δείχνει το πρώτο exit poll από τις εκλογές στη Γαλλία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς.

Οι εκλογές στη Γαλλία είχαν αρκετά μεγάλη συμμετοχή, κάτι που καταγράφηκε και σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά που είχαν καταγραφεί στην αντίστοιχη διαδικασία του 2022.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι σχεδόν ένας στους τρεις ψηφοφόρους επέλεξε το κόμμα της Λεπέν, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώθηκε και στα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βελγική ιστοσελίδα Le Libre, ο Εθνικός Συναγερμός συγκεντρώνει 33-34%, 29-30% το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και 21-23% το κόμμα του προέδρου της Γαλλίας.

Γαλλία: Τα πρώτα πιο ασφαλή θα γίνουν γνωστά κατά τις 21:00

Τα πρώτα exit polls φαίνεται να επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της Εθνικής Συσπείρωσης στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όπως είχε αποτυπωθεί από τις δημοσκοπήσεις. Οι εκτιμήσεις αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν στις 9 το βράδυ, όταν κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με διάφορα ινστιτούτα που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Λεπέν θα μπορούσε να έχει κερδίσει μεταξύ 33,5% και 34,5% των ψήφων.

Η συμμαχία των αριστερών του Νέου Λαϊκού Μετώπου φαίνεται ότι πράγματι θα καταλάβει τη δεύτερη θέση, ενώ ο Μακρόν δέχεται ένα μεγάλο -αν και αναμενόμενο- «χτύπημα».

Πηγή: ieidiseis
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα