Διεθνή

Εννιά στους 10 Αμερικανούς θεωρούν ρατσισμό και αστυνομική βαρβαρότητα τα κύρια προβλήματα της χώρας

Σύμφωνα με μεγάλη διαδικτυακή έρευνα

Parallaxi
εννιά-στους-10-αμερικανούς-θεωρούν-ρατσ-622830
Parallaxi

 

Εικόνα: Unsplash

Εννιά στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν πως τα βασικά προβλήματα της χώρας τους είναι ο ρατσισμός και η αστυνομική βία, σύμφωνα με νέα έρευνα της Guardian και του Opinium. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η κοινή γνώμη δεν συμφωνεί με τις απόψεις και τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κατηγορηθεί για πρόκληση φόβου τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού  και του «Black Lives Matter» που έπληξαν τις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τον Μάιο. Η έρευνα που έγινε σε 2.000 Αμερικανούς πολίτες μεταξύ 19 με 24 Ιουνίου, έδειξε πως ο Τραμπ φαίνεται να μην έχει «συγχρονιστεί» με την κατάσταση επί του θέματος. Το 91% των Αμερικανών πιστεύει πως ο ρατσισμός είναι πρόβλημα στην Αμερική, ενώ το 72% θεωρεί πως είναι το πιο σημαντικό. Αντίστοιχα, το 89% των πολιτών θεωρεί πως η αστυνομική βία είναι πρόβλημα για την Αμερική, ενώ το 65% το θεωρεί το σημαντικότερο. Οι απόψεις αυτές διαφέρουν από την μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη. Τέσσερις στους πέντε νέους θεωρούν τον ρατσισμό  το σημαντικότερο πρόβλημα για την αμερικανική κοινωνία. Από την άλλη μεριά, οι άνω των 55 ετών συχνά ταυτίζονται με τις απόψεις και τις κινήσεις  του Τραμπ επί του θέματος.

Εικόνα: Unspl

Τον περασμένο μήνα, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα  για να διαλύσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Λαφαγιέτ έξω από τον Λευκό Οίκο, ώστε ο Τραμπ να μπορεί να κάνει μια φωτογραφία έξω από μια ιστορική εκκλησία.

Η έρευνα του Opinium έδειξε ότι περισσότεροι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν παρά εγκρίνουν την απάντηση του Τραμπ  στις διαμαρτυρίες. Επτά στους 10 (70%) εκείνων που ψήφισαν τον Τραμπ το 2016 υποστηρίζουν τις ενέργειές του: το 70% εγκρίνει ενώ το 14% απορρίπτει.

Εικόνα: Unsplash

Οι διαδηλώσεις του Black Lives Matter κορυφώθηκαν στις 6 Ιουνίου με μισό εκατομμύριο ανθρώπους να διαμαρτύρονται σε σχεδόν 550 μέρη σε ολόκληρη την Αμερική, ανέφεραν οι New York Times εκείνη την εβδομάδα, τονίζοντας πως μπορεί να είναι το μεγαλύτερο κίνημα στην ιστορία του έθνους.

Υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το εάν αυτό θα αποδειχθεί μια στιγμή ή ένα κίνημα με πιο διαρκή αντίκτυπο από τις διαμαρτυρίες του παρελθόντος. Η έρευνα του Opinium δείχνει πως τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 18-34 είναι πιο αισιόδοξα και θεωρούν πως το κίνημα Black Lives Matter  θα οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή.

Περίπου το 9%  του κόσμου έχουν βγει στον δρόμο  για να διαμαρτυρηθούν. Το  12% των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών εμπνεύστηκαν από το κίνημα.  Οι περισσότεροι Αμερικανοί δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν το Black Lives Matter (ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το πόσοι κάνουν δημοσιεύσεις).

Ο Ντόναλντ Τραμπ χρησημοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις ως «άμυνα» και ο κόσμος φαίνεται να μην συμφωνεί με αυτή την κίνηση.  Τρία στα τέσσερα άτομα (76%) πιστεύουν ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι καλοί άνθρωποι, αλλά υπάρχουν μερικά «διαμάντια». Περισσότεροι από ένας στους 10 (13%) έχουν την αντίθετη άποψη: Οι περισσότεροι αστυνομικοί είναι κακοί άνθρωποι, αλλά υπάρχουν μερικοί καλοί.

Εικόνα: Unsplash

Με την αστυνομική μεταρρύθμιση να βρίσκεται σε καθυστέρηση στο Κογκρέσο, η Opinium διαπίστωσε ότι τα πιο ευρέως υποστηριζόμενα μέτρα είναι:

-Διερεύνηση όλης της χρήσης θανατηφόρας βίας από την αστυνομία

-Απαγόρευση της αστυνομικής χρήσης αντικειμένων βίας στον λαιμό

-Δημοσιοποίηση των αρχείων αστυνομικής συμπεριφοράς

-Προτροπή για την δράση των αστυνομικών με πιο ειρηνικές διαδικασίες (αποκλιμάκωση)

-Απαίτηση  από τους αξιωματικούς να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις αντί θανάσιμης βίας όταν είναι δυνατόν

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο ένας στους τέσσερις (24%) των Αμερικανών δηλώνει ότι συμφωνεί με την «αποδυνάμωση της αστυνομίας» και περισσότεροι από τους μισούς (58%) διαφωνούν. Ένας στους τρεις (32%) δηλώνει ότι εγκρίνει την ανακατεύθυνση της χρηματοδότησης των αστυνομικών υπηρεσιών προς την εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και τα κοινωνικά προγράμματα της κοινότητας.

Οι σχολιαστές έχουν κάνει συγκρίσεις με την αναταραχή του 1968. Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων  του παρελθόντος θα ήταν περήφανοι για αυτό το τρέχον κίνημα και τις πρόσφατες διαμαρτυρίες. Περίπου το 39% πιστεύει ότι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δεν θα ήταν περήφανος, ενώ το 36% πιστεύει ότι θα ήταν. Οι Αμερικανοί είναι πιο σίγουροι ότι ο Malcolm X θα ήταν περήφανος για αυτό το κίνημα.

Η έρευνα διεξήχθη στο διαδίκτυο και σταθμίστηκε για να αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό ενηλίκων των ΗΠΑ σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία.

Πηγή: The Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα