Εκτροφή γούνας: Σε ποιες χώρες απαγορεύεται, τι ισχύει με την Ελλάδα
Πώς τα καταφέρνουν οι ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις εισαγωγές και εξαγωγές γούνας;
Η υποστήριξη για την εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ευρώπη μειώνεται, με ένα ψήφισμα πολιτών να συγκεντρώνει αρκετές υπογραφές για μια πιθανή αλλαγή του νόμου.
Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην απαγόρευση των εκτροφείων γούνας χάρη σε μια αίτηση πολιτών.
Έχοντας πλέον συγκεντρώσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών χωρίς Γούνα (ECI) έχει ξεπεράσει κατά πολύ την υποστήριξη που απαιτείται για μια πιθανή αλλαγή του νόμου.
Η αναφορά, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη μιας πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της διατήρησης και θανάτωσης ζώων με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή γούνας, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (14 Ιουνίου) προς εξέταση.
Η δημοτικότητα της γούνας μειώνεται τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αξία των εισαγωγών γούνας στην ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από 60% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την οργάνωση για την προστασία των ζώων Four Paws.
Πώς τα καταφέρνουν οι ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις εισαγωγές και εξαγωγές γούνας;
Ποια ευρωπαϊκή χώρα παράγει την περισσότερη γούνα;
Μαζί με την Κίνα, η Ευρώπη είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γούνας στον κόσμο, αν και ο κλάδος βρίσκεται σε πτώση από το 2014.
Στην Ευρώπη, η ετήσια παραγωγή μινκ μειώθηκε από 45 εκατομμύρια το 2014 σε περίπου 12 εκατομμύρια το 2021, αναφέρει το λόμπι προστασίας των ζώων Eurogroup for Animals με έδρα τις Βρυξέλλες.
Η Φινλανδία και η Πολωνία είναι οι χώρες της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτροφείων γούνας.
Η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εισαγωγής γούνας στην Ευρώπη είναι η Φινλανδία, αν και ένα σημαντικό ποσοστό των εισαγωγών της επανεξάγεται σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση για την προστασία των ζώων Humane Society International (HSI), η αξία των εξαγωγών γούνας της χώρας ανήλθε σε 126 εκατ. ευρώ το 2021, από 477 εκατ. ευρώ το 2013.
Η Φινλανδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλεπούδων (κυρίως «μπλε» αλεπούδων) και σκύλων ρακούν, με παραγωγή 900.000 γουναρικών αλεπούς το 2021, από 2,53 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Φινλανδικής Ένωσης Εκτροφέων Γούνας (FIFUR).
Η Πολωνία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εκτροφέας βιζόν, έχοντας παράγει 4,5 εκατομμύρια γούνες το 2021. Η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Ισπανία αποτελούν την υπόλοιπη πρώτη πεντάδα, αφού τα κρούσματα COVID-19 σε φάρμες ανάγκασαν τους Δανούς κτηνοτρόφους να προβούν σε σφαγή του ζωικού τους κεφαλαίου.
Τον Δεκέμβριο, η Δανία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να άρει την προσωρινή απαγόρευση της εκτροφής βιζόν και να εισάγει 10.000 βιζόν από τη Φινλανδία, την Ισλανδία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Ισπανία για να ξεκινήσει φέτος ένα νέο πρόγραμμα αναπαραγωγής για τις φάρμες γούνας.
Οι εξαγωγές εκτρεφόμενων γουναρικών της ΕΕ προς τρίτες χώρες προορίζονται κυρίως για την Καμπότζη, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη. Η Τουρκία είναι επίσης σημαντικός καταναλωτής γούνας.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την εκτροφή γούνας;
Η εκτροφή γούνας έχει απαγορευτεί σε 19 ευρωπαϊκές χώρες, 14 από τις οποίες είναι κράτη μέλη της ΕΕ.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πολιτικές συζητήσεις για την απαγόρευση διεξάγονται επίσης στη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, σύμφωνα με την HSI.
Η Αγγλία και η Ουαλία ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν την απαγόρευση της εκτροφής σε φάρμες το 2003. Η Λετονία ήταν η τελευταία που θέσπισε απαγόρευση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ενώ η Ελβετία και η Γερμανία δεν έχουν θεσπίσει απαγορεύσεις, οι αυστηροί νόμοι για την καλή διαβίωση των ζώων έχουν κλείσει όλες τις φάρμες γούνας σε αυτές τις χώρες.
Ομοίως στη Σουηδία, οι αυστηρότερες απαιτήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων οδήγησαν στη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων αλεπούς και τσιντσιλά- η προσωρινή απαγόρευση της χώρας για την εκτροφή μινκ καταργήθηκε το 2022 με ορισμένους περιορισμούς.
Η Ουγγαρία έχει απαγορεύσει την εκτροφή μινκ, αλεπούδων, νυφίτσας και coypu για γούνα για λόγους καλής μεταχείρισης των ζώων και δημόσιας υγείας.
Παρόλο που η Δανία πρόκειται να επιστρέψει στην εκτροφή μινκ, η χώρα έχει απαγορεύσει την εκτροφή αλεπούδων και την κατασκευή νέων εκτροφείων ρακούν σκύλων.
Η απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων θα τεθεί σε ισχύ και στη Νορβηγία το 2025.
Το σχέδιο της Βουλγαρίας να απαγορεύσει την εκτροφή και την εισαγωγή βιζόν ανεστάλη τον περασμένο Αύγουστο μετά από προσφυγή.
Σχεδιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο να απαγορεύσει τις εισαγωγές γούνας;
Πέρυσι, κυκλοφόρησαν φήμες ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να υπαναχωρήσει από την υπόσχεσή της να απαγορεύσει την εισαγωγή γούνας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) διόρθωσε αυτές τις αναφορές, λέγοντας ότι η μελλοντική νομοθεσία για την απαγόρευση των εισαγωγών γούνας και φουά γκρα δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά αντιμετωπίζει έλλειψη προόδου λόγω του περιορισμένου κοινοβουλευτικού χρόνου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ιστορικά ηγέτης στα δικαιώματα των ζώων, καθώς έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε την εκτροφή γούνας για ηθικούς λόγους το 2003. Ωστόσο, η χώρα εισήγαγε γούνα αξίας περίπου 55 εκατομμυρίων λιρών (62 εκατ. ευρώ) το 2019, σύμφωνα με τον βρετανικό φιλανθρωπικό συνασπισμό Wildlife and Countryside Link.
Ωστόσο, καθώς οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για την καλή διαβίωση των ζώων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, η ζήτηση για προϊόντα γούνας μειώνεται.
Υπάρχει ισχυρή δημόσια υποστήριξη για την απαγόρευση της πώλησης γούνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πάνω από 1,1 εκατομμύρια υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το DEFRA, ενώ δημοσκόπηση του Απριλίου 2022 δείχνει ότι το 77% των Βρετανών ψηφοφόρων πιστεύει ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει την εισαγωγή ζωικών προϊόντων όπως η γούνα.
Έχει απαγορευτεί σε κάποια χώρα το εμπόριο γούνας;
Στην ΕΕ, η εισαγωγή και το εμπόριο δερμάτων φώκιας και γουναρικών σκύλων και γατών έχει απαγορευτεί από το 2009. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης περιορισμούς στην εισαγωγή γούνας από κατοικίδιες γάτες και σκύλους, από εμπορικά κυνήγια φώκιας και από άγρια ζώα που παγιδεύονται για τη γούνα τους.
Ωστόσο, η πώληση γούνας γενικά παραμένει νόμιμη σε όλη την Ευρώπη. Το 2021, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε την πώληση γούνας. Στις ΗΠΑ, ορισμένες πόλεις και πολιτείες έχουν επιβάλει τις δικές τους απαγορεύσεις, όπως η Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, η Χαβάη, η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη, το Όρεγκον και το Ρόουντ Άιλαντ.
Ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων ζητούν την καθολική απαγόρευση στην ΕΕ της εκτροφής και των πωλήσεων γούνας, επικαλούμενες την καλή διαβίωση των ζώων, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τις οικονομικές ανησυχίες.
Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών Fur Free Europe έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο υπογραφές.
Πηγή: euronews.gr