Διεθνή

Ρωσικό πετρέλαιο: Επιβολή πλαφόν στα 60 δολάρια αποφάσισαν ΕΕ, G7 και Αυστραλία

Oι φόβοι για αποσταθεροποίηση και οι απειλές Πούτιν.

Parallaxi
ρωσικό-πετρέλαιο-επιβολή-πλαφόν-στα-60-931860
Parallaxi

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι θα επιβληθεί τις επόμενες ημέρες, αφού η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα χθες Παρασκευή, τρεις ημέρες προτού τεθεί σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

«Η G7 και η Αυστραλία (…) κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατη τιμή 60 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται διά θαλάσσης», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, η οποία είναι «η κατάληξη μηνών προσπαθειών του συνασπισμού μας».

Νωρίτερα χθες οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επίσης στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αφού κατάφεραν να πείσουν την Πολωνία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είχαν συμφωνήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε αυτό το όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ένα εργαλείο που έχει στόχο να στερήσει από τη Μόσχα μέσα για τη χρηματοδότηση του πολέμου της στην Ουκρανία.

Η τιμή που ορίστηκε είναι αρκετά υψηλή ώστε η Ρωσία να έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να τους πουλά πετρέλαιο, αλλά είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς προκειμένου να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα «ή λίγο αργότερα», διευκρίνισαν η G7 και η Αυστραλία. Εξάλλου τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

Μόνο το πετρέλαιο που πουλά η Ρωσία με τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να εξάγεται. Πάνω από αυτό το όριο οι εταιρείες θα απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές (ναύλα, ασφάλιση κτλ.).

Διόρθωση τιμής

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αργού παγκοσμίως, προειδοποίησε από την πλευρά της ότι δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν αυτό το πλαφόν.

Χωρίς το πλαφόν, θα είναι εύκολο για τη Μόσχα να βρει νέους αγοραστές που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν την τρέχουσα τιμή για το αργό της. Αυτή την περίοδο το αργό Ουραλίων κυμαίνεται γύρω στα 65 δολάρια, λίγο πάνω από το ευρωπαϊκό πλαφόν δηλαδή, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε και να διορθώσουμε την ανώτατη τιμή, αν χρειαστεί», διαβεβαίωσαν η G7 και η Αυστραλία στην ανακοίνωσή τους. Εξάλλου πλαφόν αναμένεται να οριστεί και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο τίθεται σε εφαρμογή πολλούς μήνες μετά από αυτό των ΗΠΑ και του Καναδά.

«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και αλληλέγγυα προς την Ουκρανία», τόνισε η Τσεχία, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η Ρωσία είχε κέρδη ύψους 67 δισεκ. ευρώ από τις πωλήσεις πετρελαίου στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που ο ετήσιος στρατιωτικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκ. ευρώ, υπενθύμισε ο Πουκ- Βινχ Νγκουγιέν, ειδικός σε ενεργειακά θέματα στο ινστιτούτο Ζαν Ντελόρ.

Φόβοι αποσταθεροποίησης

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι θα αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά και αναρωτιούνται για την αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ, που συναντώνται αύριο Κυριακή στη Βιέννη.

«Το πλαφόν αυτό θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας (…) και θα ωφελήσει άμεσα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», καθώς θα μπορούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή χαμηλότερη από το πλαφόν, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, γεγονός που θα μειώσει κατά δύο τρίτα τις αγορές του μπλοκ από τη Μόσχα. Η Γερμανία και η Πολωνία έχουν αποφασίσει να αναστείλουν και τις αγορές πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών ως το τέλος του έτους, με τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου να επηρεάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους.

Αντιθέτως «ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Βρισκόμαστε σε άγνωστο πεδίο», ανησύχησε ο Πουκ- Βινχ Νγκουγιέν, υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση των χωρών του ΟΠΕΚ ή των μεγάλων αγοραστών, όπως η Ινδία και η Κίνα, θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Το μόνο για το οποίο είναι βέβαιος είναι ότι η επιβολή πλαφόν θα στείλει «ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι από τη στιγμή που τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός, μπορεί να αυστηροποιηθούν οι όροι του.

Οι απειλές Πούτιν

H Μόσχα εναντιώνεται από μέρους της στο προσωρινό πλαφόν που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ρωσική κυβέρνηση, δια της ρωσικής πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον απειλεί με αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

«Το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους, σημαίνει στην πράξη ότι οι βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς αναδιαμορφώνονται», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτικά όσα ακόμη αναφέρει σήμερα δημοσίευμα του skai.gr:

«Λάβαμε υπόψη τους αλαζονικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με τη συμφωνία με τους εταίρους της για το περιβόητο ‘όριο τιμών’ του ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε η πρεσβεία. «Οι στρατηγιστές στην Ουάσιγκτον, κρυμμένοι πίσω από ευγενή συνθήματα για την εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τηρούν ένα τείχος σιωπής για το γεγονός ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες στις ενεργειακές αγορές πηγάζουν από τις κακοσχεδιασμένες ενέργειές τους. Πρώτα απ ‘όλα – η υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας και οι απαγορεύσεις εισαγωγών ενέργειας από τη χώρα μας».

«Με επιμονή (…) η συλλογική Δύση προσπαθεί να επιλύσει τα ζητήματα που η ίδια δημιούργησε επιπόλαια» συνεχίζει το έγγραφο. «Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες μιας αναμόρφωσης των βασικών αρχών των ελεύθερων αγορών».

Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες, «βήματα όπως αυτά αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην επιβολή υψηλότερου κόστους για τους καταναλωτές των πρώτων υλών».

«Επιπλέον, από εδώ και στο εξής καμία χώρα δεν έχει ανοσία στην υιοθέτηση όλων των ειδών των πλαφόν στις εξαγωγές της, που ενεργοποιήθηκαν για πολιτικούς λόγους» υποστηρίζουν.

«Ανεξάρτητα από τα τρέχοντα φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο ‘όργανο’ (Κίεβο), είμαστε βέβαιοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να έχει ζήτηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) και η Αυστραλία ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση ότι συμφώνησαν να ορίσουν το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η απόφαση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ «(τη Δευτέρα) στις 5 Δεκεμβρίου 2022 ή πολύ σύντομα μετά από αυτή την ημερομηνία». Μια παρόμοια απόφαση σχετικά με τα ρωσικά πετρελαιοειδή πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στις διαδικασίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι. Η συμφωνία θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε στις 12 Οκτωβρίου ότι «η Μόσχα δεν πρόκειται να πληρώσει για την ευημερία κάποιου άλλου και να εξάγει τους ενεργειακούς πόρους της σε αυτούς που τους επιβάλλουν ανώτατα όρια τιμών». Χαρακτήρισε την πρακτική των ανώτατων ορίων τιμών «κατάφωρο εκβιασμό». Παράλληλα, στην ομιλία του στη Ρωσική Εβδομάδα Ενέργειας, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι ο περιορισμός της τιμής του πετρελαίου είναι «γεμάτος με κινδύνους να τεθούν ανώτατα όρια τιμών σε άλλους τομείς, κάτι που είναι επιβλαβές για την παγκόσμια οικονομία της αγοράς και την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΕΜ, skai.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα