Ένας μήνας φρίκης – «Νεκροταφείο παιδιών» η Γάζα

Πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους περισσότερα από 4.000 παιδιά

Parallaxi
ένας-μήνας-φρίκης-νεκροταφείο-παιδ-1078668
Parallaxi

Σε νέους ανελέητους βομβαρδισμούς στη Γάζα προχώρησε το Ισραήλ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, την ώρα που συνέχισε τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Πάνω από 10.000 είναι οι νεκροί στον ένα μήνα φρίκης μετά την επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να φτάσει σε απόφαση για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» αφού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.104.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις και έχει αποκόψει την πόλη της Γάζας από το νότιο τμήμα της Λωρίδας.

Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν σε νοσοκομεία και σε σχολεία τα οποία θεωρούν «νόμιμους στόχους», καθώς κατηγορούν τη Χαμάς ότι βρίσκει κάλυψη εκεί.

Τα ΗΑΕ θέλουν να οικοδομήσουν νοσοκομείο εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας

Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα πως σκοπεύουν να κατασκευάσουν νοσοκομείο εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατ’ εντολή του προέδρου των ΗΑΕ, του Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, απογειώθηκαν πέντε αεροσκάφη από το Αμπού Ντάμπι με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή του νοσοκομείου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το WAM.

Το υλικό που μετέφεραν επρόκειτο να εκφορτωθεί στην αιγυπτιακή πόλη Ας Αρίς και κατόπιν να μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Το νοσοκομείο αυτό 150 κλινών θα έχει διάφορες κλινικές και ειδικότητες, μεταξύ άλλων μονάδες εντατικής θεραπείας και παιδιατρική κλινική, διευκρίνισε το WAM. Κατά το πρακτορείο, η πρωτοβουλία αποτελεί έκφραση της ιστορικής υποστήριξης και αλληλεγγύης των ΗΑΕ προς τον παλαιστινιακό λαό.

Οργανώσεις αρωγής χαρακτηρίζουν καταστροφική την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πολλά νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν.

Ο βαθύτερος στόχος του Νετανιάχου για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται πως αποκάλυψε ποιος είναι ο βασικός του στόχος για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός εάν προηγουμένως δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς.

Ο κ. Νετανιάχου ο οποίος θέλει πάση θυσία την εξόντωση της Χαμάς, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στα σχέδια του για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ρωτήθηκεποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, με τον κ. Νετανιάχου να απαντά: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός σημείωσε πως επί της ουσίας το «Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα δείχνοντας έτσι τις πραγματικές του προθέσεις για το πως ευαγγελίζεται την πολιτική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη του πολέμου.

«Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.

Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Σε ό,τι αφορά (…) μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί–, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου στη συνέντευξη,

Αναφερόταν σε χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων «για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».

«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά –ανθρωπιστικά αγαθά– να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Οι ευθύνες για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου απάντησε «βεβαίως», «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει, και αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.

Κατάληψη στο Άγαλμα της Ελευθερίας από διαδηλωτές και οργανώσεις που ζητούν εκεχειρία

Εκατοντάδες Εβραίοι ακτιβιστές των ΗΠΑ κατέλαβαν ειρηνικά το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη για να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τερματισμό των γενοκτονικών βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά των αμάχων στη Γάζα.

Ντυμένοι με μαύρα μπλουζάκια που έφεραν τα συνθήματα «Οι Εβραίοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός τώρα», «Όχι στο όνομά μας», οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν πανό που έγραφαν «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί» και «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι ελεύθεροι» στη βάση του εμβληματικού ορόσημου της Νέας Υόρκης.

«Τα περίφημα λόγια της Εβραίας προγόνου μας Έμμα Λάζαρους που είναι χαραγμένα σε αυτό το μνημείο μας υποχρεώνουν να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους της Γάζας που λαχταρούν να αναπνεύσουν ελεύθερα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζέι Σάπερ της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη (JVP), διοργανωτής της συγκέντρωσης.

Η δήλωση παραθέτει το ποίημα του Λάζαρου «Νέος Κολοσσός», το οποίο είναι χαραγμένο στη βάση του αγάλματος ως ωδή στους μετανάστες των ΗΠΑ.

Πώς ζει η Νέα Υόρκη τον πόλεμο

Η Νέα Υόρκη, ένα χωνευτήρι πολιτισμών και σπίτι μεταναστών από όλο τον κόσμο, συγκλονίζεται τον τελευταίο μήνα από μονομαχίες υπέρ του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων διαδηλώσεων.

Η πόλη φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια αμερικανούς Εβραίους και εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανούς μουσουλμάνους και μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε βία που σχετίζεται με τη σύγκρουση.

Οι αμερικανοί εβραίοι αριστεροί και Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στο Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί ότι διαπράττει εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Καταγγέλλουν επίσης την άνευ όρων στήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ, χωρίς να κάνει έκκληση για εκεχειρία, αλλά μονάχα για ανθρωπιστικές παύσεις. Η ανθρωπιστική παύση σημαίνει να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια και μετά από λίγες μέρες να βομβαρδίσουν ξανά τους ίδιους ανθρώπους.

Απέτυχε ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταλήξει σε συμφωνία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστινίων, με τις ΗΠΑ να ζητούν «ανθρωπιστική παύση» και πολλούς άλλους να ζητούν «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

«Μιλήσαμε για ανθρωπιστικές παύσεις και μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό το θέμα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ανθρωπιστικές παύσεις δηλαδή διαλείμματα 1-2 ωρών και μετά πάλι ανελέητοι βομβαρδισμοί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες και ο ΟΗΕ κατάπαυση του πυρός

«Αλλά υπάρχουν διαφωνίες εντός του Συμβουλίου σχετικά με το αν αυτό είναι αποδεκτό».

Οι θέσεις του ΟΗΕ, της προεδρεύουσας Κίνας και των ΗΑΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να σταματήσει το «περιδίνηση της κλιμάκωσης» που ήδη λαμβάνει χώρα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και τη Συρία μέχρι το Ιράκ και την Υεμένη.

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο απαιτεί την προστασία των αμάχων και των υποδομών που είναι απαραίτητες για τη ζωή τους, παραβιάζεται σαφώς και τόνισε ότι «κανένα μέρος μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν είναι υπεράνω αυτών των νόμων».

Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση χωρίς όρους των ομήρων που πήρε η Χαμάς από το Ισραήλ στη Γάζα κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Η Κίνα, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο αραβικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο, συγκάλεσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας λόγω της «κρίσης της ανθρωπότητας» (crisis of humanity) στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε λιγότερο από έναν μήνα.

Η πρέσβειρα των ΗΑΕ Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι και τα 15 μέλη του Συμβουλίου «είναι πλήρως δεσμευμένα» (σ.σ. χρησιμοποίησε τον όρο engaged και όχι τον όρο committed) και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να προσπαθήσουν να μειώσουν τα χάσματα και να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ψήφισμα.

Συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστίνιους στην Τουλκαρέμ

Μαύρος καπνός φαίνεται πάνω από τον προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη, ενώ, σύμφωνα με το Al Jazeera, ακούγονται πυροβολισμοί.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην Τουλκαρέμ από τη Δευτέρα και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον εννέα θάνατοι τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των δύο Παλαιστινίων που πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό ισραηλινή κράτηση, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αραβικού Μέσου στη Ραμάλα, Ζέιν Μπασράβι.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα