Ερντογάν: «Εάν δεν πάρουμε Eurofighter από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις»

Τι δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την επιστροφή του από τους G7

Parallaxi
ερντογάν-εάν-δεν-πάρουμε-eurofighter-από-τους-σ-1091228
Parallaxi

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους στην πτήση επιστροφής από τις επισκέψεις του στην Ισπανία και την Ιταλία προς την Τουρκία έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αναφερόμενος στις επαφές του στην Ισπανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι έθεσε το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Eurofighter και της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στη Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το Eurofighter ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σάντσεθ. Όπως γνωρίζετε, τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Ισπανίας είναι σημαντικά. Έχουν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να μας δώσουν αυτά τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αλλά του είπα για τη δυνατότητα να μας βοηθήσει σε αυτό το θέμα στο σημείο επαφής με τη Γερμανία. Δήλωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το Eurofighter. Αλλά πάνω απ’ όλα, το Eurofighter είναι σημαντικό για εμάς αυτή τη στιγμή. Η Γερμανία έχει πλέον μαλακώσει σε αυτό το θέμα. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας κάνουν τις απαραίτητες συνομιλίες με τους ομολόγους τους και θα το πράξουν. Η βασική μας προσέγγιση είναι σαφής: Θα θέλαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας κυρίως από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αν στο τέλος της διαδικασίας προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα, δεν είμαστε χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Το KAAN μας έχει πλέον φτερά. Στις επόμενες περιόδους, μετά την έναρξη της μαζικής παραγωγής και την ένταξη του στο οπλοστάσιο, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα από αυτή την άποψη. Υπήρξε μια εποχή που περάσαμε από μια παρόμοια διαδικασία με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Εκείνη την εποχή, δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας. Τότε αυτό που συνέβη ήταν ότι παράγουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στην υψηλότερη ποιότητα. Τώρα, πολλές χώρες χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας για να τα αγοράσουν».

Χαρακτήρισε επίσης το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο Anadolu «σύμβολο της συνεργασίας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας με την Ισπανία» και επισήμανε ότι «έγιναν διαπραγματεύσεις και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία ανώτερη έκδοση αυτού». Όπως είπε, ήδη γίνονται οι σχετικές εργασίες από την τουρκική Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι «η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και την Ένωση. «Μεταφέραμε στον επικεφαλής της κυβέρνησης, κ. Σάντσεθ, τις προσδοκίες μας για πλήρη ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ)». Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν επίσης κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ισπανό πρωθυπουργό, τη στάση του οποίου στο Παλαιστινιακό εξήρε ο κ. Ερντογάν.

«Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι τα συναισθήματα, οι επιφυλάξεις και οι αντιρρήσεις μας είναι κοινά με την Ισπανία απέναντι στις σφαγές του Ισραήλ που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος, η Ισπανία έχει αποδείξει ότι είναι ένας φάρος που καθοδηγεί το πλοίο της ανθρωπότητας μέσα στο σκοτάδι» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και σχολίασε: «Η Ισπανία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εκτός από μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και μια χώρα που είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ. Έχει μεγάλη σημασία από αυτή την άποψη ότι βάζει την ψυχή της υπέρ της δίκαιης αντίσταση της Παλαιστίνης απέναντι στη συμπεριφορά του Ισραήλ που αγνοεί το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι η στάση της Ισπανίας, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος, θα επιφέρει αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών που υποστηρίζουν το Ισραήλ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του, μετά την Ισπανία, στην Ιταλία, και στη συνομιλία που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-7 με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε σχέση με την αμερικανική πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Σε μία πρώτη προσέγγιση, είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την ανακοίνωση (σ.σ. της πρότασης για εκεχειρία). Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να φέρει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλευρό της Παλαιστίνης. Πιστεύω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι επίσης ενοχλημένες από την επιδεινούμενη κακή συμπεριφορά του Ισραήλ. Αν και η αμερικανική κυβέρνηση δεν εκφράζει ανοιχτά αυτή τη δυσφορία, οι φωνές που υψώνονται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τους δρόμους, τους φοιτητές και τους πρυτάνεις δείχνουν ότι εδώ έχει αρχίσει κάποια αλλαγή. Αυτό ενοχλεί σοβαρά το Ισραήλ. Τώρα όλοι είναι σίγουροι ότι αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Είπε επίσης ότι τώρα ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι μια προεκλογική κίνηση, αλλά ένα ειλικρινές βήμα για τον τερματισμό των σφαγών. «Ο κ. Μπάιντεν υποβάλλεται τώρα σε ένα τεστ ειλικρίνειας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφέρθηκε επίσης και στο ακανθώδες θέμα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, της συμμαχία των αμερικανικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με τις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» (SDF) -την πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τους Κούρδους της οργάνωση PYD, την οποία η ‘Αγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική και θεωρεί ότι είναι προέκταση του ΡΚΚ, που δρα κατά της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι δεν έγιναν οι τοπικές εκλογές στη βόρεια Συρία, για τις οποίες η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να μην διεξαχθούν, όπως είχαν προαναγγελθεί για τις 11 Ιουνίου. «Υπάρχει ένα παιχνίδι που οργανώνεται για να νομιμοποιηθεί η τρομοκρατική οργάνωση και να δημιουργηθεί ένα κράτος τρομοκρατίας («Τεροριστάν») στην περιοχή. Έχουμε αποδείξει ξεκάθαρα και προηγουμένως ότι είμαστε ικανοί να χαλάσουμε το παιχνίδι (τους)» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε σε μια τρομοκρατική οργάνωση να εγκαθιδρύσει ένα τρομοκρατικό κράτος ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για το σκοπό αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα