Επικίνδυνη κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου
Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει 1,1 εκατ. ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα να απομακρυνθούν νότια για την ασφάλειά τους.
Η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό τροφοδοτούν τις ανησυχίες για τοπική κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.
Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο αλλά στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».
Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.
«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».
Η Τεχεράνη, χορηγός και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απηύθυνε άλλωστε προειδοποίηση σήμερα κατά ενδεχόμενης «διεύρυνσης της σύρραξης».
30 missiles launched by Lebanon towards Israel pic.twitter.com/020E1PDCpE
— Sprinter (@Sprinter99800) October 15, 2023
Ανησυχίες για νέο μέτωπο με την είσοδο της Χεζμπολάχ στον πόλεμο
Η αύξηση της ένταση δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη».
Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, χώρα εξουθενωμένη από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση – να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για «κλιμάκωση» και «πιθανή εμπλοκή του Ιράν» ενώ έχει προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μην λάβει μία «κακή απόφαση».
Η Γαλλία κάλεσε χθες τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή.
Τις πρώτες ημέρες της σύρραξης, η επέμβαση της Χεζμπολάχ παρέμεινε αρκετά περιορισμένη. Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ.
Ποια είναι η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ ( «Κόμμα του Θεού» στα αραβικά ) αποτελεί σιιτική ακραία ισλαμική παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο. Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία.
Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».
Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση.
Γάζα: 50 οικογένειες σβήστηκαν από το ληξιαρχείο
Τουλάχιστον 50 οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σβηστεί από το ληξιαρχείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Όλα τα μέλη των οικογενειών αυτών σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, ανέφερε το υπουργείο.
Στους 2.670 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασε τους 2.670, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 724 παιδιά και 459 γυναίκες. Ακόμα, στους 9.200 υπολογίζονται οι τραυματίες, ενώ περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συγκαλεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής, για την κρίση στη Μέση Ανατολή.
Ιράν: Αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις του Ισραήλ, τα χέρια όλων στην σκανδάλη
Ουπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε σήμερα ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης, αν το Ισραήλ εξαπολύσει χερσαία επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε για επίσκεψη στο Κατάρ όπου συζήτησε «την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη» με τον εμίρη Σέιχ Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA. Χθες, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, ο οποίος κατοικεί στην Ντόχα.
«Αν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του ανυπεράσπιστου πληθυσμού της Γάζας συνεχισθούν, κανείς δεν εγγυάται τον έλεγχο της κατάστασης και της προοπτικής διεύρυνσης της σύρραξης», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
«Το Ιράν δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», επανέλαβε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο δίκτυο al-Jazeera, προσθέτοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεασθούν σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το Κατάρ έχει διαδραματίσει στο παρελθόν τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ. Αναμείχθηκε επίσης στην συμφωνία για την ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν, η οποία περιλάμβανε το ξεπάγωμα από την Ουάσινγκτον ιρανικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία αυτή επικρίθηκε από φωνές της αμερικανικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις οποίες «αυτό το ποσόν επέτρεψε στο Ιράν να χρηματοδοτήσει την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ».
Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πάντως την Παρασκευή ότι δεν θα υπαναχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους.
WSJ: Το Iράν μετακινεί στρατιώτες του στη Συρία προς τα ισραηλινά σύνορα
Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν μετακινεί ορισμένα από τα μέλη του προς τα ισραηλινά σύνορα, πυροδοτώντας ανησυχίες για το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην αντιπαράθεση μεταξύ του Τελ Αβίβ και των περιφερειακών εχθρών του, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Το IRGC έχει αναδιατάξει μαχητές από την πόλη Deir ez-Zor της ανατολικής Συρίας προς τα νότια σε μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με έναν σύμβουλο της συριακής κυβέρνησης και έναν ακτιβιστή της Deir ez-Zor. Ο ακτιβιστής είπε ότι ορισμένοι από τους στρατιώτες που μετακινήθηκαν είναι ειδικοί πυραύλων.
Ο σύμβουλος της συριακής κυβέρνησης είπε ότι ο στόχος του Ιράν παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμυντικός. «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι εάν υπήρξε πόλεμος, υπάρχει η έντονη ανάγκη να προστατευθεί το καθεστώς», είπε. Εκπρόσωπος της ιρανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε σε σχόλιο.
Το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων ομήρων από τη Χαμάς
Το Κατάρ μεσολαβεί ώστε η Χαμάς να προχωρήσει στην απελευθέρωση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων που κρατά ομήρους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στο νότιο Ισραήλ περίπου μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Η Χαμάς, την οποία εκπροσωπεί στις συνομιλίες ο ηγέτης της στο εξωτερικό Ismail Haniyeh, δήλωσε αρχικά στο Κατάρ ότι ήταν διατεθειμένη να επιστρέψει αυτούς τους ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να ελευθερώσει 36 γυναίκες και έφηβους Παλαιστίνιους κρατούμενους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το Ισραήλ, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στην προώθηση της στρατιωτικής του εκστρατείας για την εξάλειψη της Χαμάς. Παρά την απόρριψη του Ισραήλ, οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ συνεχίζονται.
Πηγή που γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις είπε στους Times of Israel ότι ορισμένοι στη Χαμάς αναγνωρίζουν ότι η ομηρεία γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων έχει δώσει στο Ισραήλ περισσότερη διεθνή νομιμότητα για να επεκτείνει μαζικά τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της ισλαμιστικής ομάδας.