Εκλογές στην Ισπανία: Μεγάλο ποσοστό Ισπανών πήγε στις κάλπες παρά τον καύσωνα
Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 8 το βράδυ τοπική ώρα - Ανησυχία για το αποτέλεσμα
Τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι από το πρωί στραμμένα στην Ισπανία, όπου οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Θα καταφέρει το ακροδεξιό κόμμα Vox να έχει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της μεγαλύτερης χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου ως εταίρος της νέας κυβέρνησης συνασπισμού που θα κληθεί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, να σχηματίσει το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα (ΡΡ);
Ή το τελευταίο δευτερόλεπτο ο μεγάλος επιζών, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στην κυβέρνηση με τη συνδρομή της συμμαχίας των κομμάτων της αριστεράς Sumar;
Μέχρι αυτή τη ώρα παρά τη μεγάλη ζέστη οι Ισπανοί οδεύουν αθρόα τις κάλπες αποδεικνύοντας ότι ξέρουν και οι ίδιοι πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές για τη χώρα τους. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το ποσοστό της συμμετοχής έως τις 2 το μεσημέρι ήταν 40.5%, όταν στην προηγούμενη αναμέτρηση 2019 την ίδια ώρα ήταν 37,9%.
Μεγάλη συμμετοχή στις κάλπες
Να σημειωθεί ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια από τους συνολικά 37,7% ψηφοφόρους έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο, ένας αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 8 το βράδυ τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδας).
«Το μόνο που μπορώ να ζητήσω είναι η υψηλότερη δυνατή προσέλευση και η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτή την ψηφοφορία θα είναι ισχυρή, ώστε η Ισπανία να προχωρήσει για άλλα τέσσερα χρόνια», ήταν το μήνυμα του Σάντσεθ αμέσως μόλις έριξε την ψήφο του σήμερα το πρωί.
Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, που έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών και διεθνών προσωπικοτήτων που δημοσιεύσαν επιστολή υπέρ της προσπάθειας του, δεν αμέλησε να τονίσει ότι οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και όλη την Ευρώπη.
Στο ίδιο κλίμα και με φόντο τη δήλωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι του νεοφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας ότι «έφτασε η ώρα των πατριωτών στην Ισπανία», καθοδόν προς τις κάλπες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2024, η Γιολάντα Ντίας που ηγείται της συμμαχίας των 15 αριστερών ομάδων Sumar είπε λίγο αφότου έριξε την ψήφο της ότι «σήμερα αποφασίζεται το μέλλον της Ισπανίας και της Ευρώπης για την επόμενη 10ετία».
Το Λαϊκό κόμμα και το ακροδεξιό Vox
Με τον αέρα της νίκης πριν ακόμα την κατοχυρώσει ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό του Λαϊκού κόμματος κάλεσε όλους τους Ισπανούς να προσέλθουν στις κάλπες παρά τον καύσωνα που επικρατεί στην χώρα, τονίζοντας ότι η επιλογή που έχουν είναι ανάμεσα στον αποτυχημένο Σάντσεθ και μια δυνατή Ισπανία.
Ο Σαντιάγκο Αμπασκάλ του Vox περιμένει απλά το αποτέλεσμα της καταμέτρησης των ψήφων, που αν συμφωνεί με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών θα είναι ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας στην Ισπανία.
Συγκεκριμένα η τελευταία δημοσκόπηση της El Pais το Λαϊκό κόμμα φαίνεαινα καταλαμβάνει 142 έδρες, οι Σοσιαλιστές 108 έδρες, το ακροδεξιό Vox 35 έδρες και η αριστερή συμμαχία Sumar μόλις 34 έδρες.
Νωρίτερα δημοσκόπηση της Ipsos για την καταλανική La Vanguardia είχε συμπεράνει ότι η οικονομία ήταν το σημαντικότερο ζήτημα για τους ψηφοφόρους, με το 31% των ερωτηθέντων να την τοποθετούν στην κορυφή της λίστας τους. Ακολουθούσε η ανεργία με ποσοστό 10% και η υγειονομική περίθαλψη με 9%. Η μετανάστευση, ένα από τα αγαπημένα σημεία συζήτησης του Vox, ήταν το πιο σημαντικό ζήτημα για μόλις 2% των ερωτηθέντων.
Η ανησυχία των Βρυξελλών
Το αποτέλεσμα θα βαρύνει σημαντικά στην Ευρώπη, που καταγράφει και αδυνατεί να χωνέψει την συνεχή άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Αυστρία και φυσικά την είσοδο της στην κυβέρνηση της Φιλανδίας και στη βουλή της Ελλάδας.
Αν μέχρι το τέλος της σημερινής μέρας επιβεβαιωθούν οι προαναφερθείσες προβλέψεις, τότε η ακροδεξιά θα έχει ήδη παρεισφρήσει και μέσα στο αρχηγείο των Βρυξελλών, αφού η Ισπανία κρατά την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι την αλλαγή του έτους.