Ένα ναρκωτικό εξαιρετικό για ζώα αλλά εφιαλτικό για τους ανθρώπους
Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η ξυλαζίνη για τον άνθρωπο;
Η Πένυ, μια 3χρονη φοράδα, πάλευε να φάει και είχε σημάδια πονόδοντου. Υποβλήθηκε σε εξέταση και φάνηκε ότι χρειαζόταν, μεταξύ άλλων, εξαγωγή δύο δοντιών, διαδικασία που απαιτούσε να ανοίξουν τα σαγόνια της με συγκεκριμένο τρόπο.
Για να προστατεύσει την Πένυ από τον πόνο και για να αποφύγει πιθανή κλωτσιά της, ο Μπόιντ Σπράτλινγκ, ο κτηνίατρος της Πένυ, της έδωσε μια δόση ξυλαζίνης, ένα κοινό ηρεμιστικό για ζώα. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο μακρύς λαιμός της έπεσε. 45 λεπτά αργότερα, όταν έγινε η οδοντιατρική επέμβαση, η Πένυ βγήκε από την κλινική στη Νεβάδα.
Για τον Σπάρτλινγκ, η ξυλαζίνη είναι ένα ζωτικής σημασίας αναλγητικό και ηρεμιστικό, το οποίο χρησιμοποιεί επίσης περιστασιακά σε βοοειδή, για επεμβάσεις όπως καισαρική τομή σε αγελάδες και τραυματισμούς του πέους σε ταύρους. Είναι επίσης βασική για τους κτηνιάτρους του ζωολογικού κήπου.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το φάρμακο φαίνεται να αποκτά πρόσθετη χρήση: Έχει μετατραπεί πλέον σε ένα φτηνό και εθιστικό ναρκωτικό για ανθρώπους.
Όλα τα παραπάνω περιγράφει σε κείμενό του στους New York Times o Jan Hoffman και σοκάρει.
Πόσο επικίνδυνη είναι όμως η ξυλαζίνη για τον άνθρωπο;
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συνδυασμός ξυλαζίνης- φεντανύλης, γνωστός στο εμπόριο ναρκωτικών ως «tranq dope», είναι απειλητικός για τη ζωή και καταστέλλει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Ακόμα, ενδέχεται να προκαλέσει σκούρα, χημικά τραύματα στη σάρκα που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε ακρωτηριασμό.
Τι άλλο σημειώνει η ίδια πηγή:
Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών δήλωσε πριν από λίγους μήνες ότι το 2022, είχε εντοπίσει το φάρμακο σχεδόν στο ένα τέταρτο των κατασχεθέντων δειγμάτων φαιντανύλης σε 48 πολιτείες.
Το Γραφείο Εθνικής Πολιτικής Ελέγχου Ναρκωτικών του Λευκού Οίκου είχε χαρακτηρίσει αυτό το μείγμα ναρκωτικών ως «αναδυόμενη απειλή». Η αντιμετώπιση της απειλής αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση.
Επί του παρόντος, η αστυνομία δεν μπορεί να συλλάβει ένα άτομο για πώληση ή διανομή ξυλαζίνης. Οι πόροι της για να εντοπίσει την παραγωγή είναι μέτριοι.
Την ίδια ώρα, οι κτηνίατροι φοβούνται πως εάν η ξυλαζίνη γίνει ελεγχόμενη ουσία, η πρόσβασή τους στο φάρμακο θα υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις.
«Όταν αρχίσαμε να βλέπουμε για πρώτη φορά στις ειδήσεις ότι η ξυλαζίνη αναμειγνύεται με φαιντανύλη, τρομοκρατηθήκαμε», είπε ο Σπάρτλινγκ, ο οποίος διατηρεί την ξυλαζίνη του σε ένα κλειδωμένο δοχείο.
Ορισμένοι ειδικοί έχουν διαφορετικές ανησυχίες. Φοβούνται ότι νέοι σκληροί περιορισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα φαινόμενο- “ντόμινο” που θα συμπεριλάμβανε ποινικές διώξεις εναντίον ατόμων με διαταραχές χρήσης ουσιών.
Nα σημειωθεί ότι η έγκριση ενός φαρμάκου για καταχώριση ως ελεγχόμενη ουσία μπορεί να γίνει είτε από το Κογκρέσο είτε από κοινού από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και την DEA.
Η ξυλαζίνη εγκρίθηκε από τον FDA για κτηνιατρικές διαδικασίες το 1972. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε πρόβατα, ελάφια, γάτες, σκύλους, αλλά και σε άλογα και βοοειδή.
Προηγούμενες δοκιμές σε ανθρώπους είχαν τερματιστεί επειδή το φάρμακο είχε οδηγήσει σε αναπνευστική καταστολή. Έτσι, οι κατασκευαστές δε ζήτησαν ποτέ έγκριση για ανθρώπινη χρήση.
Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν επαρκή κίνητρα για την έρευνα επιπτώσεών της στους ανθρώπους.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Economist έγραψε επίσης με το tranq dope. Όπως αναφέρει, το ναρκωτικό έφτασε και στην Αμερική. “Οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 2019, αυξάνοντας το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με τη φαιντανύλη από 3% τον Ιανουάριο εκείνου του έτους σε 11% τον Ιούνιο του 2022”, γράφει.
Σύμφωνα με τον Economist, το tranq dope εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τις αρχές ναρκωτικών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο Πουέρτο Ρίκο και, στα χρόνια που ακολούθησαν, κυκλοφορούσε εκεί και σε περιορισμένες περιοχές εντός της βορειοανατολικής Αμερικής, όπως η Φιλαδέλφεια. Το φάρμακο έχει πλέον εντοπιστεί σχεδόν σε κάθε πολιτεία της χώρας και, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), πιθανότατα αναμειγνύεται από τοπικούς παράγοντες.
Στο θέμα ρίχνει φως και το France 24, που γράφει χαρακτηριστικά:
“Η ξυλαζίνη προσθέτει μια νέα φρικτή τροπή στην κρίση των οπιοειδών που έχει σαρώσει τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το φάρμακο αναμιγνύεται ολοένα και περισσότερο με την εξαιρετικά εθιστική φαιντανύλη, συχνά εν αγνοία των χρηστών και προκαλεί μια φρικτή παρενέργεια: σάπια σάρκα και πληγές που δεν επουλώνονται”.
Παρακολουθήστε το σοκαριστικό ρεπορτάζ του France24 παρακάτω:
Η τραγική εμπειρία ενός χρήστη ναρκωτικών, όπως αυτή αποτυπώνεται στο newjerseymonitor.com:
Ο Τζόνι παλεύει με τον εθισμό του τόσο καιρό και λαμβάνει συχνά υπερβολική δόση.
Γνωρίζει καλά όλους τους εμπόρους ουσιών που εισχωρούν κρυφά στα ναρκωτικά για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά και τις επιθυμίες των πελατών τους.
«Θα σου πουλούσαν ζάχαρη αν μπορούσαν», είπε ο Τζόνι, που ζει στο Ατλάντικ Σίτι.
Έτσι, όταν οι έμποροι άρχισαν να αναμιγνύουν την ξυλαζίνη με τη φαιντανύλη για να σχηματίσουν ένα νοθευμένο φάρμακο του δρόμου γνωστό ως «tranq», άθελά του το δοκίμασε. Και δεν του άρεσε.
«Κάνεις μια δόση και απλώς καταρρέεις εκεί που είσαι. Όταν ξυπνάς, δε μπορείς να κουνηθείς», εξομολογήθηκε.
Η ξυλαζίνη εισήλθε για πρώτη φορά στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στις ΗΠΑ πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες. Αλλά δεν έπιασε ευρέως μέχρι τα τελευταία χρόνια, με τους ναρκομανείς του Νιου Τζέρσεϊ να το ξεκινούν για πρώτη φορά γύρω στο 2018.
Ακόμα και τώρα, δεν είναι τόσο πανταχού παρούσα – ή επικίνδυνη – όσο η φαιντανύλη, που αύξησε τους θανάτους από υπερβολική δόση.
Όπως ειπώθηκε πολλάκις παραπάνω, η ξυλαζίνη έχει συνδεθεί με φρικιαστικές, παρατεταμένες πληγές που, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ακρωτηριασμού, ακόμη και θανάτου.
Τέτοιες πληγές μαζί με τον λήθαργο που προκαλεί συνήθως η ξυλαζίνη, έχουν οδηγήσει ορισμένους να αποκαλούν το tranq «το ναρκωτικό των ζόμπι», γράφει το newjerseymonitor.com.
Πηγές: New York Times/Jan Hoffman, Economist, France 24, newjerseymonitor.com