Έρευνα ΕΚΤ: Τι φοβούνται οι Ευρωπαίοι καταναλωτές;

Οι γκρίζες ζώνες των προσδοκιών - Εντείνεται η ανασφάλεια στις χώρες της Ευρωζώνης

Parallaxi
έρευνα-εκτ-τι-φοβούνται-οι-ευρωπαίοι-κ-471436
Parallaxi

Σε όλο και πιο σκούρες αποχρώσεις του γκρι κυμαίνονται οι προσδοκίες των Ευρωπαίων καταναλωτών, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Με βάση τις απαντήσεις περίπου 19.000 καταναλωτών από 11 χώρες της Ευρωζώνης – ανάμεσα τους και η Ελλάδα – εντείνονται οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και οικονομική ύφεση, ενώ επιδεινώνονται οι προσδοκίες για την αγορά εργασίας.

Φουντώνουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη αναμένουν αύξηση των τιμών κατά 3,1% τους επόμενους 12 μήνες (από 2,9% τον Μάρτιο), το υψηλότερο ποσοστό από τον Φεβρουάριο του 2024.

Όσο για τον «εκτιμώμενο πληθωρισμό», δηλαδή την αίσθηση που έχουν τα νοικοκυριά για την αύξηση των τιμών, παρέμεινε αμετάβλητη για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 3,1%. Είναι μεν αισθητά υψηλότερη από τον καταγεγραμμένο πληθωρισμό της Ευρωζώνης (2,2%), αλλά η χαμηλότερη από το 2021. Το

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021 που οι μέσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες δεν παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό κατά τους προηγούμενους 12 μήνες (και τα δύο στο 3,1%).

Πάντως σε μακροχρόνιο επίπεδο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες, στο 2,5% για την επόμενη τριετία και στο 2,1% την επόμενη πενταετία.

Επίσης αυξήθηκε η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες, φθάνοντας στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο του 2024.

Τα φτωχά νοικοκυριά αναμένουν να πέσει πιο βαρύς ο πέλεκυς των πληθωριστικών πιέσεων τους επόμενους μήνες, με τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό να είναι υψηλότερες από εκείνες των πλουσιότερων νοικοκυριών.

Οι νεότερες ηλικίες, 18 με 34 ετών, είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες για την πορεία του πληθωρισμού, αναμένοντας χαμηλότερες αυξήσεις από ό,τι οι μεγαλυτερες ηλικιακές κατηγορίες, των 35-54 και 55-70 ετών.

Απαισιοδοξία για την οικονομία

Το κλίμα αβεβαιότητας – που συνδέεται και με τον δασμολογικό πόλεμο του Τραμπ που επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας – αντανακλάται και στις προσδοκίες των καταναλωτών για τα εισοδήματά τους. Οι προσδοκίες για ονομαστική αύξηση εισοδήματος υποχώρησαν ελαφρώς στο 0,9%, ενώ οι προσδοκίες για ονομαστική αύξηση δαπανών ενισχύθηκαν στο 3,7% από 3,4%. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά φοβούνται ότι θα «φτωχύνουν» σε πραγματικούς όρους, αφού η ονοματική αύξηση εισοδημάτων θα είναι πολύ χαμηλότερη από τον πληθωρισμό.

Απαισιόδοξοι είναι οι καταναλωτές και για την ευρύτερη οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης, προβλέποντας ύφεση της τάξης του -1,9% εντός του επόμενου δωδεκαμήνου (από -1,2% τον Μάρτιο).

Αγορά εργασίας

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 10,5%, από 10,4% τον Μάρτιο. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι μόνο ελαφρώς υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (9,8%), υποδηλώνοντας μια γενικά σταθερή αγορά εργασίας.

Τα τριμηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν χαμηλότερη πιθανότητα εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες, η οποία μειώθηκε από 25,1% τον Ιανουάριο σε 21,9% τον Απρίλιο. Οι απασχολούμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η πιθανότητα απώλειας της εργασίας τους τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε σε 8,4% τον Απρίλιο, από 8,6% τον Ιανουάριο.

Στέγαση και επιτόκια δανείων

Οι καταναλωτές ανέμεναν αύξηση της τιμής της κατοικίας τους κατά 3,2% τους επόμενους 12 μήνες, από 3,1% τον Μάρτιο.

Τα νοικοκυριά του κατώτατου εισοδηματικού κλιμακίου συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών σε σύγκριση με τα νοικοκυριά του ανώτατου εισοδηματικού κλιμακίου (3,6% και 3,0% αντίστοιχα), ενώ η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μικρότερη από τον μέσο όρο του 2024.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν σε 4,5%, από 4,4% τον Μάρτιο. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 12 μήνες (5,1%), ενώ τα νοικοκυριά με τα υψηλότερα εισοδήματα ανέμεναν τα χαμηλότερα επιτόκια (4,0%).

Η ΕΚΤ για τις πιστώσεις

Το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν σύσφιξη (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) στην πρόσβαση σε πιστώσεις κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε ελαφρώς (από 20,2% τον Μάρτιο σε 21,7% τον Απρίλιο), ενώ το καθαρό ποσοστό εκείνων που αναμένουν σύσφιξη κατά τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε σημαντικά (από 15,5% τον Μάρτιο σε 20,8% τον Απρίλιο). Το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσαν ότι υπέβαλαν αίτηση για πίστωση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο μετράται σε τριμηνιαία βάση, αυξήθηκε στο 15,6% τον Απρίλιο από 15,0% τον Ιανουάριο.

Πηγή: in.gr/ Αφροδίτη Τζιαντζή

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα