Διεθνή

Έτοιμα να “παραλύσουν” το Παρίσι τα τρακτέρ

«Το κεντρικό ζήτημα είναι τα έσοδα των αγροτών»

Parallaxi
έτοιμα-να-παραλύσουν-το-παρίσι-τα-τρ-1111126
Parallaxi

Δυναμικές κινητοποιήσεις από τους Γάλλους αγρότες, που απέκλεισαν έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους που συνδέουν το Παρίσι με τη βόρεια πόλη της Λιλ και το Βέλγιο την Παρασκευή (26/1). Προκλήθηκε τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση εν μέσω διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο για τις χαμηλές τιμές των τροφίμων και την υπερβολική γραφειοκρατία.

Τα συνδικάτα έχουν στήσει οδοφράγματα μέσα και γύρω από το Παρίσι προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Gabriel Attal, την οποία οι αγρότες κατηγορούν ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να τους βοηθήσει.

«Θα πάμε κατευθείαν στο Παρίσι για να τονίσουμε την οργή μας, τα παράπονά μας», δήλωσε ο αγρότης Ματέο Λεγκράν μιλώντας στο Reuters.

Το παράρτημα της συνδικαλιστικής ένωσης αγροτών FNSEA στην περιοχή του Παρισιού σχεδιάζει να στήσει 11 οδοφράγματα στους κύριους άξονες μετακινήσεων γύρω από το Παρίσι, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητόδρομων Α6, Α10 και Α13, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Attal ανέφερε ότι θα γίνει μια ομιλία που θα απαντά στις ανησυχίες των αγροτών σε ένα ορεινό χωριό κοντά στα ισπανικά σύνορα, περίπου 800 χιλιόμετρα από το Παρίσι.

Προσπαθώντας να αμβλύνουν τις εντάσεις, οι υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας συζήτησαν με αξιωματούχους της βιομηχανίας τροφίμων την Παρασκευή δίκαιες τιμές για τα προϊόντα – «νούμερο ένα προτεραιότητα» για τους αγρότες που δηλώνουν ότι υποφέρουν από την προσπάθεια της κυβέρνησης για μείωση των τιμών καταναλωτή.

«Το κεντρικό ζήτημα είναι τα έσοδα των αγροτών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα «διπλασιάσει» την επιβολή μέσω νόμου με στόχο τη διασφάλιση δίκαιων τιμών για τους αγρότες.

Ο Le Maire στο παρελθόν είχε περάσει μήνες πιέζοντας τους κολοσσούς των τροφίμων όπως η Carrefour και η Danone να μειώσουν τις τιμές τους μετά από μια φάση υψηλού πληθωρισμού, εισπράττοντας την οργή των αγροτών.

Ωστόσο, την Παρασκευή υποσχέθηκε ότι θα είναι «αδυσώπητος» απέναντι στις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ για να βοηθήσει στη διασφάλιση επαρκούς οικονομικής αποζημίωσης για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων.

Πολλοί αγρότες στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λένε ότι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις από τους λιανοπωλητές να μειώσουν τις τιμές τους και ότι αυτό απειλεί τα προς το ζην.

Μεταξύ άλλων παραπόνων, τα αγροτικά συνδικάτα αναφέρουν επίσης τον φόρο της κυβέρνησης στα καύσιμα των τρακτέρ, τις φθηνές εισαγωγές ξένων τροφίμων, την πρόσβαση στο νερό, την υπερβολική γραφειοκρατία και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Στη Γαλλία εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις σε αγροτικές περιοχές, ενώ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, είναι σε εξέλιξη διαδηλώσεις αγροτών που είναι οργισμένοι.

Πηγή: ieidiseis.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα