Διεθνή

Εμανουέλ Μακρόν: Όμηρος ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα

Ο πρέσβης Σιλβέν Ιτέ «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω» τόνισε ο Μακρόν.

Parallaxi
εμανουέλ-μακρόν-όμηρος-ο-γάλλος-πρέσβ-1042583
Parallaxi

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα έχει τεθεί σε καθεστώς «ομηρίας» από τη στρατιωτική χούντα και ο Γάλλος διπλωμάτης τρέφεται μόνο με «στρατιωτικές μερίδες».

Αξιωματικοί του στρατού ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ. Η χούντα διέταξε την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στα τέλη Αυγούστου, αφού το Παρίσι αρνήθηκε να συμμορφωθεί με ένα τελεσίγραφο που απαιτούσε την αποχώρησή του. Το Παρίσι συνεχίζει να αντιτίθεται στην απέλαση, υποστηρίζοντας ότι η χούντα δεν έχει εξουσία για να βασίσει ένα τέτοιο αίτημα.

«Στον Νίγηρα, ενώ σας μιλάω, έχουμε έναν πρεσβευτή και μέλη της διπλωματικής αποστολής που κυριολεκτικά κρατούνται όμηροι στη γαλλική πρεσβεία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εμποδίζουν την παράδοση τροφίμων. Τρώει στρατιωτικές μερίδες», είπε ο Μακρόν, σε ένα υπαινιγμό για τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαζούμ.

Ο πρέσβης Σιλβέν Ιτέ «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω, έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και δεν του επιτρέπουν την πρόσβαση σε τροφή», τόνισε ο Μακρόν.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο επαναπατρισμό του πρέσβη, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε: «Θα πράξω ό,τι συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο Μπαζούμ γιατί αυτός είναι η νόμιμη εξουσία και συνομιλώ μαζί του καθημερινά».

Ο Μπαζούμ εξακολουθεί να θεωρείται από τη Γαλλία ο νόμιμος αρχηγός κράτους του Νίγηρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα