ΕΡΕΥΝΑ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα
Το άτμισμα μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία των οστών.
Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγεία των οστών.
Ήταν γνωστό ότι το κάπνισμα παραδοσιακών τσιγάρων αποτελεί παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και κάταγμα λόγω πιο εύθραυστων οστών, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανώς μπορεί να αυξήσει τον σχετικό κίνδυνο, ακόμη και σε νέους ενήλικες.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Ιατρικού Κέντρου UPMC Pinnacle στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Medicine Οpen», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων 4.519 (81,2%) δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, 1.050 (18,8%) ήταν μόνο ατμιστές, ενώ 444 (8%) του συνόλου είχαν πάθει κάταγμα (γοφού, καρπού, σπονδυλικής στήλης κ.ά.) μετά από πτώση ή άλλο τραυματισμό.
Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη συχνότητα καταγμάτων μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με τους μη χρήστες. Επίσης, οι διπλοί χρήστες τόσο συμβατικού όσο και ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος σε σχέση με τους μόνο καπνιστές.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από τότε που εμφανίστηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία, έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, ιδίως στους νέους 18 έως 25 ετών, καθώς προβάλλονται ως μία πιο υγιής εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το κάπνισμα. Όμως, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι άμοιρα κινδύνων. Η σχέση τους με τα κατάγματα δεν είχε έως τώρα μελετηθεί, αλλά φαίνεται πως, όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα, αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυξημένους κινδύνους για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στεφανιαία νόσο, κατάθλιψη κ.ά.
Πηγή:ΑΠΕ