Διεθνή

Ελπίδες για τριήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

58 όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ

Parallaxi
ελπίδες-για-τριήμερη-παράταση-της-εκε-1072508
Parallaxi

Λίγες ώρες απομένουν πριν τη λήξη της 4ήμερης εκεχειρίας, που ξεκίνησε την Παρασκευή στη Γάζα και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και των χωρών που εκτελούν τη διαμεσολάβηση συνεχίζονται πυρετωδώς.

Οι τελευταίες πληροφορίες του Al Jazeera αναφέρουν πως το «κόλλημα» που εμποδίζει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και πέμπτο 24ωρο είναι κάποιες ανησυχίες σχετικά με τα ονόματα και τον αριθμό τόσο των ομήρων και όσο και των φυλακισμένων που θα απελευθερωθούν.

Το σίγουρο είναι πως οι διαμεσολαβητές της συμφωνίας – Αίγυπτος, Κατάρ, ΕΕ και Ηνωμένες Πολιτείες – επιθυμούν να επιμηκυνθεί η εκεχειρία ώστε να γυρίσουν στις οικογένειές τους περισσότεροι όμηροι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι λίστες των ομήρων από τη Χαμάς έχουν σταλεί νωρίτερα στο Ισραήλ και εξετάζονται από την αρμόδια επιτροπή, από την άλλη πλευρά το Ισραήλ έχει στείλει τη λίστα των ατόμων που βρίσκονται προ των πυλών της αποφυλάκισης από ισραηλινές φυλακές.

«Φαίνεται ότι και η σημερινή μέρα θα κυλήσει ομαλά» επισήμανε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης. Όπως είπε, πρόκειται να απελευθερωθούν 8 παιδιά και 3 ή 4 γυναίκες.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να παραταθεί η τετραήμερη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ο υπ. Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Αλ Μαλίκι σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε πως η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί «για μία, δύο ή τρεις ημέρες», τονίζοντας όμως πως κανείς δεν γνωρίζει να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα.

Πόσοι όμηροι έχουν επιστρέψει στη Γάζα – Ποιοι Παλαιστίνιοι αφέθηκαν ελεύθεροι

Η συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ των δύο πλευρών είναι μία πολύπλοκη διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, στην οποία εμπλέκονται πολλά μέρη. Μέχρι στιγμής, έχουν αφεθεί ελεύθεροι 58 όμηροι που κρατούνταν στη Γαζα και 117 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βγήκαν από τη φυλακή.

Οι όροι της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς, η οποία λήγει τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, προβλέπουν την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς, 39 Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής

Σε αντάλλαγμα, 117 Παλαιστίνιοι έχουν απελευθερωθεί από τις ισραηλινές φυλακές

Ένας άλλος όμηρος, ο Ρωσοϊσραηλινός Roni Krivoi απελευθερώθηκε επιπλέον από τη Χαμάς την Κυριακή – οπότε η απελευθέρωσή του δεν έγινε σε αντάλλαγμα για τρεις Παλαιστίνιους. Ενώ ένας τέταρτος διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Παράλληλα, ένας Φιλιππινέζος και 17 Ταϊλανδοί όμηροι απελευθερώθηκαν, μετά από ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.

Τρεις Ισραηλινοί όμηροι είχαν ήδη απελευθερωθεί πριν από τη συμφωνία αυτή που άρχισε την περασμένη Παρασκευή, ενώ ένας τέταρτος διασώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Η φονική έκρηξη στο νοσοκομείο αλ-Άχλι οφειλόταν πιθανόν σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων

Η φονική έκρηξη, που συγκλόνισε τον περασμένο μήνα το νοσοκομείο αλ-Άχλι στη Λωρίδα της Γάζας, οφειλόταν πιθανόν σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η έκρηξη, που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους στο Αραβικό Νοσοκομείο αλ-Άχλι στις 17 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα, ήταν αποτέλεσμα ενός αυτοπροωθούμενου πυρομαχικού, όπως αυτά που χρησιμοποιούν εν γένει παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις», το οποίο έπληξε το χώρο του νοσοκομείου, ανέφερε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ η εν λόγω οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη δήλωση αναφέρεται πως χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να προσδιοριστεί ποιός εκτόξευσε τη ρουκέτα και αν παραβιάσθηκε το δίκαιο του πολέμου.

«Τα θύματα και οι οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν ενώ αναζητούσαν την ασφάλεια στο νοσοκομείο αξίζουν να υπάρξει πλήρης διερεύνηση για να προσδιοριστεί τι συνέβη και ποιος ευθύνεται», ανέφερε η Άιντα Σόγιερ του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Μια εβδομάδα μετά την έκρηξη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει πως οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και εμπειρογνώμονες στα όπλα είπαν ότι αυτή προκλήθηκε πιθανόν από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο.

Το Ισραήλ είχε υποστηρίξει πως το νοσοκομείο επλήγη από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα αεροφωτογραφίες, ηχογραφήσεις και βίντεο για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους.

Σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς υγειονομική αρχή στη Γάζα, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από την έκρηξη. Το HRW δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αυτούς τους αριθμούς.

Πηγή: ieidiseis.gr / ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα