Ενισχύονται εκπτωτικές αλυσίδες με ακόμη πιο χαμηλές τιμές
Στην Γερμανία.
Προσφέρουν σε χαμηλές τιμές καθαριστικά σπιτιού, αναλώσιμα γραφείου, υφάσματα, διακοσμητικά και αθλητικά είδη, ακόμα και παιχνίδια. Πρόκειται για εκπτωτικές αλυσίδες, οι οποίες έχουν στα ράφια και τα καλάθια όλων των ειδών τα προϊόντα, εκτός από τρόφιμα. Στη Γερμανία οι αλυσίδες αυτές, όπως Action, Woolworth, Tedi, Pepco και Kodi καταγράφουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές αυξήσεις στους τζίρους τους σε βάρος εκπτωτικών καταστημάτων όπως Lidl και Aldi.
Τα νέα στοιχεία της Consumer Panel Services (CPS), η οποία ανήκει στην γνωστή εταιρία σφυγμομετρήσεων YouGov, δείχνουν ότι μεταξύ του 2022 και του 2024, οι δαπάνες των γερμανών καταναλωτών σε εκπτωτικά χωρίς είδη διατροφής αυξήθηκε από 2,6 σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις των εκπτωτικών καταστημάτων με τρόφιμα, όπως η Aldi και τα Lidl μειώθηκαν από 4 σε 3,5 δισ. ευρώ.Ο τζίρος των εκπτωτικών καταστημάτων από πωλήσεις διαφόρων προϊόντων πλην τροφίμων έχει σχεδόν εξισωθεί.
Πώς εξηγείται αυτή η εξέλιξη; «Τα εκπτωτικά discounter χωρίς τρόφιμα διακρίνονται πλέον για τον επαγγελματισμό τους, μιας και κατάφεραν να καθιερωθούν στην αγορά», δηλώνει ο Κρίστιαν Κοχ, ειδικός σε ζητήματα λιανικού εμπορίου. «Αυτό που ξεκίνησαν Aldi και Lidl, τελειοποιείται τώρα από τους νέους παίκτες της αγοράς», λέει ο Βέρνερ Ράιναρτς, καθηγητής Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες, το καταναλωτικό κλίμα δεν έχει επανέλθει. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανικού Εμπορίου IFH, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν με φειδώ, αναζητώντας χαμηλές τιμές και προσφορές. Επόμενο είναι το αγοραστικό κοινό να στρέφεται στα εκπτωτικά χωρίς τρόφιμα.
Η ολλανδική αλυσίδα Action προσφέρει 1.500 είδη σε τιμή χαμηλότερη από ένα ευρώ, ενώ η Tedi και η Woolworth προσφέρουν, η καθεμιά, περισσότερα από 3.000 είδη με ένα ευρώ ή λιγότερο. «Η τιμή βρίσκεται στο προσκήνιο των αγορών», λέει ο Κάρστεν Κόρτουμ καθηγητής στο Δυαδικό Πανεπιστήμιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στο Χαϊλμπρόν.
Σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή, με την αλυσίδα Action έχει ξαναμοιραστεί η τράπουλα στην γερμανική αγορά. Ο τζίρος ανά κατάστημα είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν του ανταγωνισμού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Action διαθέτει στα καταστήματα λιγότερα προϊόντα από ό,τι η Woolworth, η Tedi η ή kik. Η ολλανδική εκπτωτική αλυσίδα διαθέτει 6.000 είδη στα καταστήματα, εκ των οποίων μόνο ένα 33% δεν είναι εποχικά. Κάθε εβδομάδα 150 νέα προϊόντα προστίθενται.
Σε αυτές τις χαμηλές τιμές, μπορούν οι εταιρείες να εγγυηθούν ότι η παραγωγή, κυρίως σε ασιατικές χώρες, γίνεται υπό αποδεκτές συνθήκες; Εφαρμόζουμε τον νέο νόμο για την αλυσίδα εφοδιασμού και ζητούμε από τους προμηθευτές μας να πληρούν τις ελ’αχιστες προδιαγραφές σε τομείς όπως η υγεία, η ασφάλεια, οι μισθοί και το ωράριο εργασίας, ανακοινώνει η αλυσίδα Action.
Οι εκπτωτικές αλυσίδες βρίσκονται σε τροχιά επέκτασης και σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά. Η Action διαθέτει σήμερα 2.700 καταστήματα στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα 550 στη Γερμανία. Στόχος της είναι να ανοίξουν έως και 1.400 νέα καταστήματα μέχρι το 2026. Η αλυσίδα Tedi έχει 1.900 από τα 3.200 καταστήματά της στη Γερμανία. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να αυξηθούν τα καταστήματα σε 5.000. Η Woolworth θέλει επίσης να επεκταθεί. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 750 καταστήματα, τα περισσότερα από αυτά στη Γερμανία. Σε ολόκληρη την Ευρώπη η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει, τα επόμενα χρόνια, ένα δίκτυο καταστημάτων με περίπου 5.000 σημεία πώλησης. Αυτό είναι πάνω κάτω ο στόχος και για την αλυσίδα kik, η οποία διαθέτει σήμερα 4.200 καταστήματα, εκ των οποίων τα 2.400 στη Γερμανία.
Για να αντεπιτεθούν οι εκπτωτικές αλυσίδες τροφίμων αναζητούν την κατάλληλη στρατηγική αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Ένα διόλου εύκολο εγχείρημα. Τον περασμένο Ιούλιο η Lidl επιτέθηκε κατά μέτωπο στην Action σε διαφημιστικό, στο οποίο συνέκρινε την ποιότητα του δικού της λευκού ακρυλικού χρώματος με εκείνο της Action. H τιμή ήταν πανομοιότυπη, αλλά προφανώς η Lidl ήθελε να δείξει ότι το δικό της προϊόν είναι ανώτερο. Ειδικοί του λιανεμπορίου είναι πεπεισμένοι ότι η Lidl βγήκε τελικά χαμένη από το διαφημιστικό, διότι με αυτό τον τρόπο αναβάθμισε στην ουσία την αλυσίδα Action, δηλώνει ο Κάρστεν Κόρτουμ.
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος